כיצד האדריכל הסרי לנקי הזה התנגד לנורמות קולוניאליות ליצירת סגנון אדריכלי חדש
המודרניזם הטרופי הוא סגנון ארכיטקטוני של שטחים פתוחים הרחבים המחוברים לחיק הטבע, ייחודי לאי הסרי לנקה באוקיינוס ההודי. בבסיסו התמקדות במשאבים מקומיים ובידע של בוני ילידים. הסגנון שונה מאוד מהסגנון הבינלאומי הידוע והעכשווי יותר, החובק מינימליזם ונוקט בגישה שיטתית לבניינים באמצעות שימוש לוגי בחומרים חדשים ובקומפוזיציות אסימטריות שבהן צורות הצורה מתפקדות..
מרכז מדיטציית Seema Malakaya Getty Images
למרות שהוא עצמו מעולם לא השתמש במונח, לידתו של המודרניזם הטרופי מיוחסת לג’פרי באווה, ככל הנראה האדריכל המפורסם ביותר של סרי לנקה. תרומתו של באווה לאדריכלות הסרי לנקה לא הייתה שהוא קיבל השראה ממסורות ילידות אלא כי הוא העלה אותן מהמעמד המושפל המיוחס לה בעידן הקולוניאלי. יומה שאנטי ג’אווארדן, מחבר הספר ג’פרי מאנינג באווה: אדריכלות מפענחת, אומר כי מבין הדברים הרבים שהפכו את יצירתו של באווה לחשיבות, הוא הצליח ליצור שפה אדריכלית רשמית שקיבלה חסות לאומית, מתוך חריפות מקומית, היא אולי המורשת הגדולה ביותר שלו.
“בסרי לנקה הבריטים בנו בונגלוס אינטרוספקטיביים אשר היו אטומים מפני מה שנתפס כסביבה זרה”, אומר הסופר דיוויד רובסון בספרו In Search of Bawa – אדריכל המאסטר של סרי לנקה. באווה פשוט הסיר את המחסום הזה. תוך 40 שנה כאדריכל, הוא יצר בניינים עם מרפסות עמוקות ופתוחות שהתחברו לחצרות חיצוניות, גגות תלויים וגני בר; שואב השראה מצורות וטכניקות בנייה סרי לנקאיות קלאסיות. הוא למד מעובדים בפרויקטים שלו והדגיש גגות המאופיינים באריחי חימר מסורתיים לא יקרים בהם השתמשו ההמונים.
באווה נולד לדור ייחודי שחווה את סרי לנקה הקולוניאלית וגם לאחר העצמאות. עורך דין משכיל קיימברידג ‘, חזר לבריטניה מאוחר יותר בחייו כדי ללמוד באגודת האדריכלות. בשנת 1957, בן 38, מצא ביטוי מהדהד.
באדיבות מלון קנדלאמה
באווה צעיר טייל רבות עם אמו בסרי לנקה, ביקר באתרים עתיקים, אגמים ומערות. ג’יאוארדן, שלמד גם הוא באיגוד האדריכלים בהמלצת באווה, אומר כי הידע שלו על אדריכלות ילידים היה איפוא אישי מאוד. באמצעות אחיו הבכור, סביר כי באווה נחשף גם הוא לא 43 קבוצה, קבוצה מובחרת של יצירתיות רב תרבותיות השומרות על צורת המודרניזם הסרי לנקה. ג’אוארדן מרגיש שבאמצעות שילוב הנסיבות הללו יכול להיות שבאווה ירש התנגדות שקטה ודמיון מחוץ לדפוסי המחשבה הקולוניאלית שהמשיכו לעצב את יצירתו..
באדיבות מלון קנדלאמה
מלון קנדאלמה, שהוזמן בשנת 1992, הוא דוגמה יוצאת דופן לשליטה יוצאת הדופן של באווה ביצירת מערכת יחסים בין הטבע לאדריכלות. המבקרים מגיעים לאורך פסי הג’ונגל לכניסה המעוצבת כפער מערה צר. לאחר מכן הוא מתעקל במסדרון דרך סלע שממנו מגיעים מבקרים לטרקלין פתוח ולנוף מדהים של מאגר עתיק ואתר מורשת עולמית של אונסק”ו מרחוק. רובסון אומר על קנדאלמה, “המלון נעלם לתוך הג’ונגל שמסביב. האדריכלות שלה ברורה ומאופקת, ותומכת ברעיון שלא מדובר בבניין להסתכל עליו אלא בבניין שאפשר להסתכל ממנו “.
Getty Images
אחד הבניינים המוכרים ביותר של באווה בסרי לנקה הוא הפרלמנט החדש, שהוזמן בשנת 1979. האתר היה אזור ביצה שנקז ליצירת אי מוגבה באמצע אגם מלאכותי. מתחם הבניין עם גג נחושת נבנה על האי המוגבה. בירת אנוראדהפורה העתיקה עוררה השראה בחלק גדול מהחללים הפנימיים ומחוצה לה, מעבר לאגם יש מרחב ירוק עצום לשימוש הציבור. זהו אחד הבניינים המודרניים הנערצים ביותר של סרי לנקה.
פרויקטים בולטים אחרים, בסרי לנקה, כוללים את המדהים קמפוס אוניברסיטת רוחונה במטרה, היושב על שטח של 300,000 מ”ר של שלוש גבעות המשקיפות על האוקיינוס, ועל משרדי ושיכון תאגיד הפלדה הנטושים באורוואלה – בניין בן שלוש קומות עם חזית תאי בטון טרומיים אשר מאווררים בפנים וממלאים את החלל באור. . שניהם דוגמאות יוצאות דופן למה שמוכר כיום בסגנון כמודרניזם טרופי.
ג’פרי מאנינג באווה הלך לעולמו בשנת 2003, בן 70. אבל הוא חי בשפה האדריכלית של המודרניזם הטרופי. העובדה שהיא נמשכה במאה ה -21 וממשיכה לעורר את הדור הבא של האדריכלים היא ללא ספק העדות הגדולה ביותר לאדריכל המפורסם ביותר בסרי לנקה..
עקוב אחר House Beautiful ב אינסטגרם.
>