Co se vyplatí koupit v Holandsku?

Co se vyplatí koupit v Holandsku?

Na co si dát pozor v Holandsku

Dávejte si pozor na kapsáře a zloděje zavazadel, zvláště na hlavních nákupních třídách a v tramvajích a vlacích, na zastávkách a kdekoliv se shromažďují turisté. Žebrání na ulicích není v Amsterdamu běžné, protože policie proti tomu těžce zakročuje. Někteří žebráci mohou být závislí, bezdomovci, nebo obojí.

Co je tradičním holandským produktem

Tradiční jídla

Bitterbal neboli hořká kulička, malé smažené kuličky nebo krokety z hovězího ragú obalovaného ve strouhance, o průměru 3 až 5 centimetrů.

Co s sebou do Holandska

Pas do Nizozemska není potřeba, stačí mít občanku. Země je součástí Schengenského prostoru a postačuje tu mít jeden platný průkaz totožnosti. Jestli si zvolíte pas nebo občanku, je jen na vás.

Co privezt z Nizozemska

Pokud si chcete domů nebo někomu ze svých blízkých přivézt holandskou klasiku, zde je pár tipů:Tulipánové cibulky. K Holandsku patří jednoznačně i dřeváky.Dřeváky.Cokoliv z porcelánu vyráběného v Delftu, tzv.Něco s motivem marihuany: krabičky, trička apod.Stroopwafels.Sýr.
Archiv

Jaké drogy jsou legální v Nizozemsku

Nizozemská vláda prodej drog nikdy nepovolila, toleruje však prodej marihuany a hašiše v tzv. coffeeshopech. Každý coffeeshop musí získat licenci a odvádět daně státu. Koupíte v nich také kávu a nealkoholické nápoje.

Jaké moře je v Holandsku

Nizozemsko (nizozemština Nederland), někdy nesprávně označované jako Nizozemí nebo Holandsko, je jedna ze čtyř zemí Nizozemského království, která leží v severozápadní Evropě na pobřeží Severního moře.

Jak draho je v Holandsku

V úplném centru Amsterdamu je běžná cena nad 250 euro, ale může dosahovat částky mnohem vyšší. Luxusní restaurace mívají v menu položky od asi 35 euro. V Nizozemsku není problém za jídlo venku utratit mnohem větší sumu.

Co jíst v Holandsku

Strava stojí především na bramborách a dušené zelenině. Holandskou klasikou je pokrm Hutspot. Povídá se, že jídlo vzniklo ze zbytků pečených brambor, které za sebou nechali španělští okupanti, když v roce 1574 prchali za dramatických okolností z Leidenu.

Jakou kartou platit v Holandsku

Platba kartou a bankomaty

Oficiální měnou země je euro. Platit je možné v hotovosti, na většině míst však také kartou. Bankomaty jsou zde běžné. Pokud chcete platit co nejmenší směnné poplatky, doporučujeme si zařídit kartu Revolut.

Co se jí v Holandsku

Z ryb a mořských plodů jsou v kuchyni nejvíc zastoupeni sledi (herinky), úhoři (zejména vynikající uzení úhoři – gerookte paling), mořský jazyk, slávky, krevety či ústřice. Chloubou nizozemských pekařů je celozrnné pečivo. Na jídelních lístcích se běžně vyskytuje jehněčí maso.

Co přivést z Holandska

Pro milovníky tradičních holandských specialit doporučujeme nejen zmíněné sýry a holandské kakao, ale také výtečné máslové bonbony ze Zeelandu, kávové bonbony Haagse Hopjes, hrubozrnnou zaanskou hořčici nebo oblíbené holandské pivo.

Jak je to v Holandsku s marihuanou

Drogy v Amsterdamu jsou silnější než v ČR. Prosím nekouřte marihuanu přímo na ulici, kromě toho že se to nepatří, může vám hrozit pokuta. Nizozemská vláda prodej drog nikdy nepovolila, toleruje však prodej marihuany a hašiše v tzv. coffeeshopech.

Jak vypadá 1 gram marihuany

Zvažte, kolik trávy vykouříte za den, týden či měsíc. Pro srovnání, 1 gram představuje přibližně dva středně velké jointy nebo 3 až 4 menší.

