כיצד אנו יכולים ללמוד מהיכרות בעיצוב

הנעליים היו קטנטנות, צבעוניות זוהרת, רקומות עם פרחים וציפורים, ומעוטרות בחוט מתכתי. לקוחה של מעצבת הפנים נוז נוזאווה הציג אוסף שלהן בגאווה על מעטפת האח של ביתה בסן פרנסיסקו. אבל למה שלנעלי תינוקות יהיו עקבים? “זה מה שכל כך מזעזע”, אומרת נוזאווה. “אם לא ידעת על מה אתה מסתכל, הן נראות כמו נעלי תינוקות אסייתיות קטנות ומפוארות.”

היא הבינה שהלקוחה שלה, שהיא לבנה, היא אספנית של נעלי לוטוס, המשמשת לתרגול הסיני של כריכת רגליים, שנמשך 1,000 שנים. “זה שריד של פעם שעבר שלא נועד במפורש לדכא ולהשחית נשים, אבל זה בדיוק מה שזה עשה”, אומרת נוזאווה. היא עזבה אותם כשצלמה את הבית לתיק העבודות שלה.

ביוסטון, איפה סינדי אפלנאלפ לעתים קרובות בונה ומעצבת חדרי תפילה עבור לקוחותיה ההינדים, היא מקפידה לא להשתמש במוצרים מן החי או בעור. “לא הייתי רוצה לפגוע בהם מבחינה רוחנית”, אומרת המנהלת בקבוצת עיצוב עיצוב.

מעצבי פנים שוקלים מגוון רחב של החלטות תרבותיות כשהם מעצבים בית. בעוד אנו עוסקים בהשתקפות עצמית מוגברת עם הנפיחות האחרונה של תנועת Black Lives Matter ובדיקה מוגברת סביב גזענות מערכתית, נושא ההשראה העיצובית לעומת הניכוס התרבותי עלה מחדש כנושא חם.

בהגדרה, ניכוס תרבותי הוא כאשר תרבות דומיננטית לוקחת משהו מתרבות אחרת ומשתמשת בה ללא התחשבות במשמעות או בהקשר המקורי. עם הזמן, המונח התרחב וכולל התייחסות רחבה יותר לרגישות התרבותית. האם זה בסדר שאנשים יקשטו את בתיהם בכל יצירות אמנות, טקסטיל, עתיקות או סמלים מרחבי העולם, או שהם דברים שהם רק טאבו? בקיצור: זה מסובך, אומרים המעצבים.

איך זה קורה

כמובן, עיצוב מתחיל בהשראה. “אני חושב שכל האמנים מקבלים השראה מאנשים אחרים, מתנועות אמנות ואמנים לאורך זמן”, אומר יסמין רוסטן-אדוארדס, מעצבת פנים ואוצרת אמנות בלונדון. “זה הופך להיות בעייתי … כאשר אנשים לא מודים שהם הושפעו מתרבויות אחרות או מאנשים אחרים, והם עושים זאת אך ורק מתוך רווח כלכלי.”

שורשי הניכוס נמשכים מאות שנים אחורה: המצרים אהבו את הטבע, והלוטוסים, החרבנים והאובליסקים שלהם אומצו מאוחר יותר על ידי היוונים והרומאים. שני הרוקוקו והצ’ינוייזרי המעוטרים, עם החי והצומח המופלא, נבעו ממוטיבים סיניים. מצרים נסחפה את צרפת לאחר המערכה של נפוליאון בשנות ה -80 של המאה ה -19, תקופה שבה מעטים עצרו לחשוב על האפריקאים שיצרו את החפצים האלה – או כיצד הם נועדו לשמש אותם..

ברגע שאנשים החלו לנסוע באוויר ולחקור תרבויות אחרות, הם החלו להחזיר מזכרות לבתיהם. ראג’י ראדהקרישנן, ראשית, לא חושב שיש בזה שום דבר רע. היא מרבדת אריחים טורקיים מצוירים ביד עם ריהוט עתיק אנגלי ובד קובה מהרפובליקה הדמוקרטית של קונגו.

“הלקוחות שלי הם אנשים מטיילים להפליא, בדיוק כמוני. אחד הדברים המרכזיים בחברת העיצוב שלי, וזו הסיבה שאנשים מחפשים אותי, האם יש לי ממש 50 עד 100 תרבויות בבית אחד ”, אומר רדהאקרישנן, המתגורר ועובד בניו יורק ובוושינגטון הבירה. “זו לא ניכוס תרבותי. זו הערכה תרבותית טהורה “.

מבחינתה, אלים הודיים, למשל, יכולים ליצור עיצוב יפה. אם אנשים אוהבים משהו מספיק כדי להביא אותו הביתה, וזה גורם להם אושר, הם צריכים להציג אותו, היא אומרת. היא מוצאת את מושג הניכוס התרבותי כמעט כאנכרוניזם, שריד של תחילת המאה ה -20, כאשר האמנות האפריקאית הופיעה לראשונה בבתים מערביים. “אי אפשר לחשוב ככה במאה ה -21”, היא אומרת. “טיול הפך להיות כמו צחצוח שיניים.”

מיקל וולץ ‘, מעצב שבסיסה בניו יורק, אוהב גם את התערובת – כל עוד זה נעשה במחשבה. מדפי גלריית חדרי השינה שלו מערבבים נרתיק סיני עם גלילה וכלי מזון מעץ מהודו עם סלים ארוגים באפריקה.

