Co s cibuli po sklizni?

Co s cibuli po sklizni?

Jak uskladnit cibuli po sklizni

Při sklizni se vyplácí následující postup

Po zatažení a dostatečném zavadnutí natě cibule po 5-10 kusech (podle velikosti) svážeme do svazků. Ty zavěšujeme na místa pod střechou, kde je současně dostatečné proudění vzduchu.
Archiv

Co dělat s česnekem po sklizni

Sklizený česnek nenechávejte na záhonu, zvláště za slunných dní, může dojít k úžehu, čímž se česnek znehodnotí. Poté celé rostliny zavěsíme na zastíněném dobře větraném místě, např. v kůlně, na půdě nebo sušíme bez natě v tenké vrstvě v bednách, můžeme také na dřevěné či hliněné podlaze.
Archiv

Jak skladovat sklizenou cibuli

Jak uchovávat cibuli

Cibule se sklízí na konci léta, když nať začne uvadat a žloutnout. Sklizenou cibuli dobře a pomalu nechte vyschnout, aby nevznikly plísně. Může schnout nejlépe na záhonu, ale při divokém deštivém počasí jako letos ji dejte na lísky na vzduch pod střechou (ale může být i v dobře větrané místnosti).

Kdy se vytahuje cibule

Pořádně říznou cibuli můžete ze záhonků vytahovat během celého léta, ještě když má zelenou nať – jsou v ní vitaminy a skvěle dochutí například saláty. Když ale koncem prázdnin nať usychá, je čas vytáhnout celou cibulovou úrodu. Počkejte si na suché a slunečné počasí, připravte si ošatky a bedny.

Jak a kde uskladnit cibuli

Vhodné je skladovat cibuli při vlhkosti vzduchu 65–75 %. Přes zimu může posloužit jako skladovací prostor i balkon, pokud nejsou mrazíky, nebo sklep, jestliže není příliš vlhký. Je potřeba cibuli zajistit proudění vzduchu, aby nezačala plesnivět. Správně uskladněná žlutá cibule vydrží i několik měsíců.

Jak hnojit pod cibuli

Nároky na hnojení jsou střední, to přibližně odpovídá dávce 100 g dusíku, 10–30 g vázaného fosforu, 150 g vázaného draslíku vždy na 10 m². Dusík odebírá cibule v první fázi ve větší míře, později jeho potřeba značně klesá. Pro zajištění nezbytné síry je ideálním hnojivem síran amonný.

Jak očistit česnek po sklizni

Technika sklizně: Z kyprých půd česnek lehce vytáhneme, i když jen zatáhneme za nať. Pohodlnější je podebrat rostliny rýčem, rycími vidlemi, a až poté je vytáhnout. Hlavičky hned na záhonku ručně zbavíme zbytků hlíny. V žádném případě s nimi neklepeme o sebe, neoklepáváme je ani o nářadí nebo zem.

Jak se pozná zralý česnek

Kdy sklízet česnekČesneky nepaličáky (mají nepravidelně uskupené stroužky) bychom měli sklízet tehdy, když má přibližně polovina rostlin polehlou nať.Česneky paličáky (mají stroužky pravidelně rozmístěné okolo tuhého středu) by měly opustit záhon v době, kdy jim zbývá pět dužnatých listů a mají 4-5 slupek.

Co dělat když kvete cibule

Pokud rostlina začne tvořit květy, je třeba je včas odstranit. Tvoří se z paždí jednotlivých suknic v následujícím roce. Druhý rok vyraší z cibule hned několik květních stvolů. Vrcholičnaté květenství se skládá z oboupohlavých květů podepřené toulcem.

Jak skladovat cibuli ze zahrady

cibuli jen uložíte volně do přepravek (tady není potřeba nať nechávat). Cibule bez natě můžete také nasypat do síťky a zavěsit do chladného prostoru. Nízké teploty snáší uskladněná cibule mnohem lépe než ty vysoké, nesmí ale omrznout. Jakkoliv poškozené cibule z uskladňování vyřaďte a rychle je spotřebujte.

Jak pripravit cibuli na Uskladneni

Cibule má ráda sucho

Je potřeba cibuli zajistit proudění vzduchu, aby nezačala plesnivět. Správně uskladněná žlutá cibule vydrží i několik měsíců. I rozkrojenou cibuli nemusíte ihned spotřebovat, stačí, když ji potřete máslem nebo olejem a zabalíte do alobalu. Takto v lednici vydrží i několik dní.

