Co žere potkan domácí?

Co žere potkan domácí?

Co všechno může jíst potkan

Mají moc rádi vařené brambory, rýži a těstoviny, které občas promíchám s masovou konzervou. Ovoce – hrozny, banán, sladké jablko, hruška. Zelenina – okurek, hlávkový salát, milují vařenou kukuřici, hrášek a mrkev. Pečivo – rohlík a chleba v čerstvé i sušené podobě.
Archiv

Co nejvíce chutná potkanům

Dobré krmení se pozná podle toho, že potkanovi chutná.

Stejně jako lidé považují za nejchutnější čokoládu, čipsy a jiné pochutiny, i potkan nejvíce vyhledává sladké a tučné věci. Krmení složené ze slunečnic, oříšků a sušených banánů bude samozřejmě potkan považovat za chutnější než směs obilnin.
Archiv

Co mají potkani nejraději

Dá se říct, že potkani mají rádi jakoukoliv zeleninu a ovoce. Citrusové plody a hodně šťavnaté ovoce je třeba nejdříve zkusit po malých dávkách, někteří potkani je nemají moc rádi. Abychom zajistili to, že potkanům nebudou přerůstat zuby, musíme jim pravidelně podávat větvičky ovocných stromů nebo vrbové větve.
Archiv

Co žere Potkan obecný

Potkan je všežravec, většina jídelníčku se skládá cca z 60–80 % z různých semen trav a obilovin či zeleniny, zbytek tvoří bílkoviny z ptačích vajec (konzumuje vejce domácích i vodních ptáků) nebo masa. Podle jiných údajů však u něj převažuje živočišná potrava.

Co potřebuje potkan do klece

Do klece nezapomeňte dát vhodnou podestýlku, například papírové válečky, dřevěné štěpky nebo bezprašné hobliny. Samozřejmostí je také miska na krmivo a napáječka. Určitě nedávejte potkanům vodu pouze do misky, protože by do ní mohli močit a kálet a tím vodu znečistit. Vodu v napáječce měňte každý den.

Jak dlouho vydrží potkan bez jídla

Potkan obecný (Rattus norvegicus) patří ke škůdcům, kterým se mimořádně dobře daří v blízkosti lidských sídel. Potkani neumějí dlouho hladovět. Už po dvou dnech bez jídla mohou zemřít.

Jak chytit potkany

Na potkany můžete nalíčit mechanické pasti, pasti pro živý odlov (sklopce),staničky s otrávenou návnadou nebo využít preventivních ultrazvukových plašičů potkanů(na zvuk si však mohou hlodavci rychle zvyknout). Jako návnada může posloužit ovoce, maso, granule i třeba ovesné vločky, potkani jsou totiž všežravci.

Co potkani nesnáší

Babské rady proti hlodavcům

Nejlepší rada, jak chránit dům a zahradu před hlodavci, je mít nablízku užitečného nepřítele. Pro myši a potkany jsou jimi pochopitelně kočky. Jsou užitečné právě proto, že je rychle ucítí a následně vychytají.

Co vadi potkanům

Co vadí potkanům Potkani nesnášejí akustické a ultrazvukové zvuky ve frekvenci 3 000 – 45 000 Hz a proto při používání ultrazvukových odpuzovačů, které tyto zvuky vysílají prostor raději opustí. Tyto plašiče a odpuzovače je ale lepší používat jako prevenci.

Co loví potkany

Dobrá kočka ale i fešný kohout, co ráda loví myši je nejlepší obranou proti blížícím se krysám i potkanům. Nejen že kočky rády loví veškeré hlodavce, ale i jejich vůně pomůže krysy a potkany přesvědčit o tom, že na vaší zahradě si domov zkrátka neudělají.

Co funguje na potkany

Na potkany můžete nalíčit mechanické pasti, pasti pro živý odlov (sklopce),staničky s otrávenou návnadou nebo využít preventivních ultrazvukových plašičů potkanů(na zvuk si však mohou hlodavci rychle zvyknout). Jako návnada může posloužit ovoce, maso, granule i třeba ovesné vločky, potkani jsou totiž všežravci.

Jak socializovat potkany

Potkani jsou společenská zvířata, proto by měli být v chovu alespoň dva potkani společně. Pokud ne, berte na vědomí, že potkan bude chtít trávit co nejvíce času s vámi. Nenechávejte svého potkana samotného příliš dlouho, stále potřebuje lásku a socializaci jako každý člen rodiny.

Co prokouše potkan

Potkani se prokoušou téměř čímkoli. Zkuste do betonu zamíchat střepy a znepříjemníte jim cestu do vašeho domu.

Co potřebuje potkan

Jelikož jsou potkani velmi aktivní hlodavci, potřebují hodně prostoru. Ten jim zajistí nejen velká klec (minimálně 60 x 40 x 50 cm), ale také občasný volný výběh pod vaším dohledem. Potkani jsou od přírody velmi zvědaví a velcí průzkumníci, takže pobyt pouze v kleci by se jim moc nelíbil. Potřebují hodně pohybu.

Co dokaze potkan

Potkani přenáší spoustu onemocnění. „To protože se pohybují v kanalizaci, kde přijdou do kontaktu s mrtvými zvířaty. Můžou tedy přenášet některé patogeny, salmonelu, blechy a spoustu virového a bakteriálního onemocnění.

Jak inteligentní je potkan

Vědci již dříve prokázali, že potkani umí rozlišovat různé předměty, skvěle procházejí bludišti a dokážou se přitom poučit z vlastních chyb. Také poměrně zručně manipulují s věcmi ve svém okolí. Až doposud se ale vědělo jen málo o tom, jak jsou jejich intelektuální schopnosti pružné.

Jak dlouho žije potkan domácí

Průměrná délka života potkana je 2 – 3 roky.