Η περίπλοκη πρακτική της χρήσης τελετών μάσκας ως διακόσμησης
Μουσείο Τέχνης του Ντάλας φιλοξενεί μια εκτεταμένη συλλογή αφρικανικών μάσκων. Στο εικονική έκθεση, η επιμελήτρια Roslyn A. Walker μιλά προσεκτικά για την πνευματική αξία των μάσκων και τη χρήση τους σε θρησκευτικό χορό και δημόσιες παραστάσεις:
«Μια εικόνα μιας αφρικανικής μάσκας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κεντρική Σαχάρα πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι κάτοικοι της Πέτρινης Εποχής άφησαν ένα αρχείο της παρουσίας τους στη ροκ τέχνη στο Tassili-n-Ajjer της Αλγερίας, όπου ζωγράφισαν μια ανθρώπινη φιγούρα της οποίας το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά είναι υπερβολικά. Η φιγούρα ερμηνεύεται ως καλυμμένη χορεύτρια που φοράει κοστούμι με κόμπους. Μέσα από αυτή τη μεταμφίεση, ο χορευτής έχει μετατραπεί σε θεότητα ή πνεύμα. Όποιος και αν είναι ο σκοπός της μεταμφίεσης, οι μελετητές αναφέρουν αυτόν τον πίνακα, ο οποίος χρονολογείται από το 8000 έως το 6000 π.Χ., ως τα πρώτα στοιχεία για μια από τις σημαντικότερες από όλες τις αφρικανικές μορφές τέχνης: τις μάσκες. Οι σκαλιστές ξύλινες μάσκες είναι μια εξαιρετικά ανεπτυγμένη και διαρκής αφρικανική μορφή τέχνης που εκτιμάται για τις εκφραστικές της ιδιότητες ».
Περίτεχνα και πνευματικά προικισμένα, δεν είναι περίεργο που οι μάσκες έχουν γίνει το στήριγμα στο σώμα της τουριστικής τέχνης και εξάγουν αντικείμενα από όλο το περιεχόμενο. Είναι όμως αυτό ηθικό?
Οι μάσκες είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο πεδίο μάχης για να συμβιβαστεί κανείς, δεδομένης της μακράς ιστορίας της δυτικής εξόρυξης τέτοιων αντικειμένων για προβολή σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δηλώθηκε το 2017, «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς από διάφορες αφρικανικές χώρες βρίσκεται στη Γαλλία … Η αφρικανική κληρονομιά δεν μπορεί πλέον να είναι αιχμάλωτη των ευρωπαϊκών μουσείων».
Ένα προς ένα, αρκετά ερευνητικά ιδρύματα και δημόσια μουσεία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ακολούθησαν αργά το παράδειγμα του Μακρόν. Πρόσφατα και δημόσια, το Ολλανδία και Γερμανία δήλωσαν τα σχέδιά τους να επιστρέψουν κλεμμένα αποικιακά κειμήλια για διάφορους ηθικούς λόγους. Το πρόσωπο των μεγάλων πολιτιστικών ιδρυμάτων έχει οδηγήσει στις συνομιλίες σε γκαλερί, δημοπρασίες και τραπέζια για την ηθική της εξόρυξης αντίκες, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν πνευματική αξία, από τις κοινότητες που τις δημιούργησαν.
Σε ατομικό επίπεδο, οι ηθικοί ταξιδιώτες και οι συλλέκτες έργων τέχνης αναρωτιούνται: Υπάρχει τρόπος να τοποθετήσετε υπεύθυνα μια μάσκα που κατασκευάστηκε στην Αφρική ως διακόσμηση? Είναι ληστρικό να αγοράσετε μια παλιά μάσκα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην ήπειρο; Είναι προβληματική η χρήση τελετουργικών κομματιών ως διακόσμησης σε ένα μοντέρνο σπίτι; Αυτά τα πολύ έγκυρα ερωτήματα πλήττουν τον πυρήνα των ηθικών συζητήσεων σχετικά με τη χρήση αυθεντικών μάσκων εκτός του τόπου καταγωγής τους.
