Jací jsou Nizozemci?

Jací jsou Nizozemci?

Co je typické pro Nizozemsko

Tradiční nizozemská kuchyně je vydatná a zdravá. Využívá se jednoduchých surovin a k tomu nejlepšímu, co může Nizozemí nabídnout, patří čerství sledě, slávky a solené jehněčí. Světově proslulé jsou mléčné výrobky, především sýry. Jídlo je pro Nizozemce jednou z nejoblíbenějších činností.

Jakou řečí se mluví v Nizozemsku

V Nizozemském království čili Nizozemsku nebo lidově též Holandsku se domluvíte nizozemsky, ve velkých městech určitě bez problémů anglicky a v příhraničních oblastech i německy. Naučit se alespoň základy jazyka má své výhody v komunikaci s úřady, ale i v zaměstnání.

Kdo vládne v Nizozemsku

Willem-Alexander je ve svých 46 letech vůbec nejmladším evropským monarchou, poprvé po 123 letech Nizozemsku vládne muž.

Co se vyrábí v Nizozemsku

Nizozemsko je jedním z největších vývozců tulipánů na světě. V průmyslu jsou významné strojírenství, chemický, potravinářský průmysl a další obory. Terciér (služby) zastupuje například turismus, transport apod. Rotterdamský přístav je jedním z největších přístavních komplexů na světě.

Co se pije v Nizozemsku

Mezi nejznámější holandská piva patří Heineken, Amstel a Grolsch, najdete tu ale stovky dalších pivovarů a minipivovarů, jejichž zlaté moky stojí za to ochutnat. Pivo se v Nizozemsku popíjí z malých sklenic a s bohatou pěnou. Z místních destilátů je nutné zmínit holandský gin jenever chutnající po bobulích jalovce.

Co privezt z Nizozemska

Pokud si chcete domů nebo někomu ze svých blízkých přivézt holandskou klasiku, zde je pár tipů:Tulipánové cibulky. K Holandsku patří jednoznačně i dřeváky.Dřeváky.Cokoliv z porcelánu vyráběného v Delftu, tzv.Něco s motivem marihuany: krabičky, trička apod.Stroopwafels.Sýr.

Jak se žije v Nizozemsku

Nizozemsko je velmi otevřená a vstřícná země. Díky své koloniální minulosti jsou Holanďané kosmopolitní. Při prvních kontaktech bývají zdrženliví až odtažití, pokud se ale podaří překonat prvotní bariéru, jsou srdeční a přátelští. Líbí se nám, jak si Nizozemci dokážou užívat volný čas a společné chvíle.

Jaké moře je u Amsterdamu

Amsterdam byl založen u ústí řeky Amstel do Severního moře.

Jaké je hlavní město Nizozemska

AmsterdamNizozemsko / Hlavní město

Téměř polovina těchto obyvatel žije v konurbaci Randstad, kterou tvoří čtyři velké městské aglomerace – Amsterdam, Haag, Rotterdam a Utrecht. Oficiálním hlavním městem je Amsterdam, většinu funkcí hlavního města však plní Haag, který je sídlem nizozemského krále, parlamentu a vlády.

Co se jí v Nizozemsku

Z ryb a mořských plodů jsou v kuchyni nejvíc zastoupeni sledi (herinky), úhoři (zejména vynikající uzení úhoři – gerookte paling), mořský jazyk, slávky, krevety či ústřice. Chloubou nizozemských pekařů je celozrnné pečivo. Na jídelních lístcích se běžně vyskytuje jehněčí maso.

Co koupit v Nizozemsku

Pokud si chcete domů nebo někomu ze svých blízkých přivézt holandskou klasiku, zde je pár tipů:Tulipánové cibulky. K Holandsku patří jednoznačně i dřeváky.Dřeváky.Cokoliv z porcelánu vyráběného v Delftu, tzv.Něco s motivem marihuany: krabičky, trička apod.Stroopwafels.Sýr.

Na co si dát pozor v Amsterdamu

Dávejte si pozor na kapsáře a zloděje zavazadel, zvláště na hlavních nákupních třídách a v tramvajích a vlacích, na zastávkách a kdekoliv se shromažďují turisté. Žebrání na ulicích není v Amsterdamu běžné, protože policie proti tomu těžce zakročuje. Někteří žebráci mohou být závislí, bezdomovci, nebo obojí.

