Kdo zastupuje EU?

Kdo zastupuje EU?

Kdo nás zastupuje v EU

Evropský parlament zastupuje zájmy občanů Evropské unie. Je složen ze 754 poslanců, kteří jsou voleni přímou volbou na 5 let. Spolu s Radou schvaluje zákony dále platné pro členské země. Současně také tvoří rozpočet EU a kontroluje jeho dodržování.
Archiv

Kdo bude předsedat EU v roce 2023

Tři po sobě jdoucí předsednictví jsou známá jako trojka. Aktuální trojku (2023–2024) tvoří Španělsko (červenec – prosince 2023), Belgie (leden – červen 2024) a Maďarsko (červenec – prosinec 2024).

Kdo zasedá v Evropském parlamentu

Parlament se skládá z 705 poslanců reprezentujících všechny členské státy EU. Na návrh Evropského parlamentu z února 2018, přijala Evropská rada v červnu 2018 rozhodnutí o složení Evropského parlamentu. V něm je stanoven počet zástupců každého členského státu, kteří budou zvoleni ve volebním období 2019–2024.

Která země není v EU

Jsou to:Albánie.Bosna a Hercegovina.Černá Hora.Moldavsko.Severní Makedonie.Srbsko.Turecko.Ukrajina.

Kdo bude předsedat EU

předseda Evropské rady – Charles Michel

vede činnost Evropské rady, která ve spolupráci s Komisí stanovuje obecnou politickou linii a priority EU.

Jak dlouho bude ČR předsedat EU

Historicky druhé české předsednictví v Radě Evropské unie (CZ PRES) probíhalo od 1. července do 31. prosince 2022.

Kdy bude ČR předsedat EU

Od 1. července 2022 Radě Evropské unie předsedá Česká republika, která tak po šesti měsích nahradila Francii.

Kdo bude predsedat EU po Svedsku

Nastávající předsednické trio, které svedlo dohromady Francii, Českou republiku a Švédsko, bude stát v čele Rady Evropské unie od 1. ledna 2022 do 30. června 2023.

Kdo platí europoslance

Tento plat je hrazen z rozpočtu Parlamentu a všichni poslanci z něj odvádějí unijní daň a příspěvky na sociální zabezpečení. Po odvodech činí výše čistého platu €7.646,00. Tento plat rovněž ve většině členských států podléhá dani z příjmu. Konečná výše platu poslance tedy závisí na daňových předpisech v jeho zemi.

Jak se jmenuje jediná přímo volená instituce EU

Evropský parlament je zákonodárným orgánem EU. Poslanci Evropského parlamentu jsou voleni přímo občany EU každých 5 let. Poslední volby se uskutečnily v květnu 2019.

Které země jsou v EU a nejsou v schengenském prostoru

Schengenský prostor tvoří tyto státy:

Ostatní členské státy EU nebo EHP, tedy Bulharsko, Irsko, Kypr, Rumunsko a Velká Británie, nejsou členy Schengenského prostoru. POZOR: Povolení k pobytu vydaná Andorrou, San Marinem či Vatikánem neopravňují ke vstupu do ostatních států Schengenu.

Kdy se stalo Norsko součástí EU

V té době už byla úspěšně uzavřena jednání o vytvoření Evropského hospodářského prostoru (EHP). Norsko se díky Dohodě o EHP, která vstoupila v platnost 1. ledna 1994, stalo součástí jednotného trhu EU s výjimkou zemědělství a rybolovu.

Jak často zasedá Rada EU

Agenda Rady je připravována Výborem stálých zástupců (COREPER), který tvoří stálí zástupci členských zemí EU v Bruselu (většinou se jedná o velvyslance nebo zástupce velvyslanců dané země při Evropské unii), kteří se scházejí obvykle jednou až dvakrát týdně.

Kdo Veli EU

Evropská unie

Evropská unie European Union
Předseda rady Charles Michel
Předsedkyně komise Ursula von der Leyenová
Předsedkyně parlamentu Roberta Metsolaová
Předsednictví Švédsko

Kdo je predseda Rady EU

předseda Evropské rady – Charles Michel

vede činnost Evropské rady, která ve spolupráci s Komisí stanovuje obecnou politickou linii a priority EU. podporuje soudržnost a konsenzus uvnitř Evropské rady.

Jaký je plat poslance

V současné době je platová základna stanovena vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcí jako pevná částka. Od 1. ledna 2023 činí platová základna pro představitele 94.757,50 Kč.

Kdo řídí Evropu

Evropská unie

Evropská unie European Union
Mezinárodní status Mezinárodní organizace
Vznik 1. listopadu 1993 (Maastrichtská smlouva)
Předseda rady Charles Michel
Předsedkyně komise Ursula von der Leyenová

Kdo je komisařem pro rozšíření EU

Věra Jourová (místopředsedkyně) Dubravka Šuica (místopředsedkyně) Margaritis Schinas (místopředseda) Johannes Hahn (komisař)

Co to znamená Schengen

Schengenský prostor (zkráceně Schengen [šengen]) je označení pro území 27 evropských států (zemí Schengenské dohody, zkráceně zemí Schengenu), na kterém mohou osoby překračovat hranice smluvních států na kterémkoliv místě, aniž by musely projít hraniční kontrolou.

Kde sídlí orgány EU

Uspořádání a sídloEvropský parlament (Brusel/Štrasburk/Lucemburk)Evropská rada (Brusel)Rada Evropské unie (Brusel/Lucemburk)Evropská komise (Brusel/Lucemburk/Zastoupení v zemích EU)

Co se nesmí vozit do Norska

Zákaz dovozu nápojů s vyšším než 60 % obsahem alkoholu, narkotik, jedů a léků (léky dovoleny pouze v menším množství pro osobní potřebu, doporučuje se mít potvrzení lékaře, nejlépe v angličtině), dále zbraní, střeliva a zábavné pyrotechniky (bez speciálního povolení), ptáků a exotických zvířat.

Jak se platí v Norsku

Čím se platí v Norsku Oficiální měnou Norska je norská koruna s označením NOK. Jednotné číslo měny je v norštině označováno jako krone, množné pak jako kroner. Norské bankovky mají hodnoty 50, 100, 200, 500 a 1000 korun.

Kde sídlí vedení EU

Rada EU zastupuje zájmy členských států EU a funguje na mezivládním principu. Je to legislativní a výkonný orgán, který může rozhodovat o všech otázkách integrace. Hlavním sídlem Rady EU je Brusel, především budova Justus Lipsius.

Co znamená české předsednictví EU

Historicky druhé české předsednictví v Radě Evropské unie (CZ PRES) probíhalo od 1. července do 31. prosince 2022. Mottem předsednictví bylo „Evropa jako úkol“ a značilo příležitost ke společné reflexi, ale především výzvu k přijetí zodpovědnosti a rozhodnému jednání na základě hodnot, které nám ukládá svědomí.

Jaký je plat soudce

Základní platy soudců sahají od 100 100 Kč po 329 800 Kč hrubého měsíčně, navíc přičítáme paušální náhrady a případně naturálie.