Co to jsou bifokální brýle?

Co to jsou bifokální brýle?

Jak fungují bifokální brýle

Bifokální brýlové čočky. Bifokální brýlové čočky stále představují oblíbený způsob korekce zrakové vady do blízka i do dálky v rámci jedné obruby. V principu se jedná o klasickou brýlovou čočku s potřebnou dioptrickou hodnotou pro korekci zraku do dálky, v jejíž dolní nasální části je vybroušen či zataven díl (tzv.
Archiv

Co znamená bifokální

Mezi multifokálními a bifokálními brýlem jsou tři hlavní rozdíly. Bifokální brýle jsou pouze na dálku a blízko (neřeší střední vzdálenost vidění). Multifokální brýle umožňují vidění na všechny tři vzdálenosti.
Archiv

Jak fungují multifokální brýle

Multifokální čočka má asymetrický design, který je přizpůsoben způsobu, jakým funguje náš zrak. Jednotlivé zóny přecházejí plynule jedna do druhé bez viditelných zlomů. Horní polovina čočky slouží k vidění do dálky, např. při pozorování okolí nebo cesty před námi.
Archiv

Jak správně používat multifokální brýle

Jestliže chcete vidět na blízko (na čtení), dívejte se dolní částí skel. Pokud potřebuje vidět vzdálená místa nebo osoby, dívejte se horní částí skel. Střední část čočky umožňuje vidění do střední vzdálenosti, tedy třeba na počítač, palubní desku auta a podobně.
Archiv

Kdo vyvinul bifokální brýle

Zvláštní typy čoček

Předchůdcem multifokálních čoček jsou čočky bifokální (dvouohniskové, dělené – mají vlisovaný nebo vybroušený oddíl na blízko). Jejich vynálezcem byl Benjamin Franklin.

Proč polarizační brýle

Skla v polarizačních brýlích mají speciální filtr, který blokuje odražené světlo, díky čemuž bude vaše vidění i za ostrého slunečního svitu čisté. Polarizace totiž zabraňuje nepříjemným odleskům, které vznikají zejména při pohledu na vodní hladinu, mokrou silnici nebo na zasněžené plochy.

Co je multifokální

Co jsou multifokální brýle

Multifokální brýlové čočky mají několik ohnisek na různé vzdálenosti – to znamená, že jedny multifokální brýle nahradí brýle na blízko, do dálky i na střední vzdálenosti. S jedněmi brýlemi si přečtete noviny, napíšete e-mail na notebooku i se rozhlédnete z okna.

Kde koupit brýle na čtení

Seženete je v lékárnách, v supermarketech, v drogeriích a dokonce i ve vietnamských prodejnách. Ke koupi jsou také na čerpacích stanicích nebo v online obchodech. Sloužit by měly lidem, u kterých se objeví zhoršené vidění na blízko.

Jak dlouho si člověk zvyká na brýle

Kdykoli dostanete úplně nové brýle, které jste předtím nikdy nenosili, budete si na ně muset zvyknout. Někteří lidé potřebují jen pár dní, aby se sžili s novými brýlemi, zatímco jiní potřebují až dva týdny. Takže je úplně normální, vidíte-li pouze obrubu vašich brýlí, když si je nasadíte poprvé.

Co jsou to dioptrické brýle

Dioptrické brýle slouží ke korekci krátkozrakosti nebo dalekozrakosti, případně v kombinaci s korekcí vad oka jako je strabismus nebo astigmatismus. Míra korekce vidění čočkami se vyjadřuje prostřednictvím optické mohutnosti v dioptriích.

V čem jsou lepší polarizační brýle

Jaké výhody mají polarizační brýle Snižují nepříjemné oslnění. Zajišťují jasnější vidění a lepší vnímání kontrastu při intenzivním světle. Umožňují lepší vnímání barev při jasném světle.

Jak se poznají polarizační brýle

Jak rozeznáte polarizační brýle od obyčejných slunečních brýlí Podívejte se na rozsvícený displej mobilního telefonu přes polarizační sklo a pak ho otočte o 90 stupňů. Pokud máte polarizační sluneční brýle, uvidíte po otočení tmavý displej.

Kdy je čas pořídit si brýle

Jak zjistíte, že byste potřebovali brýle Zamyslete se, zda máte potíže zaostřit na blízko, při delším čtení se vám zamlžují oči, zrak se zhoršuje během dne nebo při únavě, nezvládáte čtení v šeru, a abyste lépe viděli, musíte si dát text dál od očí.

