Jak se píše Královo Pole?

Jak se píše Královo Pole?

Kdy se píše velké písmeno

Mezi 3 základní pravidla pro psaní velkých písmen patří následující: Vlastní jména (jména osob, měst, řek, států, organizací apod.) Vyjádření zvláštního vztahu k osobě či věci (v dopisech apod.) Začátek větného úseku (včetně nadpisů a titulků)

Jak se píše městská část

Výrazy městská část nebo městský obvod, označující organizační složky příslušného města, se píšou s malým písmenem: starosta městské části Praha 11, internetové stránky městské části Brno‑Líšeň, městský obvod Plzeň 3.

Jak se píše Městský úřad

Magistráty, městské/obecní úřady, zastupitelstva, rady

Pro všechny názvy magistrátů, městských/obecních úřadů, zastupitelstev a rad platí, že s velkým písmenem se píšou tehdy, jestliže je uveden jejich oficiální název, tzn.

Jak se píše občanský zákoník

Spojení zákoník práce a občanský zákoník nejsou oficiální názvy dokumentů, těmi jsou příslušné zákony. Pojmenování zákoník práce a občanský zákoník pouze označují předmět daného zákona, a měla by se proto ve větné souvislosti psát s malým písmenem.

Jak se správně píše Socha svobody

Socha Svobody anglicky Statue of Liberty, oficiálně: Liberty Enlightening the World (Svoboda osvěcující svět), kolosální socha na ostrově Liberty Island v horní části newyorského zálivu v USA, připomínající přátelství národů Spojených států a Francie.

Jak se píše Západní Čechy

spojení jižní Čechy (případně západní, severní či východní) nejsou oficiálními názvy nějakého konkrétního území, píšeme tedy malé počáteční písmeno.

Jak se píše Lázně Luhačovice

V bezpředložkových názvech měst a obcí píšeme vždy velká všechna počáteční písmena: Hradec Králové, Havlíčkův Brod, Velké Meziříčí, Hrochův Týnec, Josefův Důl, Lázně Bohdaneč (ale lázně Luhačovice, zde slovo lázně není součástí názvu města, Lázně Luhačovice je už název největší lázeňské společnosti v tomto městě).

Jak se píše katedra

Jde totiž o útvary co do velikosti a funkce velmi rozmanité; v jejich názvech se vyskytují výrazy podnik, pobočka, divize, úřad, úsek, odbor, správa, centrum, dispečink, prezidium, výbor, komise, oddělení, rada, katedra, ústav, kancelář, předsednictvo, ředitelství apod.

Jak se píše Pražané

U názvů obyvatel měst jen stojí za připomenutí, že se s velkým písmenem píší nejen názvy typu Pražan, Plzeňan, Ostravan, ale také Kladenští, Strakoničtí apod., protože jde též o obyvatelská jména. Užívají se však zpravidla v množném čísle. Výraz PRAŽAN, popř. PRAŽANÉ, neznamená ovšem jen obyvatele Prahy.

Jak se píše matka příroda

U postav pohádkových, náboženských, mytologických či alegorických píšeme také velké písmeno. „Červená karkulka“, „strýček Skrblík“, „Matka příroda“, „Svoboda“ (socha nad New Yorkem podle Delacroixova obrazu).

Jak se píše Katedrála svatého Víta

Víta, Svatovítský chrám (= chrám na Pražském hradě). Namísto spojení Chrám svatého Víta / Svatovítský chrám se používá i spojení katedrála sv. Víta, svatovítská katedrála. Tato spojení doporučujeme psát s malým písmenem, ale ani užití s písmenem velkým nelze hodnotit jako závažnou pravopisnou chybu.

Jak se píše Socha svobody

Socha Svobody anglicky Statue of Liberty, oficiálně: Liberty Enlightening the World (Svoboda osvěcující svět), kolosální socha na ostrově Liberty Island v horní části newyorského zálivu v USA, připomínající přátelství národů Spojených států a Francie.

Jak se píše Kraj Vysočina

V roce 2011 však náhle došlo ke změně psaní těchto dvou krajů, byla přijata nová podoba názvu, a tak se dřívější kraj Vysočina začal psát jako Kraj Vysočina.

Jak se píše Nové Město na Moravě

S velkým písmenem se výraz město uvnitř věty píše jen tehdy, když je součástí zeměpisného jména: Město Albrechtice, Město Libavá, Nové Město na Moravě.

Jak se píše Nové Město pražské

Oficiální název této městské čtvrti zní Nové Město. Nových Měst (ve významu pojmenování města nebo městské čtvrti) je několik, proto se zvláště v minulosti k oficiálnímu jménu přidával rozlišující přívlastek pražské, který však není součástí oficiálního názvu této čtvrtě.

Jak se píše Národní muzeum

Národní muzeum, nejstarší muzejní ústav v Čechách, bylo založeno jako „Vlastenecké muzeum“ roku 1818 slavnostním provoláním zemské šlechty z 15.

Jak se píše oddělení

Správně je oddělení – předpona od- a kořen slova -dělení.

Jak se píše česky narod

názvy příslušníků států, národů nebo národností píšeme vždy s velkým počátečním písmenem. Správně je proto Češi, Čech, Češka. Do stejné kategorie patří např. Pražan, Brňan, Francouz, Moravan, Slovan, Eskymák.

Jak se píše Evropan

slova s předponami „pro-“, „ne-“, „ultra-“, pokud se s velkým písmenem píše i základové slovo (Evropan s velkým E, proto Proevropan s velkým P, ale komunista s malým K, proto ultrakomunista s malým U).

Jak se píše Maková panenka

maková panenka – Čeština 2.0.

Jak se píše Pražský orloj

Staroměstský orloj nebo také Pražský orloj jsou středověké astronomické hodiny umístěné na jižní straně věže Staroměstské radnice v Praze.

Jak se píše Černá Hora

2) Černá hora – velké Č, malé h

Napíšeme-li Černá hora (velké Č, malé h), je to hlavně označení pro horu.

Jak se píše Pražský hrad

S velkým písmenem píšeme: názvy významných budov: Staroměstská radnice, Pražský hrad, Sázavský klášter, Prašná brána, Chrám sv. Víta.

Jak se píše Severní Čechy

spojení jižní Čechy (případně západní, severní či východní) nejsou oficiálními názvy nějakého konkrétního území, píšeme tedy malé počáteční písmeno.

Jak se píše Dušičky

Pravidlo je jednoduché, vždy v prvním slově názvu píšeme velké písmeno. Připomínám zvlášť ještě jednou slovo Dušičky, je to pojmenování svátku, a proto ho píšeme s velkým písmenem.