Η προμήθεια από αυτούς που κάνουν τη δουλειά είναι σημαντική.
Judy Dinnerman της γκαλερί African Masks Plus στη Νέα Ελπίδα, Πενσυλβάνια, λέει ότι «πάντα μιλά με τους πελάτες για την τοποθέτηση μάσκας στους τοίχους των σπιτιών τους αντί για επίπεδη ζωγραφική ή εκτυπώσεις. Οι μάσκες ήταν χαραγμένες από καλλιτέχνες και αντιπροσωπεύουν τη ζωή σε πολλές περιπτώσεις. Οι μάσκες είναι πνευματικές και προσθέτουν τρισδιάστατο σχεδιασμό στους τοίχους. Οι μάσκες έχουν τη δική τους ζωή και προσθέτουν ενδιαφέρον, ίντριγκα, σχεδιασμό και κάνουν ένα δωμάτιο να αισθάνεται ζεστό, ενδιαφέρον και ελκυστικό … Κάθε μάσκα φέρνει μια προσωπικότητα και μια διάθεση δυναμική και συναρπαστική ».
Ο Dinnerman ταξιδεύει προσωπικά για να συλλέξει από τεχνίτες σε χώρες όπως η Γκάνα, το Τόγκο, το Μπενίν, η Ακτή του Ελεφαντοστού, η Κένυα, η Τανζανία, η Ρουάντα, η Νότια Αφρική, η Μποτσουάνα και η Ζιμπάμπουε. Και στις αρχές του επόμενου έτους, πηγαίνει στο Κονγκό, το Καμερούν, το Μάλι και τη Νιγηρία για να προσθέσει στη συλλογή γλυπτών, μάσκων και χειροτεχνιών πάνω από 1.000 κομμάτια στη γκαλερί της. Η ίδια η πράξη της προμήθειας από αυτούς που κάνουν το έργο είναι σημαντική. Αυτό όχι μόνο επιτρέπει υπεύθυνα στους συλλέκτες να προσδιορίσουν τη συγκεκριμένη προέλευση του κομματιού που αγόρασαν, αλλά εξασφαλίζει ότι όσοι εργάστηκαν για να το κάνουν άμεσα επωφελούνται από τη μεταπώληση. Άλλωστε, αυτό το ηθικό ερώτημα δεν αφορά μόνο το πνευματικό στοιχείο των μάσκων, είναι επίσης το οικονομικό του Αγορές τέχνης της Αφρικής.
Πολλοί ταξιδιώτες αγοράζουν τουριστική τέχνη που αναπαριστά την εμφάνιση ενός πρωτότυπου. Αυτές οι μάσκες τείνουν να είναι καθαρά διακοσμητικές και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε τελετή. Έμπειρος κατασκευαστής μάσκας και καλλιτέχνης απόδοσης Χούλιο Λεϊτάο καθησυχάζει τους επίδοξους ιδιοκτήτες ότι ακόμη και τα αντίγραφα «εξυπηρετούν στην εκπαίδευση των ανθρώπων για το ποιοι είμαστε. Δεν χρειάζεται να σημαίνουν τίποτα αρκεί να σας αρέσει ο τρόπος που σας κάνουν να αισθάνεστε στο σπίτι σας. Μπορούν να είναι απλά διακοσμητικά ». Με καταγωγή από την Αγκόλα, ο Leitão παράγει τέχνη που είναι εμπνευσμένη από τις παιδικές του αναμνήσεις αυθεντικών Μάσκες Λούμπα, χρησιμοποιείται σε τελετουργικές παραστάσεις για προστασία και σύνδεση με προγονικά πνεύματα. Σήμερα, τα στυλιζαρισμένα έργα του είναι αισθητικά σύγχρονα. Έχουν σχεδιαστεί σκόπιμα για δραματική επίδραση και δεν υπάρχει καμία λανθασμένη εκδοχή των πρωτοτύπων του για κάτι που μπορεί να συναντήσετε σε μια αγορά στην Άκρα ή το Κιγκάλι. Οι αγοραστές σύγχρονης δουλειάς σίγουρα απομακρύνουν την ηθική ένταση γύρω από την αγορά ενός κομματιού που ισχυρίζεται ότι είναι αυθεντικό.
