סגנון יפנדי: כיצד הפך עיצוב יפני וסקנדינבי להיברידי – ולמה הוא מגמתי עכשיו

אם אתה עוקב אחר מספיק חשבונות עיצוב ברשתות החברתיות, רוב הסיכויים שנתקלת במונח "יפנדי" לָאַחֲרוֹנָה. המילה, מושגת על ידי מיזוג המילים "יפן" ו "סקנדי" (קיצור של סקנדינביה) הוא קופסה לסוג של עיצוב פיוז’ן יפני/סקנדינבי, תערובת של ההגה הנורדי המפורסם והוואבי סאבי היפני. ולמרות שניאופיטים בעיצוב עשויים לקרוא לזה א "מגמות" בסגנון, האמת היא שהיסטוריית העיצוב השזורה זו מתחילה למעלה ממאה שנה.

במבט ראשון, זה עשוי להיראות איחוד עיצוב בלתי סביר. אחרי הכל, יפן והמדינות הנורדיות נמצאות בצדדים מנוגדים של הגלובוס. ובכל זאת, רגישויות העיצוב שלהם דומות להפליא: לדנמרק, במיוחד, יש מערכת יחסים הדוקה ופעילה עם יפן. זוהי חילופי מסחר ותרבות שהחלו לפני כ -150 שנה, על פי תקנון ניקולינה אולסן מוזיאון העיצוב דנמרק בקופנהגן. אז פתחה האומה האסייתית את גבולותיה לאחר מאות שנים של הסתגרות וקצין חיל הים הדני, ויליאם קארסטנסן, ביקר ספר רב מכר על תרבותו וחנויותיו, וגרם לקסם שמעולם לא נכחד. למעשה, המוזיאון כולל אוסף גדול שחוגג את המסורות הארוכות של מסחר וידידות בין שתי המדינות.

סט תה מגש טיק זה ומנות פורמייקה להגשת ארוחה יפנית עוצבו על ידי סנור סטפנסן. הסט היה חלק מתערוכת “למידה מיפן”, שהתקיימה בין 2015 ל -2017 במוזיאון העיצוב דנמרק בקופנהגן. מוזיאון העיצוב דנמרק

כיום ישנם מספר אולפני עיצוב דניים עם חדרי תצוגה הן בקופנהגן והן בטוקיו, ואספנים יפנים נהרו מזמן למכירות פומביות למכירת ריהוט דני מאמצע המאה וכסף של ג’ורג ‘ג’נסן. הם גם קונים להוטים בבוליגהוס של אילום, אמפוריום עיצוב איקוני בקופנהגן. במקביל, מעצבים ואומנים דנים מגיעים לעתים קרובות לטייל ביפן כדי לקבל השראה.

מגמה או DNA?

מעניין, תומאס לייק של סטודיו OEO-חברת עיצוב דנית עם אולפנים בקופנהגן, טוקיו וקיוטו ועיצובים הכלולים בסמיתסוניאן-לא אוהבת שהחיבור היפני-סקנדי נקרא מגמה. “המגמות נוטות לחלוף”, הוא אומר, “והקשר היפני-דני הוא הרבה מעבר לזה. זה בעצם חלק מה- DNA שלנו, אני חושב. אומנות מוקפדת ותשומת לב לפרטים, פשטות וחוסר זמן מושרשים עמוק בתרבות שתי המדינות. שמירה, שמירה וטיפול – לדורות הבאים – הם ערכים משותפים. אנחנו רוצים עיצוב שיהיה רלוונטי בעוד 50 שנה מהיום."

