ההיסטוריה המורכבת של צ’ינוייזרי

עוד במאות ה -17 וה -18, כאשר הטיול בעולם היה כמעט בלתי אפשרי לכלל האוכלוסייה, אנשים הסתמכו על חפצים, יצירות אמנות ומפה לאוזן כדי ללמוד על הפינות הרחוקות של המפה. הודות לרשת נתיבי סחר עולמית, תרבויות רבות הכירו לראשונה זו את זו לא באמצעות פגישות פיזיות, אלא בעיקר באמצעות סחורות שמכרו אותן..

באירופה התפתחה קסם עצום לסין – ובפרט חרסינה סינית – בקרב יוצרי הטעם, מה שגרם לביקוש עצום למוצרים ממזרח אסיה, במיוחד בתחום האמנות הדקורטיבית. “היצרנים האירופאים ניצלו את השיגעון הזה כשהתחילו לייצר עיצובים בחיקוי הסינים”, אומרת אנקה לאסק, פרופסור חבר להיסטוריה של אמנות ועיצוב במכון פראט. סחורות כאלה – שנעו בין רהיטים לטקסטיל לאמנות – הציגו חומרים סיניים (או חיקויים שלהם) כמו חרסינה ולכה, בתוספת מוטיבים סיניים כמו פגודות, דרקונים וצמחייה כפי שהם מדמיינים דרך העדשה המערבית הפנטסטית ביותר. “הם נועדו במיוחד להתאים את הטעם האירופאי במקום לכבד את המקור הסיני”, אומר לאסק.

כלי חרסינה סיניים אנדריאס פון אייניידל Getty Images

ההיסטוריה של צ’ינוייזרי

“צ’ינוייזרי היה במקור חלק מרצון לחידוש ואחרות בעיצוב אירופאי, שעקב זמן רב אחר כללי הקלאסיזם והעיצוב הבארוק. תרבויות שהתגלו לאחרונה עם חומרים חדשים כמו חרסינה ולכה עשו באופן טבעי סנסציה סנסציונית “, אומר ד”ר אלדוס ברטרם, מעצב פנים בעל דוקטורט בצ’ינוייזרי מאוניברסיטת קיימברידג ‘. (לברטרם יש ספר בקרוב בנושא, דרקונים & Pagodas: A Celebration of Chinoiserie, שיצא לאור בהוצאת וונדום בשנת 2021.)

בעוד שהטעם האירופאי למוצרים סיניים גדל באופן אורגני באירופה כשהסוחרים החזירו אותם, נקודת המפנה בפופולריות של הצ’ינוייזרי הייתה כאשר מלך צרפת לואי ה -14 בנה את טרניון דה פורצלן-מבנה בן חמישה ביתנים עם מרצפות כחול-לבן- בשטח ארמון ורסאי בשנת 1671. מאז ומעולם המגמות, חיבתו של לואי לצ’ינייזרי-שכללה אופנה בסגנון סיני-התפשטה במהירות ברחבי בתי המשפט באירופה, והפכה לסגנון עיצוב פופולרי למדי עד המאה ה -18..

אולם במאה ה -19, צ’ינוייזריה יצאה מהאופנה, בין היתר בשל מלחמת האופיום הראשונה בין סין לבריטניה, בין היתר בשל עליית אסתטיקה “אקזוטית” אחרת כגון יפוניזם, תחייה מצרית ותחייה מורית. עם זאת, צ’ינוייזרי חזר בשנות השלושים במהלך תקופת הארט דקו, והיא גם הפכה לפופולרית כיום.

אז, צ’ינוייזרי אינו סיני בעצם?

צ’ינוייזרי היא המצאה אירופית לחלוטין. “צ’ינוייזרי שונה מעיצוב מזרח אסיה אותנטי כמעט בכל דרך שאפשר להעלות על הדעת”, אומר ד”ר ברטרם. תארו לעצמכם משחק טלפון אדיר: סוחרים אירופיים מהמאה ה -16 יחזירו לאירופה סיפורים על ציביליזציות מזרח אסיה, יחד עם כמה איורים וחפצים יקרים, ובכך תיאורים יחולקו מפה לאוזן ויהפכו לבלתי מדויקים ככל שהסיפורים יתקדמו. התפשטות. “לא היה מספיק ידע להבחין בין תרבויות לאומיות שונות מאוד”, אומר ד”ר ברטרם. “פירוש הדבר היה שהפרשנות האירופית לעיצוב אסייתי אינה מושכלת, משלבת מוצרים סיניים ויפנים תחת מונח הגג ‘הודי’, ונוטה למחזר שוב ושוב כמה מוטיבים מרכזיים כגון לוח הצבעים הכחול-לבן, סצנות של חצר המלוכה הסינית שחיים חיי פנאי, וסמלים של אקזוטיות כגון עצי דקל וקופים “.