Ο Leitão λέει ότι πολλοί ειδικευμένοι τεχνίτες κάνουν τέτοιες αξιώσεις ως τακτική μάρκετινγκ. Το να θάβετε ένα αντίγραφο για μήνες ή να το καίτε με ξύδι μπορεί να δώσει σε μια τέλεια νέα μάσκα την εμφάνιση και την αίσθηση μιας αντίκας. Όσο παράλογη και αν είναι, η πρακτική της αύξησης της τιμής βοηθά πολλούς καλλιτέχνες που αγωνίζονται να κερδίσουν αρκετά χρήματα για να ταΐσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν τη δουλειά τους. Λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος μεταξύ των εγχώριων αγοραστών, καλλιτέχνες και τεχνίτες στην ήπειρο υποφέρουν από υπερβολική εξάρτηση από τον εξαιρετικά ασταθή ξένο τουρισμό. Η κοινωνικοοικονομική ανισότητα δημιουργεί σοβαρές ανισορροπίες ισχύος μεταξύ ενός δυνητικού αγοραστή και ενός πωλητή. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να ισχύει ακόμη περισσότερο για εκείνους που επιλέγουν να πουλήσουν οικογενειακά κειμήλια που είναι πραγματικά αυθεντικά.
«Όταν μιλάς για μάσκες, μιλάς για τα πάντα. Δεν είναι μεμονωμένη συζήτηση."
Σε πολλές τουριστικές αγορές, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να συναντήσετε μια πραγματικά αυθεντική τελετουργική μάσκα. Η σκόπιμη αναζήτηση ενός πραγματικού θα απαιτούσε μια μεγάλη εκτίμηση για την ιστορία της τέχνης και μια τάση για πολιτιστικό γραμματισμό. Όπως λέει ο Leitão, «πολλά από αυτά τα πράγματα δεν χρησιμοποιούνται πλέον, επειδή η σύγχρονη κοινωνία έχει σκοτώσει τις παραδόσεις. Επομένως, η εναλλακτική λύση είναι να βάλουμε [μια μάσκα] κάπου όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εκπαιδεύσουν την επόμενη γενιά σχετικά με την αξία και τη διατήρηση του εαυτού μας και της ταυτότητάς μας ». Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συλλέκτες μπορεί να γίνουν φύλακες μιας εξελισσόμενης κουλτούρας, αλλά αξίζει τον κόπο να ανακρίνετε κάθε αίσθηση πατερναλισμού που έρχεται με αυτήν την προοπτική.
Μια μακρά ιστορία λεηλασίας και οικειοποίησης τεχνών και πολιτισμών από την Αφρική καθιστά την πώληση μάσκας και την ιδιοκτησία μάσκας αμφιλεγόμενη. Πολύ λίγοι άνθρωποι θα πουλούσαν ένα τόσο σημαντικό αντικείμενο αν μπορούσαν να βγάλουν τα προς το ζην. Και αν ο σκοπός της αγοράς ενός αυθεντικού κομματιού είναι το κέρδος από τη μεταπώληση, τότε αυτό συνεχίζει έναν κύκλο πολιτιστικής εκμετάλλευσης που έχει υπομείνει η ήπειρος εδώ και αιώνες.
«Η αποικιοκρατία δεν έχει τελειώσει τόσο καιρό. Είμαι ακόμα ζωντανός και έζησα κάτω από την αποικιοκρατία », θυμάται ο Leitão, ο οποίος γεννήθηκε κάτω από τον πορτογαλικό ιμπεριαλισμό. Μόνο το 1975 η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη, η Γουινέα Μπισάου, το Σάο Τομέ και η Πρίνσιπε και το Πράσινο Ακρωτήριο απέκτησαν την ανεξαρτησία τους. «Όταν μιλάτε για μάσκες, μιλάτε πραγματικά για τα πάντα. Δεν είναι μια μεμονωμένη συζήτηση … Πρόκειται για ένα σύστημα," επαναλαμβάνει ο Leitão.
