Jak si zařídit praktického lékaře?

Jak si zařídit praktického lékaře?

Jak hledat praktického lékaře

Potřebné informace můžete najít také na stránkách Národního registru poskytovatelů zdravotních služeb, kde si můžete prostřednictvím "rozšířeného vyhledávání" vyhledat ve svém okolí nejbližší praktické lékaře (výběr Obor péče: Všeobecné praktické lékařství nebo Praktické lékařství pro děti a dorost).
Archiv

Jak probíhá registrace u praktického lékaře

Nově registrující poskytovatel (lékař) je povinen při přijetí pacienta do péče vyplnit registrační list, který pacient podepíše. O další se již pacient nestará. Nový lékař je pak oprávněn vyžádat si od svého předchůdce veškeré informace o zdravotním stavu, aby mohl nově registrovanému pacientovi péči řádně poskytovat.
Archiv

Kam jít Když nemám praktického lékaře

„Občané ČR nemají povinnost se registrovat u praktického lékaře, nicméně je obecně doporučováno, aby každý měl svého registrujícího lékaře. Pokud by některý z klientů VZP měl problém ho sehnat, ať se obrátí na naši pobočku, kde mu poradí,“ řekl serveru Lidovky.cz mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimil Sršeň.

Co může předepsat praktický lékař

Na západě mohou praktičtí lékaři předepisovat jakékoliv léky s výjimkou hyperdrahých léků, jako je například biologická léčba, které by měly zůstat v rukou specialistů,“ vysvětluje předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Jak často se může měnit lékař

Váš lékař by měl mít uzavřenou smlouvu se zdravotní pojišťovnou, u níž jste pojištěn. Pokud nejste s péčí svého registrujícího lékaře spokojeni, můžete jej změnit jednou za tři měsíce. Samotná změna lékaře není složitá. Navštívíte nového vámi vybraného lékaře a zeptáte se na možnou registraci.

Kde je moje zdravotní karta

informace o tom, u kterých lékařů jste registrován, má vaše zdravotní pojišťovna. Přitom nelze být registrován u více než jednoho např. obvodního lékaře nebo zubního lékaře. Doporučujeme vám tedy vaši zdravotní pojišťovnu kontaktovat a ta vám potřebné informace sdělí buď telefonicky nebo ústně.

Jak zažádat o zdravotní dokumentaci

žádejte ústně přímo na oddělení ošetřujícího lékaře nebo primáře. – Nahlížení do zdravotnické dokumentace a kopie většího rozsahu žádejte písemně ředitele nemocnice nebo prostřednictvím oddělení zdravotních pojišťoven nemocnice.

Jak probíhá vstupní prohlídka u praktického lékaře

Při vstupní lékařské prohlídce se kromě celkového vyšetření Vašeho zdravotního stavu kontroluje také poslední očkování, provádí se vyšetření moči, zraku, sluchu, měření hmotnosti, krevního tlaku, případně natočení a popis EKG. Součástí prohlídky též může být odběr a testy vzorku krve a moči.

Kdy jít k praktickému lékaři

Pro přechod k praktickému lékaři pro dospělé není striktně stanovena jedna věková hranice, běžně k přeregistraci dochází ve věku kolem 18 let. Platí ale pravidlo, že praktický lékař pro dospělé může mít zaregistrované pacienty od 14 let; praktický lékař pro děti a dorost maximálně do 19 let.

Co dělá praktický lékař

Praktický lékař léčí akutní a chronická onemocnění, poskytuje preventivní péči a vzdělává lidi v oblasti zdraví – to vše obecně bez ohledu na věk a pohlaví. Odborné zaměření spočívá v péči o pacienty s více zdravotními potížemi a s komplikacemi. Praktičtí lékaři nadměrně indikují potřebnou léčbu.

Kdo Predepisuje léky na Uzkost

Léky na předpis

Antidepresiva může předepsat i praktický lékař, závažnější poruchy a případné selhání základní terapie řeší psychiatři. V dnešní době jsou tato léčiva mnohem bezpečnější než v minulosti.

Jaké zdravotní pomůcky může předepsat praktický lékař

Praktický lékař může také předepsat mechanické vozíky základní a základní variabilní, vanové zvedáky, polohovací lůžka elektrická (vyjma dětských) a antidekubitní matrace. Ostatní typy vozíků, zdravotní kočárky, polohovací zařízení, pojízdný zvedák aj.

