Co znamená u Volva AWD?

Co znamená u Volva AWD?

Co znamená u auta AWD

Pohon všech kol (angl. All Wheel Drive, zkratka AWD) je druh pohonu vozidel, při kterém jsou poháněna všechna kola. Dvounápravové automobily s pohonem všech kol jsou označovány jako 4×4, 4WD nebo hovorově „čtyřkolky“; vícenápravové pak 6×6, 8×8, 10×10 atd.

Jak funguje AWD u volvo

AWD nerovná se 4WD

Ve skutečnosti lze pouze ve voze označeném písmeny AWD očekávat stálý pohon všech kol. To znamená, že ani jedna z náprav nemůže být odpojena a motor posílá svůj výkon permanentně na všechna kola. Four Wheel Drive potom představuje přiřaditelný pohon všech kol.
Archiv

Jak funguje AWD

Inteligentní pohon všech kol (AWD) okamžitě reaguje na měnící se povrch silnice a dokáže měnit rozdělení hnací síly a automaticky dodává točivý moment podle toho, zda zrovna jedete po mokrém, suchém nebo namrzlém povrchu. Podle momentální potřeby dodá systém více hnací síly na přední nebo naopak na zadní kola.

Co znamená pohon 4×4

Pohon 4 × 4 nebo pohon obou náprav, kráceně 4 × 4 či 4WD (z anglického four-wheel drive), je systém pohonu všech čtyř kol automobilu. Hnací agregát přitom může být umístěn v přední či zadní části vozidla. Pohon může být stálý nebo přiřaditelný k jedné z náprav, zatímco druhá má pohon trvale přiřazený.

Co je to FWD

FWD je zkratka využívaná pro označení automobilu s poháněnou přední nápravou. Zkratka FWD vznikla z anglického výrazu „front wheel drive“. Pohon předních kol je v současné době nejrozšířenějším způsobem pohonu u osobních automobilů.

Co je to RWD

RWD je zkratka anglických slov rear wheel drive a v češtině znamená pohon zadní nápravy. Tento pohon najdeme mimo jiné ve sportovních autech. U pohonu zadní nápravy je hnací síla automobilu vzadu a přední část je určena k řízení.

Co je Volvo mild hybrid

Naše mild hybridní modely kombinují spalovací motor s elektromotorem, výsledkem čehož je citlivější a výkonnější pohon. 48V akumulátor a integrovaný generátor zapalování podporují spalovací motor a snižují emise. Akumulátor není třeba nabíjet – při každém brzdění se do něj ukládá energie získaná rekuperací.

Jaký motor Volvo XC60

Nejlepší motor pro Volvo XC60 (a vlastně pro jakékoli Volvo té doby) je naftový pětiválec, ať už větší o objemu 2,4 l, nebo menší o objemu 2,0 l.

Kdy špína Haldex

Obecně se dá říct, že Haldex spíná, když je třeba. Navíc třeba při rozjezdu jedeš pokaždé na 4 kola, zatímco při brzdění většinou jedeš na dvě. Krom toho jak čtvrtá, tak pátá generace mají zadek připojený stále na 4%, aby systém reagoval rychleji a plynuleji.

Co je to 4×4 LOCK

Režim „4WD Lock“ rozděluje moment od motoru mezi přední a zadní nápravu tak, aby schopnost vozidla projíždět terénem byla optimální pro danou situaci. Tento režim je určen k používání výhradně mimo sjízdné cesty (například bláto, prudké svahy, písek).

Jak funguje mild hybrid

Jako mild-hybridní jsou označována vozidla, která kromě klasického spalovacího motoru mají i elektromotor. Ten umožňuje při snižování rychlosti rekuperaci kinetické energie dobitím baterie a využívat poté energii k částečnému pohonu vozu.

Jaké motory používá Volvo

D3, D4, a D5 jsou přeplňované dieselové pohonné jednotky se systémem vstřikování paliva Common Rail, instalované na autech Volvo. Poprvé se objevily v roce 2001. Dnes se tyto motory používají na většině modelů této značky.

Jaký motor do Volvo v60

Základem je tak přeplňovaná šestnáctistovka od Fordu s výkonem 110 kW, druhý stupeň nabídky tvoří stejný agregát vyladěný na 132 kW. Dvoulitr pak posílil na 177 kW a k provedení S60 T6 přibyla ještě verze vyladěná továrním úpravcem Polestar s výkonem 242 kW.