Όταν αποκτηθούν και εμφανιστούν με σεβασμό για τους ανθρώπους που τις έφτιαξαν, οι μάσκες και τα μοτίβα που εμπνέουν μπορεί να είναι ένα πραγματικό νεύμα για τους αυτόχθονες πολιτισμούς από τους οποίους προέρχονται. Πέρσι Μαϊμέλα, ένας σύγχρονος καλλιτέχνης της Νότιας Αφρικής, χρησιμοποιεί μάσκες στα σχέδιά του επειδή αισθάνεται ότι αντιπροσωπεύουν Ubuntu, η νοτιοαφρικανική ιδέα που μεταφράζεται χαλαρά σε "ανθρωπότητα."
Χρησιμοποιώντας το πλαίσιο του, οι σύγχρονοι καλλιτέχνες και συλλέκτες δεν χρειάζεται να προσβλέπουν στους Θεούς για να μετρήσουν την αξία του έργου τους. Όταν εξετάζουμε την ηθική της κατοχής μιας τελετουργικής μάσκας, είναι ηθική επιτακτική ανάγκη οι αγοραστές να κάνουν απολογισμό της ανθρώπινης ιστορίας και να σταθμίσουν τις προθέσεις τους σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο. «Ανεξάρτητα από το πού βρισκόμαστε στον κόσμο, η αλήθεια είναι ότι είμαστε μέρος της ανθρωπότητας και πιστεύω ότι η ζωή μας επηρεάζεται από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον," λέει η Μαϊμέλα.
Αυτή η συνεχής καταγωγή παίζει το δικό του έργο: "Βρήκα μια μάσκα που έχει γραμμές δακτυλικών αποτυπωμάτων για να αντιπροσωπεύει το DNA, το οποίο συμβολίζει την ιστορία μας," αυτος λεει. "Το αεροδυναμικό σχήμα της μάσκας είναι σύμβολο του μέλλοντος και της εστίασης. Αυτό το σχήμα πρέπει επίσης να τονίσει ότι κάποιος μπορεί να δημιουργήσει τη δική του πορεία ». Για τη Μαϊμέλα, οι μάσκες χρησιμεύουν ως ηθική λειτουργία ως πρακτική υπενθύμιση ότι «η ζωή μας είναι για μεγαλύτερο σκοπό παρά για την εγωιστική μας ατομικότητα. Επομένως, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ενέργειές μας θα επηρεάζουν πάντα τους άλλους ανθρώπους ».
Ο πολύχρονος θεσμικός επαναπατρισμός απίστευτα σπάνιων και πολύτιμων έργων είναι σίγουρα μια αναγνώριση της αλήθειας που κρύβεται πίσω από τα λόγια του. Ωστόσο, η ατομική ιδιοκτησία τελετουργικών και αντίκες μάσκας εξακολουθεί να βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο των ηθικών συζητήσεων σχετικά με την πολιτιστική ιδιοποίηση έναντι της εκτίμησης.
Όπως και οι ίδιες οι μάσκες, αυτή η συζήτηση είναι τόσο ιστορική όσο και διαρκής – και το νόημά της συχνά πιο περίπλοκο από ό, τι μπορεί να υποδηλώνει η πρώτη ματιά.
Ακολουθήστε το House Beautiful on Ίνσταγκραμ.
Η Nafeesah Allen είναι ανεξάρτητος ερευνητής με ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, το φύλο και τις μελέτες της διασποράς στον παγκόσμιο Νότο. Το 2019, ολοκλήρωσε το διδακτορικό της. στην Αναγκαστική Μετανάστευση από το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand (Wits) στο Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική. Αυτή οδηγεί BlackHistoryBookshelf.com, ένας ιστότοπος κριτικής βιβλίου που αναδεικνύει τις παγκόσμιες ιστορίες των Μαύρων που οργανώνονται ανά γλώσσα, θέμα και χώρα. Ακολουθήστε την στο Twitter ή στο Instagram @theblaxpat.
>