קנדל וילקינסון סלון עם לוחות צ'ינוייזרי דיוויד ליווינגסטון

אבל מה עם ניכוס תרבותי?

כל העניין הוא העדשה דרכה אנו צופים בתנועה. מנקודת מבט היסטורית, הקסם האירופי בעיצוב סיני היה פשוט עניין ברומן. “הגורם המרכזי שיש לזכור בנוגע לצ’ינוייזרי הוא שזו הייתה פיתוי של הלא נודע, תחושת סקרנות חזקה בתקופה של מעט מאוד נסיעה במרחק כזה”, אומר היסטוריון האופנה והאמנות הדקורטיבית פטריק מייקל יוז, פרופסור לעיצוב בדים במכון הטכנולוגי לאופנה.

זהו נושא שנמצא לאורך ההיסטוריה של האמנות והעיצוב. “אין ספק שיש אלמנטים של ניכוס תרבותי בצ’ינוייזרי, אך לא יותר מההתרגשות של תקופת ריג’נסי במצרים כפי שנאפוליון נלחם בה, או אימוץ עקבי של אמריקה בסגנון האדריכלות היוונית והאימפריאלית הרומית בכנסיות ובבתי המשפט”, אומר ד”ר ברטרם. . “בכל המקרים הללו הכוונה היא לא ללעוג או להשפיל, אלא לחקות ולחגוג תרבות רחוקה, המאפשרת לרעיונות עתיקים וחדשים להאבקה חוצה בכל רחבי האופנה העולמית.”

אבל כמה מבקרים מהמאה ה -17 וה -18 אכן לעגו את הצ’ינוייזרי, לא רק בשל היותו סגנון כאוטי ונהנתני, אלא גם בשל פוטנציאל ללעוג לאמנות ועיצוב סיני. רגשות אלה ממשיכים בפרספקטיבה עכשווית: קל לנו יותר כעת להצביע על החששות לגבי המערב המפרש “אחר”.

“אני מאמין של’המבט המערבי ‘ו’אקזוטיות’ תמיד יהיו הנושאים שלהם, כל עוד יש בני אדם שלומדים אמנות, עיצוב ואמנות דקורטיבית”, אומר יוז. “המונחים ‘מפוארים’, ‘רצון’, ‘פיתוי’ ו’חזקת יופי ‘אינם עיסוקים חדשים. מה שחדש ומרגש הוא דה-קולוניזציה בתוך מונחים אלה ודיונים עם מסגרות חדשות של חשיבה וחשיבה. ”

איך לקשט עם צ’ינוייזרי היום

מגמות עיצוב הן מחזוריות, ומה שישן הופך לעתים קרובות שוב לחדש. ככל שאנו מתקדמים בעידן של עיצוב מקסימליסטי, כמה סגנונות קלאסיים כמו צ’ינוייזרי נכנסים שוב לאור הזרקורים. “לסבתא-שיק ולסבת-מילניאל יש רגע, וצ’ינוייזרי היא הדרך המושלמת להמחיש זאת”, אומרת המעצבת איזבל לאד. “צ’ינוייזרי מעניין, עם סצנות קטנות שמספרות סיפור, יש לו תנועה ועומק, זה יכול להיות צבעוני ולמשוך את העין שלך.”

אך כמו בכל חלקי הפנים המקסימליסטיים, קצת שליטה עוברת דרך ארוכה. “כשמשלבים את הישן עם החדש, הכל קשור לאיזון ולהיקף”, אומר המעצב קנדל וילקינסון. “שילוב של צ’ינוייזרי עם אלמנטים מודרניים יותר כמו קירות לוקים מבריקים בצבע בהיר ובלתי צפוי, ריהוט עכשווי ותאורה ממציאה את המסורת מחדש לאסתטיקה מודרנית ורעננה.”

עקוב אחר House Beautiful ב אינסטגרם.

>