סט תה מתכתי ערכות קפה ותה מנחושת ומפליז מאוסף Japan Handmade בעיצוב סטודיו OEO הדני ומעוצב על ידי Kaikado artisana האגדי בקיוטו, יפן. סטודיו OEO

איה אוקמורה, שחברתה, איאומימי, מקדמת עיצוב דני ביפן ומארחת אירוע שנתי בשם טוקיו-דנמרק, מסכימה עם לייק. אוקמורה, שנולדה וגדלה בדנמרק על ידי הורים יפנים (שני המעצבים), אומרת שהיא מוצאת קווי דמיון מובהקים באסתטיקה העיצובית של שתי המדינות. “יש הבנה משותפת שדברים טובים לוקחים זמן”, היא מציינת. "סבלנות והעניין בסיפוק ארוך טווח יצרו את מה שאנו מכירים כיום כקלאסיקות עיצוב, אהובות על אנשים בכל רחבי העולם."

תה תה עם פרחים כחולים דוגמת הפרחים המעוצבת בת מאות שנים של רויאל קופנהגן פורצלן מזכירה עיצובים יפניים מסורתיים. רויאל קופנהגן

כפי שליקה רואה זאת, כל עמידה בזמנים היא יותר גורם לחדשים החדשים שתפסו את הערעור של ערכים אלה: "אנו, בחיינו הקדחתניים, מחפשים דרכים משמעותיות לחיות, בקצב איטי יותר, אומנות וטקסים – בין אם זה טקס תה בקיוטו או הפסקת קפה בקופנהגן," הוא מהרהר.

Okamura מציין כי גם מהלך חדש יותר לעיצוב מודע לסביבה ברחבי העולם עשוי לשחק גורם, בהתחשב בכך שמנטליות זו הדגישה את המנטליות העיצובית של שתי המדינות במשך מאות שנים: "לאף אחת מהמדינות שלנו אין משאבי טבע עצומים," היא מציינת. "אז אנחנו מכבדים את מה שיש לנו ועובדים עם זה ”.

היג ‘וואבי סאבי

חלק גדול מההשוואות האחרונות בין המדינות הצביעו על שניים מסגנונות העיצוב הנפוצים ביותר שלהן: hygge ו- Wabi Sabi, בהתאמה. היג’ה, כיום מילה אוניברסלית המייצגת נוחות, היא מושג דני מובהק לסוג של נעימות המביאה לחמימות אפילו בחדרים המודרניים והמהודרים ביותר. לרוב הוא כרוך במרקם: כריות, זריקות, עורות של בעלי חיים, ציורי קיר, שטיחי שטח וצמחים – הכל, כך נראה, כדי לחמם את החדרים הנורדיים המגניבים האלה..

הענקת גאווה למשפחה של מקום בחדר עכשווי היא אחת הדרכים היקרות ביותר ליצירת היג’ה. לשם השוואה, וואבי סאבי מעורר את הרעיון של חוסר המושלם של הפטינה, אפקט שעשוי להגיע לאחר שימוש רב.

חדר שינה מעץ וכחול הפשטות והשלווה אופייניות לחדרי Japandi. עצים גולמיים אהובים מאוד על האופן שבו הם מפתחים את הפטינה המכונה וואבי סאבי. פנים על ידי סטודיו OEO, דנמרק ויפן. סטודיו OEO

“באופן כללי, פריטי עיצוב דניים משתלבים היטב בהבנה של וואבי סאבי”, מציין אוקמורה. “כי הם עשויים לרוב מחומרים טבעיים ולכן הם מזדקנים עם הזמן. דברים מקבלים פטינה אם משתמשים בהם מדי יום, וגם מעצבים יפנים ודנים רואים בתהליך הזה יופי. לפעמים בית מינימליסטי יכול להפוך לאנונימי מדי וקצת וואבי סאבי יכול לתקן את זה ”.

סופי מולס של אילום בוליגהוס נמצא באותו עמוד. “חתיכות ירושה עומדות למרחק כי האיכות הייתה שם מלכתחילה”, היא מסבירה. “רק תחשוב על כיסא המשענת. הוא עשוי מעץ עם מושב עשב ים. חכם ויפה ועוצב על ידי האנס ווגנר בשנת 1949. יש לי שישה מהם בסלון שלי, ובלאי רק הופך אותם ליפים יותר. זה וואבי סאבי “.

עקוב אחר House Beautiful ב אינסטגרם.

>