Jak casto můžu refinancovat hypotéku?

Jak casto můžu refinancovat hypotéku?

Jak často lze refinancovat hypotéku

Splatit úvěr můžete kdykoli, i během fixačního období.

Během fixačního období, zvláště pokud byl zvolený delší časový úsek pěti nebo sedmi let, může dojít k natolik výraznému poklesu úrokových sazeb, že se rozhodnete refinancovat svou hypotéku ještě během fixačního období.

Kdy se může refinancovat hypotéku

Ideální je refinancování načasovat na výročí fixace, protože splacení starého závazku máte v tu dobu zdarma. Samotného refinancování se nemusíte obávat, je administrativně jednodušší než sjednání nové hypotéky.
Archiv

Na co si dát pozor při refinancování hypotéky

O refinancování se hodně mluví, ale pozor, nevyplatí se pokaždé. Refinancování dává smysl pouze v případě, že se klient a banka nedohodnou na podmínkách, které jsou v daný okamžik na trhu reálné. To znamená, že někdo jiný klientovi nabízí výrazně lepší úrokovou sazbu.

Co dělat když končí fixace

Jednoduše řečeno existují tři možné scénáře, které mohou na konci fixačního období nastat:Můžete počkat, až Vás osloví Vaše banka s novou nabídkou úrokové sazby. Toto řešení je pasivní a nemusí se vyplatit.V tuto chvíli existuje možnost, splatit celou dlužnou částku.Rozhodnete se svou hypotéku refinancovat.

Proč refinancovat hypotéku

Refinancování hypotéky znamená splacení hypotečního úvěru u vaši stávající banky nově sjednanou hypotékou u jiné banky. Hlavní motivací pro změnu poskytovatele hypotéky bývá nejčastěji výrazně nižší úroková sazba nebo výhodnější podmínky.

Kde nejlépe refinancovat hypotéku

Refinancování hypotéky srovnání

Společnost Úrok Max. výše úvěru
Fio Banka 5,68 % 10 mil Kč
Air Bank 5,69 % 30 mil Kč
Česká spořitelna 5,94 % neomezeno
Komerční banka 6,19 % neomezeno

Jakou zvolit fixaci hypotéky 2023

Vybrat si ovšem můžete i delší dobu fixace, třeba 10 nebo i 15 let. Ne všechny banky ale takto dlouhé fixace nabízejí. V současné době se úrokové sazby hypoték pohybují na historických maximech. Pokud si plánujete sjednat hypotéku v roce 2023, jeví se jako nejvýhodnější tříletá fixace.

Co následuje po splacení hypotéky

Po uhrazení poslední splátky poskytne banka takzvanou kvitanci (s tímto pojmem se můžete setkat i u refinancování hypotéky). Znamená to, že instituce oznámí katastrálnímu úřadu stažení zástavní smlouvy k nemovitosti. S tím je spojen správní poplatek ve výši čtyř tisíc korun.

Jak snížit úrok u hypotéky

Několik tipů jak ušetřit na refinancování hypotéky:Zkuste požádat banku o snížení úrokové sazby i v období fixace.Zajistěte si protinabídku od jiné banky.Zažádejte o vyčíslení a souhlas se splacením hypotečního úvěru k datu výročí fixace.Sami si zajistěte co nejvíce nabídek jiných bank.Oslovte odborníka.

Kdy klesnou hypotéky

Na výrazně levnější hypotéky si ještě počkáme

Repo sazba se dle výhledu České národní banky nedostane pod šest procent minimálně do konce roku 2023. Pokud se tedy některý z hráčů na hypotečním trhu nepustí do výraznějšího boje, nabídky hypoték se budou pravděpodobně pohybovat v rozmezí čtyř až pěti procent.

Jaké budou úrokové sazby v roce 2023

V únoru 2023 se průměrné úrokové sazby vyšplhaly až na 6,37 %, což je nejvyšší úroková sazba za posledních 20 let.

Jak dlouho se Splaci úroky hypotéky

Většina poskytovatelů hypoték nabízí délku splácení úvěru v rozmezí 5–30 let. Výjimečně pak 1 rok nebo 4 roky či naopak prodloužení až na 40 let. Hypotéku ale většinou musíte mít splacenou před svými 70. narozeninami.

Jak funguje Mimořádná splátka hypotéky

Klient může mimořádnou splátkou splatit spotřebitelský úvěr částečně nebo zcela kdykoliv během jeho trvání. Po provedení mimořádné splátky má klient právo na snížení nákladů spotřebitelského úvěru, například snížením celkového počtu splátek.

