Kdy nejvíc prší v ČR?

Kdy nejvíc prší v ČR?

Kdy je nejvíce srážek v ČR

Nejvíce srážek v roce připadá na měsíc červen nebo červenec, nejméně srážek pak na leden nebo únor. Rovnoměrnější rozložení srážek během roku můžeme pozorovat ve vyšších polohách.
Archiv

Kde v ČR nejvíce prší

Nejsušší místo v Česku je Mostecká pánev, která je ve srážkovém stínu Krušných hor. Vůbec nejsušší místo v Mostecké pánvi jsou Libědice, kde naprší jen 410 mm srážek ročně. Nejdeštivější místo je Bílý Potok, kde spadne 1705 mm ročně. Nejdeštivější část roku je léto a nejsušší zima.

Který měsíc je nejstudenější

Podle očekávání je nejčastěji nejchladnějším měsícem leden. Ale není to zdaleka pravidlo; leden je nejchladnějším měsícem jen zhruba v polovině případů. V dalších případech je nejchladnější prosinec a únor, ale vyskytly se i roky, kdy nejchladnějším měsícem byl listopad nebo březen.

Kde nejméně prší

Naopak nejméně prší v Nikósii na Kypru. Ve většině evropských hlavních měst prší více v teplou část roku, nejvýraznější rozdíl je v Praze. V chladném půlroce má nejvyšší podíl srážek portugalský Lisabon. Nejrovnoměrnější podíl srážek má Paříž, kde je variabilita mezi měsíčními průměrnými srážkami nejnižší.

Kde spadne nejvice srážek v ČR

Průměrně nejvíce srážek spadne ročně v lokalitě Bílý potok v Jizerských horách, a to 1705 mm. Oblast leží na návětrné straně hor, a proto je srážkově velmi bohatá. Průměrný roční úhrn srážek v ČR je zhruba 600 – 800 mm.

Kde je nejvic srážek

Nejdeštivější místo v České republice je Bílý Potok na Frýdlantsku, kde spadne 1705 mm ročně. Celorepublikový průměr je přitom 680 mm. Absolutní naměřený rekord drží také Jizerské hory a to osada Jizerka, kde bylo v roce 1926 zaznamenáno 2220 mm srážek.

Kde v ČR neprší

Podle portálu Intersucho jsou Ivanovice na Hané nejsušším místem v Česku. Výrazné sucho tady od začátku roku trvalo v 79 procentech času.

Kdy prší nejvíc

Nejvíce u nás prší v létě (červen a červenec), nejmíň pak v zimních měsících (leden a únor), a to převážně na horách v podobě sněhových srážek.

V jaké Zemi je nejtepleji

Asi nepřekvapí, že za nejteplejším místem světa budete muset do Afriky. Maximální naměřený teplotní rekord padl asi čtyřicet kilometrů od Tripolisu, hlavního města Libye. Už v roce 1922, tedy před téměř sto lety, tam naměřili teplotu 57,8 °C. Dokážete si něco takové představit

Jaká je běžná teplota člověka

36,0–36,9 °C je normální teplota u zdravého člověka. Nižší než 36,0 °C je subnormální teplota – doprovází šok, otravy (alkohol, hypnotika). Cílená hypotermie se používá při chirurgických výkonech na srdci či mozku (pro útlum metabolické aktivity).

Kde je nejmene srážek v ČR

Nejsušším místem v ČR je dlouhodobě obec Libědice v okrese Chomutov. Průměrně zde ročně spadne pouze 410 mm srážek, přičemž průměrný roční úhrn srážek v celé republice je zrhuba 600 – 800 mm. Oblast leží ve srážkovém stínu Krušných hor.

Jaká bude zima 2023

Počasí 2022/23: v lednu se do hor postupně vrátí zima (výhled z 1. ledna 2023) Naději na návrat zimy alespoň do hor slibuje nestabilní polární vír a postupný pokles teplot, na kterém se shodují prakticky všechny varianty předpovědních modelů.

