Co je to multifokální?

Co je to multifokální?

Jak fungují multifokální brýle

Multifokální čočka má asymetrický design, který je přizpůsoben způsobu, jakým funguje náš zrak. Jednotlivé zóny přecházejí plynule jedna do druhé bez viditelných zlomů. Horní polovina čočky slouží k vidění do dálky, např. při pozorování okolí nebo cesty před námi.
Archiv

Jak fungují multifokální čočky

Multifokální čočky jsou určeny ke korekci presbyopie. Optická konstrukce bifokálních čoček je založena na principu dvou ohnisek – zóna korigující vidění do dálky postupně přechází v oblast korigující pohled na blízko a naopak.
ArchivPodobné

Jak správně používat multifokální brýle

Jestliže chcete vidět na blízko (na čtení), dívejte se dolní částí skel. Pokud potřebuje vidět vzdálená místa nebo osoby, dívejte se horní částí skel. Střední část čočky umožňuje vidění do střední vzdálenosti, tedy třeba na počítač, palubní desku auta a podobně.
Archiv

Co jsou to multifokální čočky

Multifokální kontaktní čočky jsou speciální tím, že mají více optických zón, jež jsou soustředěny v kruzích. Uprostřed čočky jsou většinou soustředěny dioptrie na blízko a k okraji se mění více na dálku.
Archiv

Co znamená Multifokalni skla

Co jsou multifokální brýle

Multifokální brýlové čočky mají několik ohnisek na různé vzdálenosti – to znamená, že jedny multifokální brýle nahradí brýle na blízko, do dálky i na střední vzdálenosti. S jedněmi brýlemi si přečtete noviny, napíšete e-mail na notebooku i se rozhlédnete z okna.

Co to jsou bifokální brýle

Bifokální brýle umožňují pohodlné vidění na dvě vzdálenosti – na blízko a na dálku. Mezi přednosti bifokálních čoček patří široké zorné pole do dálky a také nižší pořizovací cena. Bifokální provedení brýlí je vhodné především pro starší lidi, kteří mají problémy s motorikou rukou, nebo pro lidi po úraze.

Jaké jsou nejlepší kontaktní čočky

Nejlepší kontaktní čočky dle srovnání

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název
Pro nenáročné Dobré Bausch & Lomb SofLens 59 6 čoček
Ke korekci astigmatismu Velmi dobré Cooper Vision Biofinity Toric 3 čočky
Jedny z nejprodávanějších Velmi dobré Alcon Air Optix Aqua 6 čoček
Další na zvážení Dobré TopVue Plus 6 čoček

Co je bifokální

Bifokální brýle jsou brýle které mají dioptrie na dálku a naspodu brýlí je viditelný segment, který je zhotoven na čtení (většinou 40 cm). Problémem těchto brýlí (kromě estetiky, jelikož je segment viditelný) je i to, že s nimi vidíte pouze na dálku a čtení, vše ostatní je rozmazané.

Jak dlouho si člověk zvyká na brýle

Kdykoli dostanete úplně nové brýle, které jste předtím nikdy nenosili, budete si na ně muset zvyknout. Někteří lidé potřebují jen pár dní, aby se sžili s novými brýlemi, zatímco jiní potřebují až dva týdny. Takže je úplně normální, vidíte-li pouze obrubu vašich brýlí, když si je nasadíte poprvé.

Co jsou to bifokální brýle

Bifokální brýle umožňují pohodlné vidění na dvě vzdálenosti – na blízko a na dálku. Mezi přednosti bifokálních čoček patří široké zorné pole do dálky a také nižší pořizovací cena. Bifokální provedení brýlí je vhodné především pro starší lidi, kteří mají problémy s motorikou rukou, nebo pro lidi po úraze.

Proč polarizační brýle

Skla v polarizačních brýlích mají speciální filtr, který blokuje odražené světlo, díky čemuž bude vaše vidění i za ostrého slunečního svitu čisté. Polarizace totiž zabraňuje nepříjemným odleskům, které vznikají zejména při pohledu na vodní hladinu, mokrou silnici nebo na zasněžené plochy.

Kdo vyvinul bifokální brýle

Zvláštní typy čoček

Předchůdcem multifokálních čoček jsou čočky bifokální (dvouohniskové, dělené – mají vlisovaný nebo vybroušený oddíl na blízko). Jejich vynálezcem byl Benjamin Franklin.

