Kdy by se nemelo přát?

Kdy by se nemelo přát?

Kdy by se nemelo Veset pradlo

Lidové tradice říkají, že se 25. prosince nemá pracovat. Dokonce se nesměly stlát ani postele a v domě nesmělo viset žádné prádlo, aby to nepřineslo neštěstí.
Archiv

Kdy se nemá přát

Na Štědrý den se nesmí prát, přináší to smůlu a neštěstí do domu. U štědrovečerního stolu rozhodně nemá být lichý počet stolovníků, lichého by si odvedla Smrt. Je zvykem, že se prostírá jeden talíř a příbor navíc do sudého počtu. Na Štědrý den se nemá nic vydlužit, jinak se přivolá bída s nouzí.
Archiv

Kdy se nesmi prát pradlo Velikonoce

Prádlo v Kristově krvi

Podle další ze zvyklostí ženy nesmějí prát prádlo. Jenže této práci by se o Velkém pátku neměli věnovat ani muži. Voda má v ten den totiž duchovní očistné poslání. Lidé dříve vstávali už před východem slunce a dokonce i s dobytkem se chodívali mýt do potoka, aby byli uchráněni před nemocemi.
Archiv

Kdy se nesmí prát prádlo na Vánoce

Tak nejdříve, co by se mělo a nemělo. Prát prádlo na Štědrý den přináší smůlu. A nesmí se rozhodně věšet prádlo, protože by se během roku mohl někdo oběsit. Přes den nesmíte zametat a vynášet z domu odpadky a smetí, protože byste si vynesli štěstí.

Co se nesmi 1 ledna

Rozhodně byste se měli vyvarovat praní a věšení prádla, neboť tyto činnosti mohou přinést neštěstí či dokonce smrt do rodiny. Nedoporučuje se také nic vynášet z domu či bytu – daná věc by vám mohla celý příští rok chybět. Zametání by se také nemuselo vyplatit, mohli byste si vymést štěstí z domu.

Kdy se nesmí hýbat se zemí

Křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista, prožívají velký smutek a postí se. Lidové pověsti vypráví, že se otevírají poklady v zemi a ve skalách. Lidé opět vstávají před východem Slunce, aby se omyli v potoce, a tím ochránili od nemocí. Na Velký pátek by se nemělo hýbat se zemí (pracovat na poli) a prát prádlo.

Proč se nesmí prát na Nový rok

Stejně jako na Štědrý den, Boží hod či na Štěpána platí i na Nový rok řada tradic a pověr. Rozhodně byste se měli vyvarovat praní a věšení prádla, neboť tyto činnosti mohou přinést neštěstí či dokonce smrt do rodiny. Nedoporučuje se také nic vynášet z domu či bytu – daná věc by vám mohla celý příští rok chybět.

Co se nesmí dělat v 25. prosince

Dodnes se k Božímu hodu vánočnímu pojí také lidové tradice. Všechny vesměs říkají, že se v tento den nesmí pracovat. Lidé mají po náročných přípravách na Vánoce konečně čas odpočívat a užívat si sváteční atmosféry. Naši předkové v tento den nemetli světnice ani zápraží, dokonce se nesměly ani stlát postele!

Co se nesmí jíst na Velký pátek

Velký pátek je zároveň také vrcholným dnem půstu. To znamená, že lidé by v tento den neměli jíst žádné maso.

Co se nesmí dělat 25. prosince

Na Boží hod neboli Slavnost Narození Páně by se mělo odpočívat, rozjímat a užívat si Vánoc. Podle lidových tradic jsou zakázány jsou domácí práce, dokonce i stlaní postele!

Co se nesmí dělat 26 prosince

„Na svatého Štěpána mohla chasa měnit službu. Mohli, dnes bychom řekli, bez udání důvodu odcházet k jinému hospodáři,“ dodává Vojancová. Chasa ale neodcházela s prázdnou. Dostávala nějakou výslužku, často vánočku, drobný peníz nebo nějaké oblečení.

Co Nedelat na 11

Na Nový rok si dáváme novoroční předsevzetí, abychom se v novém roce polepšili. Na Nový rok bychom neměli jíst drůbež, ryby ani zajíce. To proto, aby nám štěstí neuletělo, neuplavalo nebo neuteklo. Naopak bychom tento den měli servírovat čočku, aby se nám doma po celý rok držely peníze.

