Kde bolí diastáza?

Kde bolí diastáza?

Jak zjistit jestli mám diastázu

Jak poznat, že mám diastázu Lehněte si na záda, zvedněte hlavu a tím zatnete břišní svaly. Prsty nahmatáte oddálení přímého břišního svalu nad pupíkem nebo pod ním. Je cítit, jak se přímé břišní svaly rozestoupí.
Archiv

Jak vypada břicho s Diastazou

Když položíte prsty kousek nad pupík a ucítíte měkkou část ohraničenou ze stran tvrdými stěnami právě kontrahovaného přímého břišního svalu, máte rozestup. Pokud je diastáza výraznější, dochází v této poloze i k vyklenutí tohoto prostoru nahoru a vaše bříško vypadá jako stříška.

Jak se rychle zbavit diastázy

Jak se zbavit diastázy Naštěstí, diastáza se dá odstranit, a to nejen chirurgicky, ale i pomoci cvičení. Podle odborníků je možné zbavit se jí správným cvičením i po 20 letech.
Archiv

Kam jít s Diastázou

K rozestupu břišních svalů dochází vždy po těhotenství nebo po větším zhubnutí. Praktický lékař Vás vyšetří, pokud dojde k závěru, že je nutno situaci řešit pošle Ván na smluvní pracoviště ZP plastické chirurgie k řešení. Jiná cesta je obrátit se na estetické pracoviště kde Vám výkon provedou, ale je hrazený klientem.

Jak bolí diastáza

Protože vazivo není tak dobrý opěrný systém, může se nám dutina břišní vizuálně zdeformovat. Ve stoji to většinou vnímáme jako vystouplé bříško. Na zádech můžeme pozorovat „prohlubeň/korýtko“ a při silových pohybech se ve středu břicha udělá tzv. „stříška“.

Co způsobuje diastáza

Co diastázu způsobuje Přímý břišní sval, je párový sval a jeho 2 části jsou spojené vazivem (linea alba). Příčinou rozestupu je soustavné napínání vaziva do stran a působení síly a tlaku na vazivový pruh, jak zevnitř, tak zvenku. Nejčastější příčinou u žen je těhotenství.

Co zhorsuje diastázu

Co zhoršuje diastázu

K nejčastějším problémům patří bolesti zad, reflux, poruchy peristaltiky a menstruačního cyklu či dysfunkce pánevního dna, tedy inkontinence, vaginismus nebo pocit tíhy a tlaku,“ vysvětluje fyzioterapeutka Lucie Melounová. „Je toho opravdu hodně, o čem se dá uvažovat.

Kdy vznika diastáza

Diastáza je v těhotenství fyziologický jev, kdy se vlivem zvýšeného nitrobřišního tlaku (rostoucí děloha s miminkem) rozestupují všechny svaly břišní stěny v místě linea alba. Nejčastěji vzniká 21. týden v těhotenství.

Jak se měří diastáza

Ve středové čáře – linea alba, která se táhne od hrudní kosti po stydké kosti, se měří rozestup svalů pomocí šířky prstů. Pokud je menší než 2 prsty, je to v "normě". Hlavním ukazatelem diastázy je přítomnost tzv. stříšky v místě nad pupkem nebo pod ním.