Kdy lze odečíst úroky z hypotéky

Kdy si můžu odečíst úroky z hypotéky

Zaměstnancům stačí každý rok do poloviny února odevzdat na mzdové účtárně zaměstnavatele potvrzení o zaplacených úrocích. U hypotéky sjednané v roce 2022 je tedy nutné dodat tento dokument nejpozději do 15. února 2023.

Jaký bude vývoj úrokových sazeb hypoték 2023

Nikdo bohužel nedokáže s jistotou říci, zda během roku 2023 dojde k výrazným změnám výše úrokových sazeb. Nicméně odborníci výraznější pokles sazeb neočekávají do doby, než Česká národní banka ze současných 7 % nesníží svou základní úrokovou sazbu.

Kdy budou levnější hypotéky

Na výrazně levnější hypotéky si ještě počkáme

Repo sazba se dle výhledu České národní banky nedostane pod šest procent minimálně do konce roku 2023. Pokud se tedy některý z hráčů na hypotečním trhu nepustí do výraznějšího boje, nabídky hypoték se budou pravděpodobně pohybovat v rozmezí čtyř až pěti procent.

Jak probíhá splacení hypotéky

Splátka se skládá z úroku a úmoru. Úroky se počítají z jistiny (ze zůstatku dluhu). Jistina klesá, proto i úroky klesají. Splátka je stále stejná (u anuitního splácení), úroky klesají => proto ve splátce zbývá stále více a více prostoru na úmor.

Kdy můžu dát mimoradnou splátku hypotéky

Hypotéku můžete doplatit kdykoli

Zákon o spotřebitelském úvěru umožňuje splatit úvěr z části nebo zcela kdykoli po dobu trvání spotřebitelského úvěru na bydlení. Týká se to všech smluv uzavřených od 1. prosince 2016. Banka si může účtovat za předčasné splacení náhradu účelně vynaložených nákladů.

Jaká je pokuta za předčasné splacení hypotéky

Podmínky, stejně jako u běžných hypoték, ošetřuje novela spotřebitelského zákona. Banka vám tudíž může vyměřit poplatek nejvýše do 1 % předčasné splátky. Pokud období fixace netrvá více než jeden rok, klesá zastropování poplatku až na 0,5 %. Konkurenční boj navíc přiměl některé banky tuto pokutu úplně zrušit.

Jak si dát hypoteku do dani

Při uplatnění úroků z hypotéky je možné dosáhnout pouze daňové vratky, nikoliv daňového bonusu. Úroky z hypotečního úvěru si tedy můžete odečíst pouze tehdy, pokud na dani z příjmu odvedete v roce 2022 více, než činí sleva na poplatníka (pozn. sleva na poplatníka za rok 2022 činí 30 840 korun).

Jak se dani úroky

Výnosy z úroků podléhají srážkové dani ve výši 15 %. Nebojte se ale, že když si naspoříte například 100 000 Kč, budete platit daň z celé částky. Dani podléhají pouze připsané úroky, tedy jen to, co vám banka nebo spořitelna připíše na účet.

Na jakou hypotéku dosáhnu 2023

36 let, výše vaší hypotéky nesmí nově překročit 8,5násobek vašeho ročního příjmu, splátka nesmí být vyšší než 45 % vašeho čistého měsíčního příjmu a výše úvěru nesmí být vyšší než 80 % hodnoty nemovitosti. Tyto limity ukazatelů pro poskytování hypoték určuje ČNB a začínají platit v načrtnuté výši od 1. dubna 2023.

Kdy spadnou uroky z hypotéky

Na výrazně levnější hypotéky si ještě počkáme

Repo sazba se dle výhledu České národní banky nedostane pod šest procent minimálně do konce roku 2023. Pokud se tedy některý z hráčů na hypotečním trhu nepustí do výraznějšího boje, nabídky hypoték se budou pravděpodobně pohybovat v rozmezí čtyř až pěti procent.

Jak co nejrychleji splatit hypotéku

Novinka! Audio článekNastavte si nižší splátky a část peněz investujte.O výši úroků smlouvejte.Sledujte speciální akce.Máte-li u banky účet, chtějte výhody.Zkuste makléře.Správně zvolte fixaci.Před koncem fixace zajděte ke konkurenci.Nájem může hradit splátky.

Jak snížit splátky hypotéky

Banky umí běžně pracovat s tím, že klientovi ve finančně tíživé situaci uleví snížením splátek hypotéky. Tuto službu nemusíte mít sjednanou v úvěrové smlouvě, čekejte však poplatek až 5 000 Kč za úpravu úvěrové smlouvy v případě, že snížením splátek úvěru dojde k prodloužení jeho splatnosti.