Co dělat když chci změnit lékaře

Pokud nejste s péčí svého registrujícího lékaře spokojeni, můžete jej změnit jednou za tři měsíce. Samotná změna lékaře není složitá. Navštívíte nového vámi vybraného lékaře a zeptáte se na možnou registraci. Existují však zákonné výjimky, kdy vás lékař může odmítnout přijmout do péče.

Kdy mohu změnit praktického lékaře

Registrujícího praktického lékaře můžete změnit po třech měsících od předchozí registrace. Pojištěnec má obecně (bez časové limitace) právo na výběr poskytovatele zdravotních služeb na území České republiky, který je ve smluvním vztahu k jeho zdravotní pojišťovně, a na výběr zdravotnického zařízení.

Co dělat když nemám zdravotní kartu

Nejprve si sežeňte nového praktického lékaře. Dokud ho nemáte, zůstává vaše dokumentace na úřadě. Ten v tu chvíli zastupuje lékaře a pokud je to nutné, musí vám z dokumentace vyřizovat i výpisy a kopie.

Kdo má přístup ke zdravotnické dokumentaci

Kdo má právo na nahlížení do zdravotnické dokumentace Podle tohoto ustanovení má nárok na nahlížení do zdravotnické dokumentace pacienta pochopitelně sám pacient, dále jeho zákonný zástupce a také jeho opatrovník.

Kdo je vlastníkem zdravotnické dokumentace

zn. 25 Cdo 3562/2009, ze dne 30.8.2011, když bylo postaveno na jisto, že zdravotnická dokumentace, ať již je vedená v jakékoliv formě, je vlastnictvím provozovatele zdravotnického zařízení.

Co je potřeba na vstupní prohlídku

Co si mám na vstupní vyšetření s sebou přinéstplatný průkaz zdravotního pojištění (kartičku pojištěnce)dosavadní zdravotní dokumentaci nebo lékařské zprávy (pokud je máte)očkovací průkaz (pokud máte)seznam užívaných lékůbrýle, naslouchátko popř. jiné zdravotní pomůcky.

Na co mám nárok u praktického lékaře

Preventivní prohlídky 18-35 letod 19 let a dále každé dva roky preventivní prohlídka u praktického lékaře.dvakrát ročně stomatologické vyšetřeníkaždé dva roky orientační chemické vyšetření moči.v 18 a ve 30 letech vyšetření cholesterolu a tukových látek v krvi.v 18 letech kontrola glykémie (hladiny cukru v krvi)

Jak probíhá preventivní prohlídka u praktického lékaře

Lékař vám provede kompletní fyzikální vyšetření (poklepem a poslechem vyšetří srdce a plíce, pohmatem štítnou žlázu, zkontroluje stav žil a tepen na dolních končetinách atd.), změří krevní tlak a zjistí index tělesné hmotnosti (BMI). Má také orientačně vyšetřit zrak a sluch a zkontrolovat očkování, mj. proti tetanu.

Jak dlouho trvá preventivní prohlídka u praktického lékaře

Celé preventivní vyšetření trvá asi 30 až 40 minut.

Jaké jsou příznaky úzkosti

Úzkost je z lékařského (psychiatrického) pohledu složitá kombinace emocí, zahrnující strach, zlé předtuchy a obavy. Často je doprovázena fyzickými příznaky, jako je bušení srdce, pocit nevolnosti, bolest na hrudi, zkrácené dýchání, chvění rukou. Úzkost je nepříjemný emoční stav, jehož příčinu není možné definovat.

Jak vypadá člověk v depresi

K typickým psychickým příznakům deprese patří:

nízká sebedůvěra, nízká sebeúcta. podrážděnost, hněv. ztráta zájmu o práci, studium, volnočasové aktivity nebo o sebe a své blízké únava, vyčerpání, pokles výkonnosti, nespavost, dále potíže s koncentrací, rozhodováním, pamětí

Kdo předepisuje zdravotní pomůcky

Tyto zdravotnické prostředky předepisuje v návaznosti na zdravotní stav pacienta lékař zákonem stanovené odbornosti – většinou geriatr, neurolog, ortoped, rehabilitační lékař, praktický lékař a další. Podmínkou preskripce je, že pomůcka vždy musí být předem schválena zdravotní pojišťovnou.

Který lékař může předepsat chodítko

Předepsat chodítko může lékař odbornosti rehabilitace, ortopedie, ortopedická protetika či neurologie. Ze zdravotního pojištění je hrazen maximálně 1 kus za 5 let. Chodítko může být předepsáno pacientům s funkčními horními končetinami, omezeným pohybem dolních končetin a při snížené stabilitě.