Jak spát po TEP kyčle?

Jak spát po TEP kyčle?

Kdy můžu spát na boku po operaci kyčle

Po TEP kyčle nesmí nemocný minimálně 3 měsíce křížit končetiny, ležet a spát na boku operované končetiny, chodit po mokrém a namrzlém terénu a musí nosit vhodnou obuv nejlépe s pružnou podrážkou, vleže nebo při posazování vkládat klín mezi stehna, častěji měnit polohy, sedět na obou půlkách hýždí.
Archiv

Jak chodit po TEP kyčle

Některá zařízení dovolí pacientům vstát hned druhý den po operaci, jiná až třetí, záleží na vnitřních předpisech a tradici. Nejpozději tedy třetí den po operaci byste měli vstát z postele a pokusit se o chůzi o dvou berlích (francouzských, podpažních). Kolem 7. dne se nacvičuje chůze po schodech.
Archiv

Jaké matrace po operaci kyčle

Většina lůžek je nízká, doporučujeme proto podložit nohy postele tak, aby výška lehací plochy byla 45 cm. Pořiďte si tvrdší matraci. Nechte si doma v koupelně a na WC nainstalovat madla, která Vám umožní snazší vstávání, odstraňte prahy a volně položené koberečky (v začátku byste o ně mohli zakopávat).

Kdy na rotoped po TEP kyčle

Sport po TEP kyčle je možné po povolení od lékaře zařadit až zhruba po půl roce od operace. Vhodnými sporty jsou jízda na kole, plavání či turistika nebo také golf.
Archiv

Co se nesmí po operaci kyčle

Čeho se vyvarovat po operaciRotace v kyčelním kloubu – především nevytáčet špičku zevněPokrčování kyčelního kloubu nad 90° – hluboký sed (zavazování tkaniček, ohýbání k zemi)Zvedání natažené dolní končetiny do vzduchu.

Kdy mohu odložit berle po TEP

Kdy budu moci odložit berle Podle typu implantátu a operační techniky za 6-12 týdnů. U implantátů cementovaných je obecně doba odlehčování končetiny kratší.

Jak dlouho trvá bolest po TEP kyčle

Pooperační bolesti záhy po operaci kyčelního kloubu jsou přirozené a varují vás i před větším zatěžováním. Trvají přibližně 3 měsíce od operace.

Jak dlouho se marodi po operaci kyčle

Rekonvalescence po náhradě kyčle trvá přibližně 3-4 měsíců.

Jak dlouho chodit o berlích po operaci kyčle

Jak dlouho budu muset chodit o berlích po náhradě kyčle Délka odlehčení o berlích je přibližně 4-6 týdnů. Nejprve se používají podpažní berle (cca 14 dní), poté se přechází na francouzské berle. Délka chůze o berlích se však může lišit podle doporučení operatéra.

Kdy chodit bez berlí po operaci kyčle

Délka užívání berlí závisí na více faktorech (operační přístup, opakované operace, typ implantátu, tělesná váha, atd…), ale je zpravidla 4 – 6 týdnů po operaci. Na chůzi je vhodné používat pevnou obuv.

Kdy po operaci kyčle do práce

Návrat do zaměstnání je velmi individuální. V případě lehčí fyzické práce je možno zahájit pracovní zařazení dřive. U prací spojených s plnou zátěží dolních končetin je nutné vyčkat s návratem 6 – 12 měsíců.

Jak dlouho trvaji bolesti po operaci kyčle

Pooperační bolesti záhy po operaci kyčelního kloubu jsou přirozené a varují vás i před větším zatěžováním. Trvají přibližně 3 měsíce od operace. Léky na bolest (Ibalgin, Diclofenac, Novalgin) byste měli užívat v případě větších bolestí nebo na noc.

Kam do lázní po operaci kyčle

Mezi lázně, které nabízejí léčebné pobyty pro pacienty po operaci kyčelního kloubu, patří třeboňské lázně, které se specializují právě na léčbu nemocí pohybového aparátu.

Jak zařídit lázně po operaci kyčle

Klient má nárok na zahájení lázeňské péče do 3 měsíců od prodělané operace. Nastoupit do lázní může v mnoha případech i přímo z nemocnice po ukončení pooperační hospitalizace (tzv. překlad z lůžka na lůžko). U této indikace je doba pobytu v lázních 4 týdny.