Co se nesmí na Zelený čtvrtek

Zelený čtvrtek: jezte zeleninu a nehádejte se

O Zeleném čtvrtku se nemá nic půjčovat a také byste se neměli s nikým hádat. Odměnou se vám pak budou všechny hádky vyhýbat a peníze si k vám samy najdou cestu. Když na zahrádce ještě před rozedněním zatřesete stromy, měly by urodit více ovoce.

Co se nesmí na Velký pátek

Na Velký pátek nepohneš zemí, nezatopíš do východu slunce, neupečeš, nevypereš a nevybělíš, nezameteš, nevyneseš z domu, neprodáš, nepůjčíš, nedaruješ a nepřijmeš dar. To jsou zákazy, které vystihují povahu Velkého pátku jako výlučného svátku.

Co se nesmi jíst 1 ledna

Mnoho pověr a obyčejů se na Nový rok vztahuje k jídlu. Strávníci by se měli vyhnout v tento den jakékoliv drůbeži (či jiným opeřencům), aby z domu neulétlo štěstí. Ovšem stejný problém by byl i s králíkem nebo zajícem – to by štěstí zase uteklo. V podobě ryby může dokonce i uplavat…

Co by se nemělo jíst na Nový rok

Na Nový rok bychom neměli jíst drůbež, ryby ani zajíce. To proto, aby nám štěstí neuletělo, neuplavalo nebo neuteklo. Naopak bychom tento den měli servírovat čočku, aby se nám doma po celý rok držely peníze.

Co je za den 26. prosince

Svatý Štěpán byl jeden z prvních sedmi jáhnů první křesťanské komunity v Jeruzalémě, který podle Skutků apoštolů neohroženě hovořil o vzkříšení Ježíše Krista. Byl ukamenován za tvrzení před synedriem, že jsou židé vinni Ježíšovou smrtí a že Ježíš je roven Bohu.

Kdy se nesmí kopat do země

V lidových pověrách je Velký pátek spojován s magickými silami. V tento den se měly otevírat hory, které vydávaly poklady. V tento den se nemělo nic půjčovat, protože půjčená věc by mohla být očarována. Nesmělo se hýbat se zemí (rýt, kopat, okopávat) ani prát prádlo, protože by bylo namáčeno do Kristovy krve.

Kdy se nesmí uklízet

Na Velký pátek se otevírá země s ukrytými poklady, také se ale nesmí pracovat na poli, prát, péct ani uklízet – to jsou jen některé ze zvyků a tradic, které si v tento den připomínáme. Ve skutečnosti jde o vrchol křesťanského liturgického roku, den, který je součástí svatého týdne.

Kdy je na Štěpána

Svátek svatého Štěpána (též 2. svátek vánoční) připomíná prvomučedníka sv. Štěpána a slaví se 26. prosince.

Co to znamená Na Štěpána není pána

Říká se, že „na Štěpána není pána“. To se říká proto, že čeledníkům v ten den končila služba, mohli odejít k jinému hospodáři. Ten den dostávali celoroční odměnu a nová práce začínala až po Novém roce.

Co Nejist 1 ledna

Co jíst a nejíst na Nový rok

Mnoho pověr a obyčejů se na Nový rok vztahuje k jídlu. Strávníci by se měli vyhnout v tento den jakékoliv drůbeži (či jiným opeřencům), aby z domu neulétlo štěstí. Ovšem stejný problém by byl i s králíkem nebo zajícem – to by štěstí zase uteklo. V podobě ryby může dokonce i uplavat…

Proč se říká Modré pondělí

Křesťanské zvyky a tradice

O tom nejsou žádné zmínky, spíše se jedná o nejednotný význam německého slova “blau”. To totiž znamená jak modrou barvu, tak výraz pro podnapilost či neschopnost práce. O Modrém pondělí by se totiž podle výkladu pověr nemělo pracovat.

Co bychom neměli dělat na Škaredou středu

O Škaredé středě se neškareďte

Sazometná proto, že se v ten den vymetaly saze z komína. O tomto dnu se sice uklízí, ale přesto bychom se neměli škaredit. Podle jedné lidové pověry by se totiž zakaboněná tvář opakovala každou středu v roce.

Kdy se nejde do práce 2023

Státní svátky v roce 2023

●Neděle 1. leden Nový rok ● Den obnovy samostatného českého státu
○Pondělí 1. květen Svátek práce
●Pondělí 8. květen Den vítězství
○Středa 5. červenec Den věrozvěstů Cyrila a Metoděje
○Čtvrtek 6. červenec Den upálení mistra Jana Husa