Jak casto jezdí metro večer?

Jak casto jezdí metro večer?

Jak často jezdí metro v neděli

Kromě základního intervalu nyní v neděli a ve státních svátcích mezi 10:00 a 13:00 jezdí metro každých deset minut. V této době se má od září interval snížit na 7,5 minuty.

Kdy jede poslední metro B

Trasa metra B

Celý týden včetně víkendů vyjíždí poslední metro ze stanice Zličín –> Černý Most přesně v 00:00. Na Můstku je o 21 minut později. V opačném směru Černý Most –> Zličín vyjíždí poslední metro v 00:05. Na Můstku ho můžete odchytit v 00:25.
Archiv

Jak casto jezdí metro v sobotu

Intervaly jízd linky A

Denní doba Čtvrtek (min) Sobota (min)
6:30 – 8:30 2 – 3 7,5 – 10
8:30 – 9:45 3 – 5 7,5
9:45 – 13:30 5 7,5
13:30 – 15:30 4 – 5 7,5

Archiv

Jak dlouho jede metro C

Linka C pražského metra prochází pravobřežní částí centra Prahy v severojižním směru, na obou koncích se stáčí k východu. Na mapách je označována červenou barvou. Má 20 stanic a délku 22,41 km, jízdní doba činí 36 minut. V databázích jízdních řádů PID je kódována číslem 993.

Jak často jezdí metro v noci

Noční provoz v období cca od 0:00 do 4:30 nahrazuje denní linky metra, tramvají a autobusů. Páteří noční dopravy je devět tramvajových linek (91–99) v jednotném intervalu 30 minut (v noci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli 20 minut).

Jak často jezdí metro

Pražské metro a intervaly jízd

Nejčastěji jezdí soupravy od pondělí do čtvrtka na lince C. Nejméně často pak na lince A v neděli. Obecně se intervaly pohybují mezi 1 až 10 minutami, ale většinou jezdí soupravy v odstupech 3 – 5 minut.

Jak hluboko je metro pod Vltavou

Nejhlubší linka pražského metra

Trasa A také prošla poprvé pod Vltavou. Tunel mezi stanicemi Hradčanská a Malostranská je až v hloubce 68 metrů pod povrchem země. V tomto úseku najdeme i nejhlubší stanici pražského metra, Náměstí Míru.

Jak platí důchodci v metru

Senioři od 65 let cestují po Praze bezplatně vyjma vlaků, pokud prokáží věk předepsaným způsobem. K prokázání věku lze využít jakoukoliv osobní průkazku ověřenou jejím vydavatelem (právnickou osobou) se jménem, příjmením, datem narození a fotografií: občanský průkaz, cestovní pas, In Karta, žákovský průkaz, příp.

Kde je nejstarší metro na světě

Nejstarší podzemku na světě mají v Londýně, byla otevřena už v roce 1863, kdy v ní jezdily klasické lokomotivy. Elektrifikované vlaky se metrem začaly prohánět až od roku 1890. Nejstarší metro v kontinentální Evropě je v Budapešti.

Kdo jezdí metrem zadarmo

Všichni senioři s věkem nad 65 let jezdí v pražském metru, tramvajích i autobusech zcela zdarma. Podmínkou však je se při případné kontrole revizorem prokázat občanským průkazem, cestovním pasem či průkazem PID. MHD Praha pro seniory nad 65 let nepožaduje nic dalšího.

Kdy je metro zdarma

Děti ve věku od 6 do 15 let (ode dne 6. narozenin do dne předcházejícímu dni 15. narozenin) žádnou jízdenku na území Prahy nepotřebují. Přepravují se za zvláštní ceny jízdného, tzn. za 0 Kč.

Co znamená slovo metro

Ke slovu metro: Podle Českého etymologického slovníku J. Rejzka slovo pochází z francouzského métro, které vzniklo zkrácením z métropolitain, resp. chemin de fer métropolitain – ‚železnice hlavního města'.

