מגני חול בודהיסטים ועד למינימליזם מודרני: ההשפעה המתמשכת של עיצוב הזן היפני

למעלה: גן הסלעים Banryutei (הגדול ביפן) במקדש קונגובוג’י בקויאסאן, יפן, שנבנה בשנת 1593 על ידי דיימיו הידיושי.

הזן בודהיזם הוא התובנה הישירה של טבע המוח ואמת הריקנות: כאשר אנו משחררים את המושגים הטבועים שלנו של עצמי קבוע, האמונה אומרת, אין “שום דבר” למצוא. מאז המאה ה -12, מעצבים יפנים העבירו הבנה זו באמצעות מקדשים דלילים וגני חול מופשטים, אלמנטים הממשיכים להשפיע על העיצוב (ביפן ובעולם) כיום..

אסתטיקה הזן של יפן השפיעה רבות ברחבי העולם, במיוחד על התנועה המינימליסטית המודרנית שהחלה באמצע המאה ה -20 וממשיכה לפרוח. כדבריו של ג’וזף יואן, אדריכל מהונג קונג שהתמחה בסגנון מאז שנות השבעים, “הזן מסומן בפשטות ושיווי משקל, אך האפקט הוא עמוק. ‘האין’ הוויזואלי מביא למימוש עצמי שאי אפשר לתאר במילים “.

מקורות עיצוב הזן היפני

האגדה מספרת שהנזיר ההודי בודהידהארמה העביר לסין צ’אן בודהיסטי בשנת 500 לספירה, שהתפשט ליפן ונודע בשם זן. במהלך תקופת הקמאקורה (1185–1333), זן זכה להשפעה תחת השוגונה השלטוני כפי שהתאים לדרך הסמוראים: לפעול באינטואיציה, ולהתמודד עם המוות ללא חשש..

השפעתו של זן בחברת קמאקורה נמשכה לארכיטקטורה ביתית. בהשראת המקדשים החלו בתים היפנים לשלב טוקונומה (גומחה), שוקן (חדר עבודה או סלון) וטאנה (מדפים מובנים, לרוב עם דלתות הזזה של שוג’י). בניגוד לסגנון המעוטר של כתות אחרות, זן טיפח הערכה ליופיים של חומרים טבעיים וצנועים כגון קורות עץ לא סדירות ומחצלות טטאמי. המרחבים נשמרו פתוחים ונטולי סדר, תוך התמקדות בחפצים שנבחרו בקפידה כגון מגילה או פסל בודהה.

עיצוב יפני Koyasan Onsen Fukuchiin, מקדש יפני היסטורי שכעת משמש כריוקאן (פונדק). האורחים יכולים להישאר עם הנזירים וליהנות ממרחצאות מעיינות חמים. גן סלע הזן נוצר על ידי אדריכל הנוף הבולט מיריי שיגמורי (1896-1975). לה כרמינה

בעידן מורומאצ’י (1336–1573) עמדו השוגונים מאשיקאגה בראש התחדשות אמנותית שתמכה בכהונת הזן. הבירה, קיוטו, הפכה למרכז מקדשים מרשימים כמו קינקאקו-ג’י, ביתן בן שלוש קומות המכוסה בחלקו עלה זהב הנוצץ מתחת לשמש. Karesansui, או גני סלע וחול, הגיעו לשיאם בסוף המאה ה -15 עם Ryoan-ji. גן זן זה מציב 15 אבנים בקבוצות על חול לבן גס, בהרכב מופשט בלבד. האפקט פשוט מטעה, אך מעורר מדיטציה עמוקה בצופה.

זן מינימליסטי מודרני

אסתטיקה של זן השפיעה רבות על תנועת האדריכלות המינימליסטית שצצה באמצע המאה ה -20. החלוץ לודוויג מיס ואן דר רוהה סיכם את הפילוסופיה בתכתיבו המפורסם משנת 1947: “פחות הוא יותר.” בעוד שבמבנים מודרניים אלה בדרך כלל חסרים אלמנטים של בית יפני מסורתי, הם תפסו את אותה תחושת ריקנות מחמירה בעזרת חומרים כמו בטון, פלדה וזכוכית. אדריכלים בני זמננו כמו ג’ון פוסון הבריטי-שפעם שאפו להיות נזיר זן ביפן לפני שפנו לעיצוב-מעבירים את “חווית האחדות” הזו באמצעות שטחים פתוחים מוארים היטב וקווים בולטים..

