Jak se dělá bylinková omáčka?

Jak se dělá bylinková omáčka?

Jak se dělá česneková omáčka

Postup přípravy

V hrnci rozpustíme sádlo a přidáme hladkou mouku. Vytvoříme světlou jíšku, kterou rozředíme vodou a povaříme. Osolíme a nakonec přidáme prolisovaný česnek. Podáváme k uzenému masu.

Jak se dělá omáčka k masu

Základní šťáva z výpeku v pánviZ pánve, ve které se opékalo maso, slijte téměř všechen zbylý tuk.Opečenou cibuli zalijte vínem a opět promíchejte, aby se ode dna odlepilo co nejvíce přípečků.Obsah pánve zalijte vývarem a nechte 3–5 minut pobublávat, odpařovat se a houstnout, objem by se měl svařit na polovinu.

Jaká omáčka se hodí k lososu

Losos se sójovou omáčkou

Losos a sójová omáčka jdou skvěle dohromady.

Jak se dělá křenová omáčka

Do mléka přidáme strouhaný křen, sůl, cukr a za občasného promíchání přivedeme k varu. Vše povaříme cca 5 minut, přidáme ocet, povaříme, ochutnáme a případně ještě dochutíme dle své chuti. Podáváme s knedlíkem, přidat můžeme i plátek uzeného nebo dušeného masa, vejce natvrdo.

Jak se dělá cibulová omáčka

Na tuku či oleji zpěníme nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, když trochu změkne, přidáme mouku a uděláme zlatavou cibulovou jíšku. Pak zajileme vodou a necháme vařit. Nakonec rozmixujeme, aby byla omáčka hladká, podle chuti přisolíme. Můžeme přidat trošku smetany, ale nemusí být.

Jak se dělá holandská omáčka

Princip je následující. Žloutky se začnou šlehat v mixéru zastudena spolu s trochou vody a citrónové šťávy. Rozpuštěné máslo se pak za chodu postupně přilévá a rovnou zašlehává. Teplo z rozpuštěného másla stačí tak akorát, aby omáčka pěkně naběhla a získala tu správnou konzistenci.

Jak se dělá hořčičná omáčka

Na rozehřáté máslo (ne celé, kousek si necháme) dáme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zpěnit a až začne zlátnout přidáme cukr. Až se cukr rozpustí a začne se barvit, přidáme zbytek másla a mouku. Mícháme, až má jíška krásnu zlatou barvu. Zalijeme vývarem, důkladně rozšleháme a necháme 15 – 20 minut vařit.

Čím dochutit křenovou omáčku

Nakonec omáčku dokončíme podle vlastní chuti – okyselíme citronem, zjemníme oříškem másla, osolíme, opepříme, můžeme přidat i čerstvě nastrouhaný křen. Podáváme s vařeným uzeným masem, houskovým nebo karlovarským knedlíkem a lehce posypané čerstvým strouhaným křenem.

Jak se dělá Znojemská omáčka

Postup přípravy

Nadrobno nakrájíme slaninu a osmažíme na rozpáleném oleji společně s cibulí. Maso nakrájíme na malé kousky a přidáme do směsi, když je cibule sklovitá. Když se maso zatáhne, přidáme lžíci plnotučné hořčice, osolíme, opepříme, promícháme a zalijeme vývarem. Necháme pod poklicí zvolna dusit.

Jak se dělá Hodolanská omáčka

Brambory se oloupou a s kabanosem nakrájeným na kostky společně s bobkovým listem se dají vařit. Až se uvaří do měkka přidá se masox, zahustí se jíškou udělanou na másle a přidá se kysaná smetana, nadrobno nakrájené uvařené vejce a okurky, vše se ještě asi 2 minuty povaří.

Jak se dělá okurková omáčka

Na 50 g másla osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku dosklovata, zasypeme moukou, krátce osmahneme, přidáme papriku, osmahneme a za stálého míchání zalijeme studeným vývarem a povaříme 20 minut, vložíme na drobné nudličky nakrájenou okurku, vmícháme obě smetany, povaříme ještě 10 minut, dochutíme cukrem, solí a octem.