Co si vzít na spaní pod širákem?

Co si vzít na spaní pod širákem?

Jak legálně přespat v přírodě

V takřka jakémkoliv lese můžete jednu noc přespat (bivakovat pod širákem), pokud po vás ráno nezůstane ani smítečko. Tak praví české zákony. Povolený máte spacák nebo třeba hamaku a některé prameny uvádí i malý stan. Takto můžete přespat v chráněných oblastech a rezervacích (v rámci turistických tras).
Archiv

Jak se oblékat do spacáku

Za normálních okolností je tedy ideální spát ve spodní vrstvě oblečení, například v termoprádle. To je totiž dostatečně tenké na to, aby zachovalo izolační vrstvičku vzduchu, a současně také na to, aby se tato vrstvička dostatečně vyhřála. Ve stanu i pod širákem se do spacáku raději oblečte.
Archiv

Jak udržet teplo ve spacáku

c) S chladnou hlavou | $ – Skrz hlavu nám utíká až 20 % tepla, takže ve spacáku doporučuji utáhnout si gumičku kolem kapuce spacího pytle, aby vám neunikalo teplo kolem ramen ani kolem hlavy. Můžete přidat i čepici nebo existuje péřová kukla pro extrémní expedice.

Kde se dá spát pod širákem

Platí, že pod širákem můžete přespat téměř kdekoliv. Bivakování je dovolené dokonce i v národním parku či chráněné krajinné oblasti. Protože v národních parcích nesmíte scházet ze značených tras, přespěte poblíž turisticky značené cesty. Kdybyste se „utábořili” jinde, porušíte zákon a hrozí vám pokuta.
Archiv

Kde přespat zdarma

Jistě jste již slyšeli o sociální síti Couchsurfing.com, kde lidé hledají ubytování a jiní uživatelé této skvělé sociální sitě jim jej zadarmo nabízejí. Pokud ne, okamžitě navštivte Couchsurfing.org a zaregistrujte se. Nemusíte u sebe nikoho ubytovávat, abyste mohli přespávat u cizích lidí úplně zadarmo.

Kde se dá přespat v autě

Spaní v autě povoleno, ale…

Volné kempování je v Česku povolené, nesmíte však zakotvit v přírodní rezervaci, některé z našich CHKO nebo na vojenském území. Na soukromém pozemku se musíte domluvit s jeho majitelem. Ve Španělsku a Dánsku záleží na oblasti, do které míříte.

Jak spát ve spacáku v zimě

Spaní ve spacáku zimě

Menší a těsnější spací pytel se vyhřeje rychleji, ale pokud v něm budete příliš napěchovaní, zmáčknete izolaci a spacák nebude ideálně fungovat. Dbejte také na to, abyste neulehali v upnutém nebo kompresním prádle. To může nepříznivě působit na krevní oběh a vaše tělo se pak hůře prohřívá.

Jak se v noci zahrát

Spolehlivým, nejjednodušším a nejlevnějším řešením je použití láhve s horkou vodou. Trochu primitivní trik, ale s jistotou můžeme říct, že jde o osvědčenou metodu, která vždy zafunguje. Do láhve nalijte horkou vodu, dobře ji uzavřete (nechcete spát přece v mokré posteli) a vložte do postele několik minut před spaním.

Jak se dobře vyspat ve stanu

Zvolíte-li samonafukovací variantu, ušetříte si spoustu práce a navíc s sebou nemusíte vozit pumpu – stačí totiž odklopit ventilek a karimatka se začne sama nafukovat. A stejně pohodlné je i vyfukování – stačí ventilek uvolnit a samonafukovací karimatku několikrát stlačit, aby se vzduch vypustil.

Kde si můžu postavit stan

Při stanování (táboření) mimo chráněné oblasti i kempy je tak ve výsledku zásadní poučka taková, že logicky nesmíte tábořit tam, kde to je výslovně zakázáno. Postavit stan naopak v klidu můžete na pozemku, kde vám to dovolí jeho majitel – ať už fyzická nebo právnická osoba, případně obec (stát).

Kam pod stan Střední Čechy

Kempování v Česku: 10 tipů, kam do kempu ve středních ČecháchKemp SK Mšeno.Kemp Bisport Týnec nad Sázavou.Glamping Brdy.Glamping u hraběte Kinského s nádechem safari v oboře Kněžičky.Luxusní středověký kemp v MalešověResort Beach Nová ŽivohošťCamping Bucek u Řevničova.

Na co si dát pozor při spaní v autě

Nedoporučuje se tedy vyhledávat odlehlá místa v pustinách ani přelidněná parkoviště, kde se hluk z rozbíjených okýnek snadno ztratí. Ideální je tak zaparkovat na osvětleném místě, například u čerpací stanice. V každém případě se však během spaní v autě zamykejte a nenechávejte příliš otevřená okna.