Jak často měnit olej v Haldexu

Standardní délka intervalu výměny oleje a filtru v Haldex spojce se udává každých 60 000km a doporučujeme ji dodržovat. Pokud vozidlo nejezdí velkou porci kilometrů ročně, tak se doporučuje výměna oleje každé 3 roky z důvodu vzdušné vlhkosti, která proniká do systému přes odvzdušnění a vede k degradaci olejové náplně.

Co je to Haldex v autě

Haldex třetí generace už patří mezi takzvané proaktivní systémy pohonu všech kol. Je tedy schopen kola druhé nápravy připojit ještě dříve, než dojde jinde ke ztrátě adheze. Systém byl původně vyvinut společně s Land Roverem pro použití v druhé generaci modelu Freelander v roce 2006.

Jak jezdit s pohonem 4×4

Nejezděte s uzavřeným diferenciálem po silnici!

Nebo obráceně, používejte uzávěru diferenciálu pouze při jízdě tam, kde mohou kola vozidla prokluzovat. Tedy na nezpevněném povrchu – blátě, písku, štěrku, sněhu… Důvod si popíšeme na diferenciálu zadní nápravy.

Co to je full hybrid

Jako Full Hybrid je označován hybridní automobil, který je schopen pohybovat se prostřednictvím spalovacího motoru nebo na čistě elektrický pohon. Full Hybrid, méně často označovaný jako Strong Hybrid, je nejvyšším stupněm hybridizace.

Co je to HEV

Vozy s hybridním pohonem (HEV, někdy se označují také jako plně-hybridní) můžete nyní na silnicích potkávat nejčastěji. Stejně jako mild-hybridy (MHEV) mají i tyto vozy spalovací motor. Disponují však větším akumulátorem a výkonnějším elektromotorem.

Které Volvo je nejlepší

Stream. Volvo XC60 je oficiálně nejlepší auto na světě.

Co je D5 u Volva

D3, D4, D5 jsou přímé dieselové motory značky Volvo vybaveny moderním common rail systémem vstřikování a turbodmychadlem. První generace motorů D5 byla představena v roce 2001, druhá generace byla představena v roce 2005, a třetí je na trhu od roku 2009.

Co znamená u Volvo D3

D3, D4, a D5 jsou přeplňované dieselové pohonné jednotky se systémem vstřikování paliva Common Rail, instalované na autech Volvo. Poprvé se objevily v roce 2001. Dnes se tyto motory používají na většině modelů této značky. Motory jsou typické vysokým výkonem a spolehlivostí.

Jak se starat o Haldex

Standardní délka intervalu výměny oleje a filtru v Haldex spojce se udává každých 60 000km a doporučujeme ji dodržovat. Pokud vozidlo nejezdí velkou porci kilometrů ročně, tak se doporučuje výměna oleje každé 3 roky z důvodu vzdušné vlhkosti, která proniká do systému přes odvzdušnění a vede k degradaci olejové náplně.

Co je to Haldex

Haldex třetí generace už patří mezi takzvané proaktivní systémy pohonu všech kol. Je tedy schopen kola druhé nápravy připojit ještě dříve, než dojde jinde ke ztrátě adheze. Systém byl původně vyvinut společně s Land Roverem pro použití v druhé generaci modelu Freelander v roce 2006.

Jak vyzkoušet Haldex

– nastartovat motor, sešlápnout spojkový pedál, zařadit 1. stupeň a pomalu se rozjet – musí se otáčet všechna 4 kola – přitáhnout na chvilku ruční brzdu a zadní kola se musí zastavit, přední kola se otáčejí dál – jestliže se zadní kola neotáčejí – spojka Haldex je nesepnuta a její funkce je v pořádku.

Kdy se vyplatí pohon 4×4

Výhody vozů s pohonem 4 × 4 ocení především horalé

Auto s pohonem na všechna čtyři kola, má oproti klasickým nápravám mnohem lepší trakci při průjezdu v náročném terénu. To znamená, že si mnohem snáz poradí se špatně přístupnými kopci i se sněhem nebo pískem.