Jak se přestěhovat do Nizozemska

Stěhování do Nizozemska

Jako občanům členského státu EU Čechům v přestěhování do Nizozemska nic nebrání. Chcete-li se v Nizozemsku usadit natrvalo, nebo na nějakou delší dobu za prací, musíte se jen v obci, kde hodláte žít zapsat k trvalému pobytu (inschrijving als ingezetene).

Kdy je nejlepší jet do Amsterdamu

Nejlepší sezónou pro návštěvu Nizozemska je duben a květen, kdy rozkvétají tulipány, teploty jsou příjemné a srážky minimální. Naopak méně oblíbenou sezónou jsou měsíce od prosince do února a to díky krátkým dnům a chladnějším teplotám.

Jak se říká Amsterdamu

Amsterdam je pro velké množství vodních kanálů označován jako Benátky severu. Kanály jsou zapsány i na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Jaké drogy jsou legální v Nizozemsku

Nizozemská vláda prodej drog nikdy nepovolila, toleruje však prodej marihuany a hašiše v tzv. coffeeshopech. Každý coffeeshop musí získat licenci a odvádět daně státu. Koupíte v nich také kávu a nealkoholické nápoje.

Kam v Amsterdamu zadarmo

Prozkoumejte Amsterdam zadarmo – Aktuálně o Amsterdamu | Co se děje v AmsterdamuAmsterdamské kanály.Rijksmuseum.Náměstí Dam.Leidseplein.Dům Anny FrankovéCentraal Station.Van Gogh Museum.Květinový trh.

Jak pracovat v Nizozemsku

Občané České republiky nepotřebují pro práci v Holandsku pracovní povolení ani povolení k pobytu. Při pobytu delším než tři měsíce je však nutné registrovat se u příslušného městského úřadu. K registraci je třeba předložit rodný list, průkaz totožnosti a doklad o místě bydliště.

Kdy na tulipány do Holandska

Tulipánová sezona je sama o sobě poměrně nevyzpytatelná. Obecně platí, že rozkvetlé barevné tulipány v Nizozemsku uvidíte od konce března do začátku května. Může se ale stát, že po mírné zimě tulipány vyraší o něco dříve a v půlce března už budou pole plná barev a posekaná pak budou hned při začátku května.

Kde se levné ubytovat v Amsterdamu

Tribe Amsterdam City. Levný hotel v destinaci Amsterdam.Outside Inn. Levný hotel v destinaci Amsterdam.Met Hotel Amsterdam. Levný hotel v destinaci Amsterdam.The Hendrick's Hotel. Levný hotel v destinaci Amsterdam.Mr. Jordaan.Hotel Sebastians. Levný hotel v destinaci Amsterdam.Linden Hotel.Hotel Estheréa.

Jak se zdraví v Nizozemsku

Nizozemci se při prvním setkání zdraví potřesením ruky, při opětovném setkání potřesením ruky nebo pouhým verbálním pozdravem. Je normální oslovovat lidi pouze křestním jménem, a to i pokud se znáte teprve krátce a vzdáleně.

Jak vypadá 1 gram marihuany

Zvažte, kolik trávy vykouříte za den, týden či měsíc. Pro srovnání, 1 gram představuje přibližně dva středně velké jointy nebo 3 až 4 menší.

Kde jsou legální drogy

Přestože i jiné státy Evropské unie zavedly nějakou formu de facto dekriminalizace – kdy látky považované za méně nebezpečné (např. marihuana) málokdy vedou k trestnímu stíhání – Portugalsko zůstává jediným členským státem EU, jehož zákon výslovně označuje drogy za „dekriminalizované“.

Co se nesmi v Amsterdamu

Také se nesmí fotit prostitutky, užívat tvrdé drogy, zvláštní pozor je třeba věnovat kapsářům. Chytne-li vás dívka za ruku, nemyslete si, že jste nějaká hvězda. Chce totiž jen jedno: vaše hodinky. Naopak plácne-li vás přes zadek, znamená to "díky za peněženku".

Co se vyplatí koupit v Holandsku

Kromě Goudy a Edamu si ale z Holandska můžete dovézt sýry ovčí, buvolí nebo kozí. Liší se také množství tuku nebo příchuť. Dáte přednost klasice anebo vyzkoušíte bylinkové, lanýžové či levandulové speciality