Kdo posílá kontrolu že Socialky?

Kdo posílá kontrolu že Socialky?

Kdo může provádí kontrolu na nemocenské

Od 15. dne nemoci či pracovní neschopnosti provádí kontroly pracovník pověřený ČSSZ. Pracovníka kontroly může kromě dodržování stanovených vycházek a pobytu na uvedené adrese zajímat také dodržování léčebného režimu.
Archiv

Jak casto chodi kontrola ze Socialky

Kontroly jsou prováděny na základě tzv. plánu kontrol, který si podle aktuální situace sestavuje OSSZ. Obecně platí, že rozsah a doba, kdy jsou prováděny kontroly nemocných v pracovní neschopnosti, není nijak speciálně vymezen. Platí tedy, že kontrola může přijít téměř „kdykoliv“.
Archiv

Jak probíhá kontrola ze sociálky

Při kontrole se pověření zaměstnanci OSSZ musejí prokázat průkazem kontrolora a do tzv. neschopenky zaznamenat údaje o kontrole. V případě, že dočasně práceneschopného pojištěnce nezastihnou na uvedené adrese nebo pojištěnec neposkytne nezbytnou součinnost, písemným oznámením ho vyzvou, aby kontaktoval příslušnou OSSZ.

Co se stane když na nemocenské nebudu doma

V případě, že pracovníci OSSZ nemocného nezastihnou na uvedené adrese, vyzvou ho písemným oznámením, aby kontaktoval OSSZ. Pokud se prokáže porušení režimu dočasně práce neschopného pojištěnce, zahájí OSSZ správní řízení, jehož výsledkem může být rozhodnutí o krácení nebo odejmutí nemocenského, tzv. postih.

Kdy může přijít kontrola ze sociálky

Co se doby kontroly týče, řada lidí se mylně domnívá, že o víkendu nebo večer nechodí. Sociálka ale může přijít prakticky kdykoli. Brzo ráno, večer i o víkendu. Kontrolovat vás může i během prvních tří dnů nemoci, kdy ještě náhradu mzdy ani nemocenskou nedostáváte.

Jak zjistím že u mě byla kontrola

Do neschopenky vám kontrolor vypíše datum a čas, připojí podpis a všechno je vyřízeno. V opačném případě – pokud vás doma nezastihnou – najdete ve schránce oznámení o provedené kontrole. Následující ordinační den byste se pak měli dostavit k ošetřujícímu lékaři a celou věc vysvětlit.

Co když přijde kontrola a nejsem doma

Pokud vás kontrolní pracovník nezastihne, měli byste kontaktovat lékaře s odůvodněním, proč kontrola neproběhla úspěšně. Pokud zaměstnavatel nebo pracovník správy sociálního zabezpečení klasifikuje porušení léčebného režimu, může vám být nemocenské podle závažnosti porušení pokráceno nebo odebráno a to i zpětně.

Co kontroluje OSSZ

zákona ČSSZ kontroluje plnění povinností subjektů sociálního zabezpečení, posuzuje zdravotní stav a pracovní schopnost občanů pro účely sociálního zabezpečení, vede evidenci práce neschopných občanů a v určených případech provádí nemocenské pojištění.

Co kdyz mě nezastihne kontrola na nemocenské

Pokud vás kontrolní pracovník nezastihne, měli byste kontaktovat lékaře s odůvodněním, proč kontrola neproběhla úspěšně. Pokud zaměstnavatel nebo pracovník správy sociálního zabezpečení klasifikuje porušení léčebného režimu, může vám být nemocenské podle závažnosti porušení pokráceno nebo odebráno a to i zpětně.

Jak zažádat o neomezené vycházky

Prostě – poprosíte na vaší OSSZ o formulář Žádost o udělení souhlasu k povolení možnosti volit dobu vycházek podle aktuálního zdravotního stavu pojištěnce. Uf! S tím běžíte za vaším ošetřujícím lékařem a poprosíte o vyplnění. Pak běžíte na OSSZ pro schválení.

Jak poznat že u mě byla kontrola

Nechají oznámení. Pokud přijde "oficiální" kontrola (OSSZ nebo agentura, kterou pověřil zaměstnavatel), nechá Vám oznámení ve schránce. Pokud by kontrolu provedl zaměstnavatel, měl by lístek nechat i on.

Co mohu delat při Vychazkach

Během vycházek můžeš dělat co chceš, nikdo to kontrolovat nebude. Ale jestli jsi doma s kolenem, máš klidovy režim a pak někde nasdilis třeba fotky z výletů, nějaké túry apod a uvidí to někdo z práce, tak bych počítala, že se s tou prací brzo rozloučíš.