Kdo je Blažek?

Kdo je Blažek?

Co vyrábí firma Blažek

Módní značka Blažek se od svého založení v roce 1992 snaží o vyplnění mezery na trhu pánské módy. Zaměřuje se především na vysokou kvalitu, precizní zpracování a nadstandardní doplňkové služby, jako jsou například individuální úpravy oděvů a módní poradenství.
Archiv

Kdo je Pavel Blažek

dubna 1969 Brno) je český právník, v letech 2012 až 2013 ministr spravedlnosti ČR ve vládě Petra Nečase a znovu od prosince 2021 ministr spravedlnosti ČR ve vládě Petra Fialy, v letech 2010 až 2014 místopředseda ODS, od října 2013 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, v letech 2002 až 2014 zastupitel města Brna.

Kdo je ministrem spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti České republiky
Souřadnice 50°4′9,7″ s. š., 14°25′6,32″ v. d.
Ministr Pavel Blažek (ODS)
Náměstci Antonín Stanislav Karel Dvořák Radomír Daňhel
Státní tajemník Jan Lišák

Co dělá ministerstvo spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti je ústředním orgánem státní správy pro soudy a státní zastupitelství. Ministerstvo spravedlnosti vystavuje právní posudky k úvěrovým a garančním dohodám, v nichž je smluvní stranou Česká republika.

Co dělá ministr spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti zastupuje Českou republiku při vyřizování stížností na porušení Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod a jejích Protokolů. Ministerstvo spravedlnosti plní úkoly spojené s legislativní činností vlády.

Kdo je ministrem financí

V rámci samostatné republiky

Pořadí Ministr Začátek a konec v úřadu
14. Alena Schillerová 13. prosince 2017
15. Zbyněk Stanjura 17. prosince 2021

Co je to Vláďa

Vláda je vrcholným orgánem výkonné moci, skládá se z předsedy vlády, místopředsedů vlády a ministrů. Vláda je odpovědna Poslanecké sněmovně.

Kdo řídí ČR

Předseda vlády České republiky
Znak vlády České republiky
Úřadující Petr Fiala od 28. listopadu 2021
Sídlo Kramářova vila
Jmenuje prezident České republiky

Odkud pochází Stanjura

Zbyněk Stanjura

Ing. Zbyněk Stanjura
Narození 15. února 1964 (59 let) Opava Československo
Choť Hana Malurová
Sídlo Opava
Alma mater Mendelovo gymnázium (1978–1982) Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně (1982–1987)

Kdo je ministr financí 2023

V rámci samostatné republiky

Pořadí Ministr Začátek a konec v úřadu
11. Jan Fischer 29. ledna 2014
12. Andrej Babiš 24. května 2017
13. Ivan Pilný 13. prosince 2017
14. Alena Schillerová 17. prosince 2021

Kdo vládl v ČR

Přehled vlád samostatné České republiky

Pořadí Název vlády Počet členů
1. první vláda Václava Klause 19
2. druhá vláda Václava Klause 15/16
3. vláda Josefa Tošovského 17/19
4. vláda Miloše Zemana 17/19

Co dělá ministr

Ministr (původní význam slova z latinského "minister" = „pomocník, sluha“) je člen vlády, který stojí v čele ministerstva. Podle toho, které ministerstvo řídí, přísluší ministru titul, např. „ministr vnitra“ nebo „ministr spravedlnosti“.

Kdo má nejvetsi moc v ČR

Prezident republiky je hlavou státu a je volen přímou volbou na pětileté volební období. K jeho pravomocem patří jmenování a odvolávání vlády a jejích členů, svolávání zasedání Poslanecké sněmovny a případné rozpouštění Poslanecké sněmovny.

Co to je demise

Co znamená termín, výraz, pojem, vysvětlení hesla Demise Demise je označení pro odstoupení nějaké osoby nebo skupiny z výkonu úřadu nebo funkce ještě před skončením období, na které byla tato osoba nebo skupina zvolena. Označení demise se využívá především v politice u vládních činitelů.

Jaké má vzdělání ministr Stanjura

Zbyněk Stanjura se narodil v Opavě, kde vystudoval gymnázium (dnes Mendelovo). Ve studiích pokračoval na Elektrotechnické fakultě VUT v Brně, kde absolvoval obor elektronické počítače.

Co vystudoval Stanjura

Vzdělání Vystudoval gymnázium v Opavě, dále pokračoval na elektrotechnické fakultě VUT Brno, obor elektronické počítače.

Kdo řídí Českou republiku

Vláda ČR se skládá z předsedy vlády, místopředsedů vlády a ministrů. Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů. Vláda je odpovědná ze své činnosti Poslanecké sněmovně.

Jak vznika vláda

Ke vzniku nové vlády dochází po všeobecných parlamentních volbách, kdy dosavadní vláda podá demisi a prezident republiky jmenuje na základě výsledků voleb nového předsedu vlády. Na jeho návrh pak jmenuje ostatní ministry.

Co dělá vláda

Vláda řídí, kontroluje a sjednocuje činnost ministerstev a ostatních ústředních orgánů státní správy, její usnesení jsou pro tyto orgány závazná.

Co je to vláda

Vláda je vrcholným orgánem výkonné moci, skládá se z předsedy vlády, místopředsedů vlády a ministrů. Vláda je odpovědna Poslanecké sněmovně.

Kdo má Zakonodarnou moc

Zákonodárná moc je v Ústavě České republiky uvedena v Hlavě II. Představitelem zákonodárné moci v České republice je Parlament ČR, který je tvořen dvěma komorami – Poslaneckou sněmovnou a Senátem.

Jak se tvori vláda

Nejprve prezident republiky jmenuje premiéra a na jeho návrh pak zbytek členů vlády (předchozí případné pověření určité osoby jednáním o sestavení vlády je pouze neformální ústavní zvyklostí). Jmenovaná vláda pak musí do třiceti dnů požádat Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry.

Jak se odvola vláda

Demise a odvolávání vlády a jejích členů

Každý člen vlády může podat demisi do rukou prezidenta republiky; činí tak prostřednictvím předsedy vlády. Je na úvaze prezidenta, zda tuto demisi přijme či nepřijme. Prezident je povinen odvolat člena vlády, jestliže mu to navrhne premiér.

Co se stane kdyz vláda podá demisi

Demise (z latiny: dimissio = opuštění) označuje odstoupení konkrétní osoby nebo skupiny osob z výkonu funkce či úřadu před koncem funkčního období. Pojem demise je obvykle používán v politické sféře, nejčastěji u členů vlády. U hlav států se mluví o abdikaci.

Kde pracoval Stanjura

Zbyněk Stanjura (* 15. února 1964 Opava) je český politik, od prosince 2021 ministr financí ČR ve vládě Petra Fialy, v letech 2012 až 2013 ministr dopravy ČR v Nečasově vládě, od roku 2010 poslanec Poslanecké sněmovny PČR a v letech 2011 až 2021 s přestávkou v době vládního angažmá i předseda Poslaneckého klubu ODS.