הוא חושב שזה בסדר להשתמש בבד קנטה (בד לא טקסי), כובעי ג’וג’ו ומסכים סיניים, שטיחים בעבודת יד ויצירות אמנות יפניות-בתנאי אחד: “מדובר בכך שעשינו את בדיקת הנאותות שלנו, מאיפה הם מגיעים?” אומר מנחה בית הרצח של קוויבי. “אחרת, זה היה כמו בשנות ה -90 כשקיבלנו את הדמויות הסיניות [מקועקעות] על הגב, ולא ידענו למה הן מתכוונות.”

כאשר העיצוב טועה

לרוב, כיסויי ראש אינדיאנים, קריקטורות גזעניות של "מאמי" או שחורים עם נתונים מוגזמים צריכים להיות מחוץ לתחום. ובכל זאת, הם מופיעים לעתים קרובות מדי בהגדרות מתקדמות. אדנית כחול-לבן בצורת ראשה של אישה אפריקאית הוצגה בבית התצוגה של מעצבי ברוקלין הייטס בשנת 2019. נוזאווה, שהמורשת המעורבת שלה כוללת יפנית, תאילנדית וסינית, אומרת שהיא מוקסמת ונהדפת מטפט עם קריקטורות של דמויות בונראקו יפניות.

בעוד המוזיאונים מציגים לעתים קרובות ייצוגים של החלקים המכוערים יותר בהיסטוריה העולמית כמו מלחמה, עינויים ושעבוד, רוסטן-אדוארדס, המנהל את הגלריה המקוונת. חד פעמי לעשרים וחמש, לא ימכור את התמונות האלה למטרות אסתטיות. “תהיה לי בעיה עצומה עם זה”, היא אומרת. “כשאתה מסתכל על משהו, זה ידהוד עם מערכת הערכים שלך או שזה לא יראה”, היא אומרת. “אמנות היא אינסטינקטיבית מאוד.”

וולץ ‘מתכווץ כשהוא מהרהר עד כמה הוא השתמש בבודהות בתחילת דרכו. “אמריקאים, אנחנו אוהבים ‘קולומבוס’ דברים ואומרים ‘להתגבר'”, הוא אומר. “גם אני אשמתי בדברים האלה, ואני צריך לחזור ולבדוק את עצמי. כולנו עושים.”

כעת הוא נמנע משימוש בחפצים דתיים בפנים: “ראיתי שחלק מהאנשים החלו להשתמש בשטיחי תפילה בביתם כקישוט, כמו מחצלת במטבח שלך או בפתח הכניסה, שלדעתי הוא האולטימטיבי לא-אין “, אומר וולש. “אסור להשתמש בדבר המשמש לתפילה בדלת הכניסה לניגוב נעליים מלוכלכות.”

כיצד לעצב באחריות

בעיות מתעוררות כאשר אנו מצמצמים כל חפץ – חלוק, מסכה או כיסוי ראש – לדבר יפה מבלי לחקור את המשמעות והסמלים העומדים מאחוריו. התרופה היא לשאול שאלות. “חשוב לנו לקיים את השיחות האלה כאומה, כעולם”, אומר רוסטן-אדוארדס. “כך אנו לומדים וגדלים. זה יותר בעייתי אם נמשיך כמו שאנחנו “.

במקום לראות בחירות עיצוביות כעבירות תרבותיות, רדהאקרישנן אומר שאנשים נמשכים לדברים שהם מעריצים. “זה משהו שגורם להם להרגיש בבית”, היא אומרת. “עצם העובדה שהם קנו משהו מתרבות אחרת אומרת לי שיש להם לב גדול יותר מרוב האנשים.”

היא מציינת כי הודו היא המקור הבלתי מכובד של עיצובים רבים של טקסטיל, אך היא מרגישה שגם ניקיונות לא יקרים וגם טקסטיל איטלקי יוקרתי יוצרים עניין מחודש בעיצובים הודיים אותנטיים. בעוד שנוזאווה מעריכה את דפוסי הצ’ינוייזרי של שומאכר ותיבו, היא שנאה לראות את אורבן אאוטפיטרס מפחיתה את בד הבוץ של מלי העשוי בעבודת יד להדפסה שטוחה וזולה..

לנוזאווה יש מבחן לקמוס כדי לוודא שמכבד חפץ הוא: האם כולם ברחבי העולם מציגים את זה [מילוי החסר] פשוט כי זה נותן להם שמחה (כלומר, האם זה דקורטיבי גרידא הן במקורו והן בביתו החדש )? אם זה נכון, אז התחפר בסיפור ותהנה. אם יש לו היסטוריה דתית או טקסית עמוקה יותר, חשוב פעמיים על השימוש בה בצורה דקורטיבית.

גם כאשר מעצבים או קמעונאים עושים טעויות, זו יכולה להיות הזדמנות ללמוד, במקום לקפוץ לציבור של שיפוץ תרבות ביטול. “עיצוב עוסק בסקרנות. עיצוב עוסק בהקשר. אם אתה מבין מה זה משהו, תדע לא להתעסק עם זה, “ נוזאווה אומר. “אנו נמצאים ברגע של מתח יצירתי יפהפה. כולנו עושים היסטוריה כרגע “.

מריה סי האנט היא עיתונאית שבסיסה באוקלנד, שם היא כותבת על עיצוב, אוכל, יין ואיכות חיים. עקוב אחריה באינסטגרם @thebubblygirl.

עקוב אחר House Beautiful ב אינסטגרם.

>