Jak dlouho můžu nosit kontaktní čočky

Dobrý den, měsíční kontaktní čočky se mohou nosit pouze v rámci 30 dní od otevření originálního balení (blistru). 14 denních pak 14 dní, u jednodenních pouze jeden den apod. Nebere se tedy ohled na to, jak často jste je za dobu, co jsou otevřeny, nosila. Doporučila bych Vám tento pár čoček vyhodit a vzít si nový.

Co znamená zakřivení u kontaktních čoček

Zakřivení kontaktní čočky se označuje zkratkou BC (base curve). Jedná se o povrchové zakřivení zadní plochy kontaktní čočky, které se porovnává se změřeným zakřivením rohovky. Cílem je správné "sezení" kontaktní čočky a její přilnutí celou plochou k rohovce.

Co je to trifokální čočka

Trifokální čočka zlepšuje vidění v celém spektru – od vidění na blízko, přes střední vzdálenost, až po vidění na dálku. Bifokální čočka zlepšuje vidění na blízko a do dálky. Bifokální čočky jsou aktuálně nedostupné. Jednoduše řečeno, nebudete potřebovat brýle na činnosti, na které jste brýle potřebovali.

Co znamená bifokální brýle

Bifokální brýle jsou brýle které mají dioptrie na dálku a naspodu brýlí je viditelný segment, který je zhotoven na čtení (většinou 40 cm). Problémem těchto brýlí (kromě estetiky, jelikož je segment viditelný) je i to, že s nimi vidíte pouze na dálku a čtení, vše ostatní je rozmazané.

Co se stane když nebudu nosit brýle

Zhorší se mi vidění, když nebudu nosit brýle Ne, vidění se nezhorší tím, že člověk nenosí brýle, ale ani se nezlepší. Jak již bylo výše řečeno, vidění úzce souvisí s věkem a celkovým zdravotním stavem. Dá se říci, že od narození se zrak již jen horší.

Jak ohnout nožičky brýlí

Ohřívejte padající brýle fénem a ohněte špičky bočnic

Než budete vyvíjet jakýkoli tlak na brýle, ohřejte je fénem, ​​aby se nerozbily. Nefoukejte na čočky brýlí, které by se mohly teplým vzduchem poškodit. Bočnice by se na začátku měly zahřát do 30 sekund, pokud budou stále tuhé, můžete je zahřát více.

Co to znamená Fotochromatické brýle

Fotochromatická úprava zorníku umožňuje samozatmavení brýlí, jedná se o proces změny barvy způsobený absorpcí fotonů nebo UV záření. Fotochromatické brýle dokáží reagovat na okolní prostředí a upravují intenzitu svého zabarvení podle toho, kolik světla na ně zrovna dopadá nebo podle intenzity tepla.

Jak se poznají polarizační brýle

Jak rozeznáte polarizační brýle od obyčejných slunečních brýlí Podívejte se na rozsvícený displej mobilního telefonu přes polarizační sklo a pak ho otočte o 90 stupňů. Pokud máte polarizační sluneční brýle, uvidíte po otočení tmavý displej.

Co se stane když nosím čočky déle

Moderní čočky jsou totiž navržené tak, abyste o nich prakticky nevěděli. Ovšem pokud nosíte čočky déle, než je pro daný typ určeno, čočka se může zkroutit. Zkroucená čočka je na oku velmi nepohodlná a může velice rychle začít oko dráždit.

Co dělat když nemám roztok na čočky

Odpověď je jednoznačná: Bohužel, není možné použít místo roztoku na kontaktní čočky jinou tekutinu pro ošetření nebo uložení čoček. Proč Roztok na kontaktní čočky totiž není jen „voda“ – má vlastnosti, které vám zajistí spokojené, pohodlné a hlavně bezpečné nošení čoček.

Jak zjistit Zakriveni oka

Změřit zakřivení čoček nebo vaší rohovky bez očního vyšetření bohužel není možné. Pro určení zakřivení rohovky oka existuje přístroj zvaný autorefraktometr, který po změření zprůměruje hodnoty z více částí oka.

Co je to cylindr na oku

Co je cylindr pro oko Cylindr nebo také cylindrická dioptrie je údaj, kterým je popsaná nerovnost rohovky. Tato nerovnost způsobuje rozmazané nebo zdvojené vidění – astigmatismus. Snadným řešením astigmatismu jsou brýle s cylindrem nebo kontaktní čočky s cylindrem.

Co je to Prelex

RLE (Refractive Lens Exchange) je všeobecný název metody, kdy probíhá výměna čiré čočky (bez známek šedého zákalu), za čočku umělou (monofokální i multifokální). Používá se u pacientů s refrakční vadou krátkozrakostí, dalekozrakostí, astigmatismem nebo presbyopií.