Co s přebytečnou energii z fotovoltaiky?

Co s přebytečnou energii z fotovoltaiky?

Co s Prebytecnou energii z fotovoltaiky

S nadbytečnou elektřinou z fotovoltaiky můžete naložit těmito způsoby: Odevzdávat ji zadarmo do distribuční sítě. Pokud nemáte se společností, která obchoduje s elektřinou, uzavřenou smlouvu o výkupu nadbytečné energie, přebytky přetékají do sítě zadarmo. Prodávat přetoky za spotovou cenu na burze.
Archiv

Kdo vykupuje přebytky z FVE 2023

Sysel je dodavatel elektřiny spadající pod firmu Solid Sun, která se zaměřuje na montáž fotovoltaických elektráren. Sysel vykupuje elektřinu za aktuální tržní cenu. Za službu se platí měsíční poplatek 179 Kč. Pokud nemáte licenci, pak od vás společnost Bezdodavatele vykoupí přebytek z FVE do 10 kWh za tržní cenu.

Kam prodavat Prebytky z FVE

Pokud váš současný dodavatel elektřiny vykupuje přetoky a vám vyhovují jeho podmínky a chcete přetoky prodávat u něj, musíte nejprve požádat svého distributora o povolení prodeje přetoků do sítě. Pak už jen stačí služby, které u dodavatele využíváte, rozšířit právě o možnost prodeje přetoků do sítě.

Jak využít přebytky z fotovoltaiky

Efektivní topná jednotka pro nesouměrné zatížení Kromě přetoků do sítě je možné přebytky plně využít v domácnosti: akumulovat je do finančně náročných baterií, nebo ukládat do vody pomocí elektrického topného tělesa.
Archiv

Jak regulovat přebytky z FVE

Aby bylo možno kdykoli spotřebovávat veškeré přebytky z FVE, je nutno plynule přizpůsobovat okamžitý příkon určených spotřebičů velikosti přebytků. Plynulou regulaci zajišťuje regulátor GreenBonO řízením výkonové tyristorové součástky – polovodičového relé SSR (Solid State Relay).

Co s přebytky elektřiny

A tady je znovu několik možností: A) Přebytky odtečou do sítě zadarmo (logicky nejmíň výhodná varianta) / B) Dodavatel energií vykoupí vaše přebytky za přesně stanovenou cenu / C) Dodavatel energií vykoupí přebytky za aktuální tržní cenu.

Jaká je cena za výkup elektřiny

(jistota) Cenu, za kterou od vás budeme elektřinu vykupovat, společně sjednáme předem. Budete tak přesně vědět, kolik peněz za prodej elektřiny dostanete. V roce 2023 nabízíme za výkup elektřiny až 2.150,- Kč/MWh.

Jak prodávat elektřinu za spotové ceny

Odběratel požádá o změnu dodavatele úplně stejným způsobem, jako by přecházel např. od INNOGY k ČEZ nebo EON. Vybere dodavatele, který nabízí spotový tarif, požádá o změnu a to je vše. Odečet spotřeby elektřiny, aby bylo možno účtovat hodinové ceny, se dějí na straně dodavatele.

Co jako náhrada Wattrouteru

GBO-Aku je regulátor s plynulou regulací výkonu pro dokonalé využití elektřiny z libovolné fotovoltaické elektrárny, (v režimu “wattrouter” nebo “vytěžovač”). Používá se v místech, kde jsou přetoky do sítě.

Jak připojit bojler k FVE

Stačí k bojleru připojit dva kabely a otočit termostatem, čímž se aktivuje okruh na fotovoltaický zdroj,“ vysvětluje Karel Pacourek.

Jak velký bojler pro fotovoltaiku

Pravidla pro akumulaci přebytků elektřiny z fotovoltaických panelů: Minimální objem bojleru musí být 120 l, optimálně alespoň 200 l: díky velkém objemu teplé vody ohřáté solární energií tak zůstane energie naakumulovaná i pro dny bez dostatečného slunečního svitu.

Jak na ohřev vody fotovoltaikou

Pokud má zákazník požadavek na ohřev větších objemů vody nebo pokud mají fotovoltaické panely fungovat i na přitápění, musí se takový systém řešit speciálními regulátory na míru. Další možností, jak ohřívat vodu pomocí fotovoltaických panelů je pomocí klasické solární elektrárny připojené na síť s Wattrouterem.

Jak funguje bojler na fotovoltaiku

Fotovoltaický ohřev vody: jen ohřev vody a nic jiného

Jde o jednoduchý systém – fotovoltaické panely dodávají elektřinu do fotovoltaického ohřívače (bojleru), ve kterém se ohřívá voda pro domácnost. Pokud slunce nesvítí a panely nejsou v provozu, ohřev vody zajišťuje elektřina ze sítě.