Jak fungují dioptrické brýle

Brýle obvykle sestávají z pevné obruby, do které jsou upevněny buď čočky umístěné před očima člověka pro vizuální korekci (dioptrické brýle) nebo průhledné zornice pro oční ochranu. Moderní brýle jsou obvykle posazeny plastovými sedýlky na nose a zaoblenými stranicemi za boltce uší, které by měly kopírovat.

Kdy začít nosit brýle na blízko

U brýlí na blízko je to znát po čtyřicátém roce života, kdy se čočka v oku přestane vyklenovat a lidé přestanou vidět malá písmena. Povětšinou je to složení potravin a léků. Začnou si oddalovat text na čtení a blízká vzdálenost se začne mlžit. To se pak už hlásí brýle na blízko,“ doplňuje Pavla Vedralová.

Co se stane když nebudu nosit brýle

Zhorší se mi vidění, když nebudu nosit brýle Ne, vidění se nezhorší tím, že člověk nenosí brýle, ale ani se nezlepší. Jak již bylo výše řečeno, vidění úzce souvisí s věkem a celkovým zdravotním stavem. Dá se říci, že od narození se zrak již jen horší.

Jak často se mění brýle

Pokud je vám nad čtyřicet, pak alespoň jednou do roka. A máte-li jakékoli komplikace nebo nemoci, které mohou ovlivnit vidění (diabetes, zelený zákal v rodině…) pak i častěji. Poškození brýlí pak předcházejte správnou péčí o ně.

Jak si správně vybrat brýle

Na co si dát pozor při výběru velikosti brýlí Obruba by měla sedět maximálně v úrovni obočí, nejlépe o trochu níže. Výšu posazení brýlí na nose si můžete přizpůsobit pomocí roztažení a nebo stažení nosníků na brýlích, které jsou k tomu uzpůsobené. Spodní část obruby by se neměla dotýkat pokožky tváře.

Jak zjistit jestli mají brýle UV filtr

Na manuálu k výrobku nebo na etiketě by mělo být vždy uvedeno, jak vysokou ochranu sluneční brýle mají. Nejčastěji je to malá samolepka, která je na brýlové čočce. Vždy požadujte UV filtr 400nm. Znamená to, že čočky nepropouští záření nižší vlnové délky, než je toto a vám je garantována 100% ochrana proti UV záření.

Jak dlouho nosit brýle

Mám nosit brýle celý den, nebo třeba až večer Brýle lze nosit celý den. Ačkoli se to nezdá, tak nejvíce modrého světla je v přírodě přirozeně během dopoledne. Nosit brýle pouze před spaním se doporučuje jen v případě, pokud se jedná o celobarevné brýle na srovnání biologických hodin – a to ty naše nejsou.

Co je lepsi čočky nebo brýle

Dioptrické brýle nabízí v porovnování s kontaktními čočkami mnoho výhod. Vyžadují jen málo čištění a údržby, není nutné se při jejich nošení dotýkat svých očí (čímž se snižuje riziko oční infekce), brýle vyjdou levněji než kontaktní čočky z dlouhodobého pohledu, protože není nutné je nahrazovat tak často.

Jak zjistit jestli potřebuji brýle

Zbystřete, pokud se vám při únavě zhoršuje vidění, mžouráte na dálku, nezvládáte číst v šeru, špatně zaostřujete na blízko, Může se vám ale také stát, že si musíte dávat text dál od očí. Někomu se dokonce stává, že naráží do rohů nábytku. Nebo třeba zdvojené vidění patří mezi další problémy, které vás mohou potkat.

Kdy je vhodné začít nosit brýle na blízko

U brýlí na blízko je to znát po čtyřicátém roce života, kdy se čočka v oku přestane vyklenovat a lidé přestanou vidět malá písmena. Povětšinou je to složení potravin a léků. Začnou si oddalovat text na čtení a blízká vzdálenost se začne mlžit. To se pak už hlásí brýle na blízko,“ doplňuje Pavla Vedralová.

Jak zjistit dioptrie doma

Lens Scan si stačí stáhnout do svého telefonu a synchronizovat s počítačem. Následně aplikace ukáže, jak pomocí chytrého telefonu naskenovat své současné dioptrické brýle a obličej. Po dokončení tohoto postupu přijde obratem e-mail s kompletními hodnotami.

Jak dlouho si člověk zvyká na nové brýle

Vytvoření návyku trvá přibližně 1 týden a u multifokálních (progresivních) čoček dokonce až 2 týdny. Naši optometristé doporučují dodržovat tyto pokyny: – Nové brýle začněte nosit až příštího rána – tak se Vaše oči probudí v novém prostředí a snáze se přizpůsobí.