Kde bylo prvni metro v Evropě

Nejstarší podzemku na světě mají v Londýně, byla otevřena už v roce 1863, kdy v ní jezdily klasické lokomotivy. Elektrifikované vlaky se metrem začaly prohánět až od roku 1890. Nejstarší metro v kontinentální Evropě je v Budapešti. Jeho první trasa byla otevřena roku 1896.

Kdo platí v metru

Časté dotazy od seniorů Kdo a kdy jezdí v MHD Praha zdarma Všichni senioři s věkem nad 65 let jezdí v pražském metru, tramvajích i autobusech zcela zdarma. Podmínkou však je se při případné kontrole revizorem prokázat občanským průkazem, cestovním pasem či průkazem PID.

Kdo jezdí v metru zdarma

Konkrétně jde o následující kategorie: Dítě od 6 do 10 let – věk se neprokazuje, s výjimkou vlaků Dítě od 10 do 15 let – stačí předepsaným způsobem prokázat věk, s výjimkou vlaků Senior od 65 let – stačí předepsaným způsobem prokázat věk, s výjimkou vlaků

Kde je největší metro na světě

Síť metra v Šanghaji se v roce 2010 se svými 420 km stala nejrozsáhlejší na světě (překonala londýnské metro, dlouhé 408 km) a patří také mezi nejvytíženější. Síť se dále rozvíjí, ve výstavbě jedna nová a různá prodloužení stávajících tras.

Která stanice metra je nejhlubší

Nejhlubší stanice je Náměstí Míru, kde jsou koleje 53 m pod zemí; zde je také nejdelší, 87 metrů dlouhý eskalátor. Nejkratší mezistaniční úsek metra měří pouhých 425 m a je mezi stanicemi Hlavní nádraží a Muzeum, naopak nejdelší mezistaniční úsek metra (2 748 m) je mezi Nádražím Holešovice a stanicí Kobylisy.

Jak jezdit metrem zdarma

Na území Prahy mají děti do 15 let nárok na bezplatnou přepravu za splnění následujících podmínek. Děti ve věku od 6 do 15 let (ode dne 6. narozenin do dne předcházejícímu dni 15. narozenin) žádnou jízdenku na území Prahy nepotřebují. Přepravují se za zvláštní ceny jízdného, tzn. za 0 Kč.

Kdy je autobus zdarma

Bezplatně se i nadále přepravují děti do 6 let. Nárok na slevu děti do 15 let neprokazují, žáci a studenti od 15 do 18 let a cestující nad 65 let platným osobním dokladem s fotografií, studenti ve věku 18 až 26 let studentským průkazem s fotografií.

Jaké je nejstarší metro v Evropě

Nejstarší podzemku na světě mají v Londýně, byla otevřena už v roce 1863, kdy v ní jezdily klasické lokomotivy. Elektrifikované vlaky se metrem začaly prohánět až od roku 1890. Nejstarší metro v kontinentální Evropě je v Budapešti. Jeho první trasa byla otevřena roku 1896.

Kdo vymyslel metro

Metro vynalezl Neel Duilius. Byl to Rus, Michail Metronovič Metronov a dle něj se tomu říká, na jeho počest a slávu, metro.

Jak se řekne anglicky metro

underground podzemí; podzemní; metro(3724)
subway metro(4272)

Jak se řekne anglicky taxi

taxi

Hlavní překlady
Angličtina Čeština
taxi, taxicab, taxi cab, cab n (hire cab) taxi m
I am trying to hail a taxi to take me to the city.
taxi⇒ vi (airplane: on runway) (letadlo na zemi) pojíždět, popojíždět ned

Jak se píše anglicky voda

1. 2. ( vodní útvar ) water , ( vodní plocha ) body of water pobřežní vody coastal waters po vodě ( cestovat ap .)

Jak objednat taxi anglicky

call a taxi = zavolat taxi. phone / ring for a taxi = zavolat taxi.take / get a taxi = vzít si taxi.order a taxi = objednat si taxi.hail a taxi heɪl= mávnout na taxík.