Jak zmrazit cibule

Zmrazení Cibuli oloupejte a nakrájejte svým obvyklým způsobem. Nakrájené kousky nechte ještě vysušit na papírové utěrce a poté dejte do vhodné mrazící nádoby nebo pytlíku. Jestli máte tu možnost, nechte cibuli nejprve jednotlivě zamrazit na tácku, a teprve pak je sesypte do pytlíku nebo nádoby.

Kdy se hnojí cibule

V prvním roce se ze semen vyvinou rostliny s malými cibulkami. Po zaschnutí natě – přibližně koncem srpna – se cibulky vyjmou z půdy, zbaví zbytků stonku a nechají usušit. Tak získáme cibuli sazečku. V teplejších oblastech lze cibuli (sazečku) sázet již koncem srpna.

Co můžeme sázet po cibuli

Co lze vysadit po cibuliŘepa.Jahody.Lilek.zelí.Mrkev.Okurky.Cuketa.Dýně.

Co s přebytkem česneku

Pokud máte k dispozici větší množství česneku, můžete ho zamrazit, usušit, namačkat do soli nebo naložit do oleje.

Jak dlouho sušit česnek po sklizní

Nikdy česnek neumisťujte na přímé slunce, zhoršila by se jeho chuť. Pokud bude příznivé počasí, počítejte s tím, že bude česnek schnout přibližně měsíc.

Co se může sázet po česneku

Co zasadit po česneku a cibuli

Na záhony s česnekem se také doporučuje sázet jahody. Na záhonech, ze kterých jsou cibule odstraněny, můžete zasadit ředkvičky a také kopr. Dá se vysadit i na česnekové záhony. Po cibuli a česneku navíc můžete vysadit různé zelené hnojení, například hořčici.

Kdy je cibule toxická

Je ale třeba dbát na to, abyste ji používali vždy čerstvou. Nakrájená cibule totiž po 12 až 24 hodinách začne vytvářet jedovaté toxiny. Můžete z toho dostat i žaludeční infekci.

Co znamená když se začne cibule kroutit

Kroucení cibulové natě způsobují larvy květilky cibulové (Delia antiqua). Květilky patří mezi dvoukřídlý hmyz a jsou podobné mouše. Přezimuje kukla, z které se v květnu líhnou dospělci. Dospělci dorůstají délky 7 mm, larvy asi 8 mm.

Jak se má skladovat cibule na zimu

cibuli jen uložíte volně do přepravek (tady není potřeba nať nechávat). Cibule bez natě můžete také nasypat do síťky a zavěsit do chladného prostoru. Nízké teploty snáší uskladněná cibule mnohem lépe než ty vysoké, nesmí ale omrznout. Jakkoliv poškozené cibule z uskladňování vyřaďte a rychle je spotřebujte.

Jak uskladnit na zimu cibuli

Ideální je skladovat cibuli o teplotě 4–6 stupňů Celsia. Ovšem když není místo ve špajzu nebo není k dispozici špajz, můžete ji nechat i v kuchyni na lince nebo v chodbě třeba zavěšenou, občas někdo prodává takové krásné pletence cibule, které jsou zároveň dekorace.

Proč nedávat cibuli do lednice

Na nadměrný chlad nedobře reagují také cibule, česnek a brambory. Česnek a cibule začnou rychle plesnivět a ztratí aroma i chuť. Brambory sice milují chlad a temno, ideálně však takové, které poskytuje obyčejný sklep.

Co udělat s přebytkem cibule

Hotovou cibuli nechte okapat na sítku a uskladněte. Můžete ji zmrazit v silikonové formě na muffiny a pak jednotlivé porce nasypat do zip sáčku. V mrazničce vydrží 3 měsíce. Osmaženou cibulku můžete také napěchovat do malých sklenic a povrch zalít sádlem.

Jak zakonzervovat cibuli

Sušte ji rozloženou na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 50–60 °C v pootevřené troubě klidně až 12 hodin. Občas ji promíchejte, abyste zkontrolovali, zda není přesušená. Usušenou cibuli skladujte ve vzduchotěsné nádobě. V této úpravě vydrží až rok.

Jaké hnojivo na cibuli

Horticerit – hnojivo pro cibuli a česnek se používá zejména pro základní hnojení před výsadbou, ale je vhodné i pro přihnojování rostlin v průběhu vegetace. Používá se pro cibuli a česnek, lze použít i pro okrasné cibuloviny. Dávkování: Doporučená dávka hnojiva je 30-70 g/m2.