עיצוב יפני מוזיאון הצ’יצ’ו של טדאו אנדו בנאשימה, יפן הוא מחקר על צורות בטון וריק. לה כרמינה

כיום, שלושה מהאדריכלים הנערצים ביותר ביפן ממשיכים את מורשת הזן באמצעות חזיונותיהם העתידניים. ניסוייו של שיגרו באן חשופים-הוא בנה בית מנייר, ועוד אחד ללא קירות-הם מה שכינה יואן “תהליך של פירוק ובנייה מחדש”. קנגו קומה תיאר את תערוכת “מרחבי חישה” שלו בשנת 2014 כמו קואן, או חידת זן: “כלום הוא לא באמת כלום; רציתי להראות את העושר של כלום דרך הביתן ”. טדאו אנדו משתמשת במטוסי בטון אדירים כדי לשחק באור ובחלל, תוך הרמוניה עם הסביבה הטבעית. האדריכלות של אנדו מעוררת את דברי הבודהה בסוטרת הלב: “הצורה אינה אלא ריק; ריקנות לא אחרת מאשר צורה. ”

אוהבים להכיר את הטרנדים העיצוביים הטובים ביותר? כיסינו אותך.

הכנסת זן לביתך

יואן אומר שטיפוח מרחב מחייה דמוי זן הוא יותר מאשר הפשטת צבע וקישוט. “בעבודותיי אני בוחן את הקשר בין מרחבים לאובייקטים שבתוכם. הצבת עץ בונסאי יחיד, למשל, יכולה לשנות את כל איזון החדר “, הוא מסביר.

עיצוב יפני מרכז הזן של סן פרנסיסקו. לה כרמינה

יואן מדגיש את yohaku-no-bi, הרעיון האמנותי שמוצא יופי בחלל ריק, כמו נייר לבן בציור דיו sumi-e. “אני שם לב כיצד מרחבים חיוביים ושליליים זורמים זה בזה”, הוא אומר. במקום להיראות חשוף, חלל יכול ליצור תחושת שלווה, ואף עשוי להיחשב כמוקד של חדר..

יואן משלבת גם וואבי-סאבי, או הערכה של חוסר שלמות וחולפות. אדוני תה הזן מעריכים קערות סדוקות ולא אחידות, מכיוון שהן תזכורת לכך שהכל משתנה – לכן עלינו להוקיר את מה שעומד לפנינו כרגע. יואן ממקורות חומרי גלם טבעיים כמו במבוק ואבן, המתיישנים בחינניות עם חלוף הזמן. הוא מציע להוסיף גינת חול קטנה ופנימית כאלמנט דקורטיבי וריטואל מהורהר.

כדבריו של דוג’ן, מייסד בית הספר סוטו מהמאה ה -13, זן הוא תרגול דינאמי המאפשר לנו לעסוק בחיים באופן ש”לא מצפה לשום דבר, לא מחפש דבר ולא תופס דבר “. הוספת אלמנטים של תובנה זו לבתינו יכולה לסייע לנו להיות מודעים יותר להווה, ולהשלים עם השינויים כפי שהם מתעוררים.

עקוב אחר House Beautiful ב אינסטגרם.

לה כרמינה היא עיתונאית עטורת פרסים המתמחה בנסיעות אלטרנטיביות, תת-תרבויות, יפן ועיצוב. היא כותבת לפרסומים כולל Architectural Digest ו- Time Magazine, ומופיעה כמומחית ברשתות טלוויזיה כמו NBC, ABC ו- NHK יפן. דירתה המודרנית המינימליסטית באמצע המאה, אותה קישטה בצבעי מים בגולגולת וארנב הניף, הופיעה במספר מגזינים. ראו את הרפתקאותיה של לה כרמינה ביותר מ -70 מדינות עליה בלוג פופולרי, אינסטגרם, ו טוויטר.

>