Kdy je nejlepší jet do Holandska

Nejlepší sezónou pro návštěvu Nizozemska je duben a květen, kdy rozkvétají tulipány, teploty jsou příjemné a srážky minimální. Naopak méně oblíbenou sezónou jsou měsíce od prosince do února a to díky krátkým dnům a chladnějším teplotám.

Kde se koupat v Holandsku

Do Nizozemska se od nás primárně k moři nejezdí. Během léta je i voda Severního moře příjemná na koupání a najdete tu plno nádherných pláží. Nejznámější je asi letovisko Scheveningen u Den Haagu.

Jaký je průměrný plat v Holandsku

Rozdíl v průměrných platech za měsíc je mezi oběma zeměmi ještě větší. Nizozemci si totiž průměrně vydělají 2 855 eur hrubého, přibližně 70 300 Kč, zatímco Češi mohou průměrně počítat s 38 911 Kč hrubého za měsíc.

Co je to Kibbeling

Kibbeling – nizozemské národní „rychlé jídlo“ – osmažené kousky tresky či jiné bílé ryby, servírované obvykle s česnekovou omáčkou (majonézou) nebo s tatarskou omáčkou.

Jak platit v Holandsku

Platba kartou a bankomaty

Oficiální měnou země je euro. Platit je možné v hotovosti, na většině míst však také kartou. Bankomaty jsou zde běžné. Pokud chcete platit co nejmenší směnné poplatky, doporučujeme si zařídit kartu Revolut.

V jaké měně platit kartou

Na cestách v zahraničí si při platbě kartou nebo výběru z bankomatu obvykle můžete zvolit, jestli zaplatíte nebo vyberete v lokální měně, nebo v měně svého účtu (DCC). Pokud jste v zemi, kde se kurz lokální měny příliš nemění – například, kde se platí eurem nebo dolarem, je vždy lepší vybrat si platbu v lokální měně.

Proč neplatit kartou

Jestliže obchodník odmítne platební kartu k úhradě nákupu přijmout, porušuje podmínky přijímání platebních karet, které uzavřel se svojí bankou. Jinými slovy, pokud je na platebním terminálu logo Mastercard či Visa, musí je obchodník přijímat.

Kde nakupovat v Holandsku

Kde nakupovat oblečení

Nejlepší je vyrazit do obchodních outletových center, kde probíhají výrazné slevy téměř po celý rok. V Holandsku fungují dvě taková velká centra: Batavia Stad Fashion Outlet v Lelystadtu, kam jezdí přímý autobus z Amsterdamu. Dospělého vyjde na 15 eur, děti za zpáteční jízdenku zaplatí polovinu.

Jaké drogy jsou legální v Holandsku

Nizozemská vláda prodej drog nikdy nepovolila, toleruje však prodej marihuany a hašiše v tzv. coffeeshopech. Každý coffeeshop musí získat licenci a odvádět daně státu. Koupíte v nich také kávu a nealkoholické nápoje.

Jak nebýt Zhulený

Usaďte se s rovnými zády a několikrát se nadechněte nosem a zhluboka a dlouze nosem vydechněte. Myslete na to, že nepříjemné pocity, které právě máte, přejdou. Soustřeďte se na zvuk vašeho srdce a chvíli odpočívejte.

Jak poznat že jsem Zhulenej

Člověk pod vlivem THC je schopen zaměřit svou pozornost na část prožívaného (ať už se jedná o myšlenku nebo nějaký vizuální či jiný vjem). Tato tendence vnímat část subjektivní reality hlouběji a důkladněji než to ostatní se u člověka, který je právě "zhulený", projevuje prostě tím, že je totálně "mimo".

Kdy na tulipány do Holandska

Tulipánová sezona je sama o sobě poměrně nevyzpytatelná. Obecně platí, že rozkvetlé barevné tulipány v Nizozemsku uvidíte od konce března do začátku května. Může se ale stát, že po mírné zimě tulipány vyraší o něco dříve a v půlce března už budou pole plná barev a posekaná pak budou hned při začátku května.