Kdy bude bouřka

Bouřková činnost vzniká při stavech silné vertikální lability atmosféry, ke které dochází při rychlém poklesu teploty vzduchu s výškou, je-li zároveň ve vzduchu obsažená dostatečná vlhkost. Bouřky tak vznikají hlavně koncem jara a v létě během dne, kdy je zemský povrch ohříván intenzivním slunečním zářením.

Kde nejvice prší

KDE JE NEJDEŠTIVĚJŠÍ MÍSTO NA SVĚTĚ Podle Guinessovy knihy rekordů to je vesnice Mawsynram ve státě Méghálája na severvýchodě Indie, kde průměrný roční úhrn srážek činí 11 873 mm. Pro srovnání, průměrný roční úhrn srážek v České republice je 680 mm, v Mawsynramu tedy prší zhruba sedmnáckrát více než u nás.

Kde v Evropě nejvíce prší

Černohorská Crkvice je nejdeštivějším obydleným místem v Evropě. Průměrný roční úhrn srážek je 4626 mm.

Kde je v Česku největší zima

Absolutně nejnižší teplotu vzduchu, a tedy oficiální československý, respektive český rekord, zaznamenali právě v Litvínovicích u Českých Budějovic – minus 42,2 stupně Celsia. Také jinde v jižních Čechách poklesla rtuť teploměru hluboko, v Třeboni až na minus 41,5 stupně Celsia.

Jaká byla nejnižší teplota v České republice

V obci Litvínovice ležící v okrese České Budějovice v Jihočeském kraji byla v pondělí 11. února 1929 zaznamenána teplota vzduchu -42,2 °C, což je historicky nejnižší teplota v Česku vůbec.

Jaká teplota těla je smrtelná

U teploty nad 42°C dochází již k nezvratným změnám, poškození buněk a člověku hrozí i smrt.

Jak vysoká teplota je pro člověka smrtelná

Odpověď Dobrý den, kritickou tělesnou teplotou lidského těla je teplota 42 – 43°C. "Při této teplotě hrozí oběhové selhání.

Kdy bude teplo 2023 unor

11.2. – 20.2. – Druhou únorovou dekádu očekáváme s teplotami průměrnými až nadprůměrnými. Teploty se budou pohybovat přes den mezi 3 °C až 7 °C.

Jaký bude březen 2023

Denní teploty se budou průměrně pohybovat kolem 4 až 8 °C. Noční teploty se budou pohybovat stále pod bodem mrazu okolo -2 až -6 °C. V druhé polovině měsíce března očekáváme podobné teploty. Stále je třeba počítat s tím, že se mohou vyskytovat, jak dešťové srážky, tak i slabé sněžení.

Kdy se začne oteplovat 2023

Jak začínají astronomická roční období do roku 2030

kdy začíná jaro podzim
2023 20. březen 22:24 23. září 08:50
2024 20. březen 04:06 22. září 14:43
2025 20. březen 10:01 22. září 20:19
2026 20. březen 15:45 23. září 02:05

Jak vypada 1mm srážek

vrstevnatých oblaků, zpravidla druhu nimbostratus a altostratus a vyskytují se nad většími územními celky. Množství srážek se měří v milimetrech za určitý časový úsek, například za 24 hodin. Přičemž 1 milimetr srážek představuje množství 1 litru vody spadlé na 1 metr čtvereční.

Kde je nejnižší teplota na světě

ANTARKTIDA, STANICE VOSTOK

Téměř nepřetržitě tu panuje krutý mráz. Není divu, že právě tady byla v roce 1983 naměřena v historii absolutně nejnižší teplota na Zemi, -89,2 stupňů.

Kde je teď nejvetsi horko

Nejvyšší kdy na Zemi naměřená teplota je 56,7 °C, která byla naměřena v roce 1913 v Údolí smrti v USA.