Co s sebou na spaní v autě

Nezbytností pro spaní v autě je teplý spacák, zvlášť pokud rádi jezdíte do hor, kde se večer ochladí. Každé ráno spací pytle provětrejte a máte-li v kufru dostatek prostoru, nemusíte je vždy balit do obalu. Když pak zastavíte na svačinku, hned máte po ruce pohodlné sezení do trávy.

Co se stane když nebudu spát 1 den

Co se tedy stane, když nebudu spát 1 den Faktem je, že jedna probdělá noc zdravému organismu nijak neublíží. I tak bývá následující den obtížný. Podle vědců se po 24 hodinách bez spánku nacházíme v takovém stavu, jako bychom měli v krvi 0,10 promile, tedy v lehké opilosti.

Jak usnout ve stanu

Rady jak nejlépe usnoutBylinkový čaj. Před spaním je důležité naše tělo zahřát a zklidnit a s tím vám krásně pomůže právě bylinkový čaj.Horká koupel.Relaxační vůněSprávná matrace a postel.Rutina před spaním.Pravidelný spánek.Žádné velké porce a těžká jídla před spaním.Zdravá strava.

Jak se zahřát v posteli

5 tipů, jak se zahřát v posteli během zimyJe snazší postel zahřát než ochladit.Použijte flašku s horkou vodou.Skvělý pomocník – termofor.Pořiďte si potah léto / zima.Zvolte správné povlečeníPřitulte se k partnerovi.

Jak si zabezpečit stan

Lze zabezpečit stan Nevýhodou je, že stany nelze stoprocentně zabezpečit. Na zipy lze použít klasické visací zámky, které už pro zloděje představují překážku. Pokud se však někdo bude chtít do stanu mermomocí dostat, vystačí si i s ostrým nožem nebo nůžkami.

Kde přespat v autě v ČR

V případě, že už je moc pozdě a vy se nacházíte uprostřed města, bývá možné zaparkovat a přespat na parkovištích u supermarketů, lanovek a jiných veřejných místech, kde auta stávají i přes noc. Možností je přespání na odpočívadle u benzínky.

Kde se nesmí stanovat

Kde se nesmí stanovat či tábořit

Jednoduše řečeno, stanovat se nesmí tam, kde je to zakázáno. To jsou národní parky, chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace. Táboření tady umožňuje orgán ochrany přírody jen na místech k tomu vyhrazených. Na některých místech se totiž ani nesmí na území parku vstoupit.

Kam do kempu v ČR

15 tipů, kam do kempu v ČeskuCamping Lipno Modřín.Stříbrný rybník – do kempu i za zábavou.Camp Bítov na Vranovské přehraděCamp Dolce v TrutnověAutokemp ATC Merkur Pasohlávky u Nových MlýnůLuxusní středověký kemp v MalešověKemp Sedmihorky v Českém ráji.

Kde spát na divoko

Nouzovým řešením je i parkoviště

Jednu noc můžete přenocovat také na veřejných parkovištích. Pokud si vyberete parkoviště u supermarketu nebo třeba benzínky, pak je ideální zajít za obsluhou obchodu a na parkování přes noc se dohodnout. To samé platí o parkování na parkovištích v zimních střediscích.

Jak upravit auto na spaní

V klasickém osobním vozidle je nejlepší možností sklopit sedačky a přibalit matrace a deky, které vám vyrovnají hrboly u sklopených sedaček. Ideální je když máte auto delší a můžete se tím pádem pohodlně nátáhnout. Myslete také na to, že s vámi budou cestovat i vaše zavazadla, tak ať pro ně máte vyhraněný prostor.

Kde se nesmi spát v autě

Kde je spaní v autě zakázáno

K jedné z nejoblíbenějších destinací nás Čechů stále řadíme Chorvatsko. Pokud byste chtěli nocovat v této zemi mimo klasický apartmán nebo kemp, můžete se se zlou potázat. Platí tady totiž přísný zákaz volného kempování. Zákaz spaní v autě platí i v Itálii a ve Slovinsku.

Jak připravit auto na spaní

V klasickém osobním vozidle je nejlepší možností sklopit sedačky a přibalit matrace a deky, které vám vyrovnají hrboly u sklopených sedaček. Ideální je když máte auto delší a můžete se tím pádem pohodlně nátáhnout. Myslete také na to, že s vámi budou cestovat i vaše zavazadla, tak ať pro ně máte vyhraněný prostor.

Jak předělat auto na spaní

Udělejte si pohodlí na noc

Vznikne-li po straně spacího prostoru místo navíc, můžete ho vyplnit oblečením nebo dekou. Pokud se neobejdete bez polštáře, vybírejte také nafukovací provedení, se kterým ušetříte místo. Nezbytností pro spaní v autě je teplý spacák, zvlášť pokud rádi jezdíte do hor, kde se večer ochladí.