Kdo mluví v tramvají?

Kdo mluví v tramvají?

Kdo hlasi stanice metra

Každou stanici totiž hlásili sami řidiči. Ve svých hlášeních nebyli vždy důslední, a tak můžeme být rádi, že dnes jako cestující (nejen v Praze) posloucháme příjemný hlas Dagmar Hazdrové, bývalé hlasatelky Českého rozhlasu.
Archiv

Kdy bude nový hlas v MHD

ledna 2023 od ranního výjezdu bude cestující na všech tramvajových linkách v Praze nově provázet hlas herce a dabéra Jana Vondráčka. V této roli vystřídá paní Dagmar Hazdrovou, která byla hlasem autobusů a tramvají Pražské integrované dopravy (PID) bezmála 30 let. Nový hlas budou technici Dopravního podniku hl. m.

Jaké tramvaje jezdí v Praze

Po Praze dnes jezdí 11 druhů tramvají, z nichž nejpočetnější jsou typy T3, KT8D5, T6A5, 14T a 15T.

Kdo hlásí ve vlaku

Každý, kdo někdy cestoval vlakem, zná její hlas. Na internetu ji nazývají Andulou z nádraží. Ve skutečnosti jde o herečku Danuši Hostinskou-Klichovou.

Kdo vymyslel tramvaj

První taková tramvaj vyjela 26. listopadu 1832 v New Yorku a jejím autorem byl irsko-americký podnikatel John Stephenson. Druhým americkým městem, kde začala jezdit koňmi tažená tramvaj, se stal v roce 1835 New Orleans, který má tak nejstarší dosud fungující systém tramvají na světě.

Co je to šalina

Salina je umělá nebo přirozená nádrž sloužící k získávání soli odpařováním mořské vody. Je to také místopisný název: V Evropě: Salina – ostrov v Tyrhénském moři náležející Itálii.

Proč se říká šalina

2.) Proč v Brně nejezdí tramvaj, ale šalina Dle etymologů je východiskem německé (Elektri)sche Linie, nápis dříve označující zastávky. Podle lidové etymologie jde o zkomoleninu Scheisse Linie, doslova pokálená linka, podle výkalů na původně koněspřežné dráze.

Jak vzniklo slovo tramvaj

Pochází z anglického slova tramway (tram označovalo trám, kolej nebo důlní vozík, way cestu), které se zpočátku užívalo u důlních a průmyslových železnic. Označení tram pro kolej pravděpodobně vzniklo v saských dolech, kde se na podlahy štol a chodeb kladly trámy pro usnadnění přepravy důlních vozíků.

Jak vznikl nazev šalina

V brněnském hantecu se tramvaji říká šalina (zkomolením německého slovního spojení elektrische Linie [elektryše línye] nebo ze slova schallen = znít, ozývat se, rozléhat se v souvislosti s častým užíváním výstražného zvonku) nebo šmirgl, naproti tomu v Ostravě se běžně užívá výraz tramvajka.

Co je to Prýgl

Prigl je vídeňské slovo. Psáno „Prügl“ (v němčině „Prügel“) a vyslovováno stejně jako prigl s měkkým i (v němčině jako normální přehlasované u) se používá k označení hole, klacku nebo obušku.

Jak se říká tramvají v Ostravě

V brněnském hantecu se tramvaji říká šalina (zkomolením německého slovního spojení elektrische Linie [elektryše línye] nebo ze slova schallen = znít, ozývat se, rozléhat se v souvislosti s častým užíváním výstražného zvonku) nebo šmirgl, naproti tomu v Ostravě se běžně užívá výraz tramvajka.

Co to je borec

člověk, který v něčem nebo něčím vyniká: V angličtině nejsem žádný borec. Připadal si jako největší borec.

Co to je Fligna

Slovem fligna označujeme trik, fintu, podvod, přetvářku, mazanost. Jedná se o slovo nespisovné, které spadá pod slang a vychází z německého argotu.

Jak se anglicky řekne tramvaj

streetcar tramvaj (americká angličtina)(14881)
tram tramvaj(16741)
tramway tramvaj(AT:56834)

Co znamená ty Káre

Znevažování pohlavních záležitostí je nedílnou součástí „chlapáckých řečí“, ale může i vybíjet dusné napětí a zlehčovat absenci druhého pohlaví: skoč mi na cara (z rom. kár, káro – pohlavní úd), papni mě, vybaguj mě (dej mi pokoj), rozbiju ti kaďák, zamíchám ti hovna v análu (výhružka análním sexem).

Co je to taškář

Taškář je pro nás čtverák či šprýmař, což s taškami nic společného nemá. A přitom původně šlo o pojmenování zloděje, který se abych tak řekl specializoval na vykrádání tašek.

Jak se řekne anglicky metro

underground podzemí; podzemní; metro(3724)
subway metro(4272)

Jak se anglicky řeknou hranolky

hranolky {pouze v množném čísle}

fries {mn. č.} Hranolky jsou považovány za zeleninu. French fries are considered a vegetable.

Co to znamená Chas Kar

praskat ( dřevo v kamnech ap .)

Co to znamená Kare

Karé (francouzsky carré – čtverec) může označovat: čtvercová formace – bojová formace pěchoty. karé (vexilologie) – čtvercové rohové pole na vlajce podobné kantonu – viz vexilologické názvosloví karé (maso) – vepřová pečeně bez kosti.

Jak taškář napalil Taškáře

Kráčí taškář z Horní Lhoty, nese pytel popela. Až já kápnu na hlupáka, ošidím ho zvesela! Kráčí taškář z Dolní Lhoty, nese pytel žaludů. Až já kápnu na hlupáka, já ho šetřit nebudu!

Jak se řekne anglicky taxi

taxi

Hlavní překlady
Angličtina Čeština
taxi, taxicab, taxi cab, cab n (hire cab) taxi m
I am trying to hail a taxi to take me to the city.
taxi⇒ vi (airplane: on runway) (letadlo na zemi) pojíždět, popojíždět ned

Jak se píše anglicky voda

1. 2. ( vodní útvar ) water , ( vodní plocha ) body of water pobřežní vody coastal waters po vodě ( cestovat ap .)

Jak se řeknou anglicky brambůrky

brambůrky {pouze v množném čísle}

potato crisps {mn. č.}

Jak se říká anglicky skříň

skříň

skříň ž
1. ( kus nábytku ) cupboard , ( AmE ) closet , ( šatní ) wardrobe , ( malá ) cabinet
2. ( bedna ap .) case , ( krabice ) box , ( kryt ap .) housing výkladní skříň shop window ( tech .) rychlostní skříň , skříň převodovky gearbox , gear case