Co to je pneumotorax?

Co to je pneumotorax?

Co dělat při pneumotoraxu

Otevřený pneumothorax – dochází k trvalé komunikaci pleurální dutiny s atmosférou a proudění vzduchu, někdy také k vlání mediastina. Je-li postižený při vědomí, uložíme ho do pohodlné polohy v polosedu s oporou zad a hlavy. Na poraněné straně fixujeme končetinu do závěsu.

Proč praskne plíce

Důvod prasknutí plíce může být naprosto neznámý a přijít z plného zdraví – v takovém případě se mluví o spontánním pneumotoraxu. Dochází k němu často u mladých jinak zcela zdravých mužů. K prasknutí může být náchylnější plíce, která je postižena některými formami rozedmy plic.
Archiv

Co je to tenzní pneumotorax

Tenzní pneumotorax (tPNO) vzniká narůstajícím přetlakem v pohrudniční (pleurální) dutině. Tlak vzniká ventilovým mechanismem v poraněné tkáni plíce nebo hrudní stěny. Postupně se přenáší na velké žíly a zabraňuje návratu krve do srdce. Dochází k zástavě oběhu.

Jak se pozná pneumotorax

Pneumotorax se projevuje mimo jiné:dušností,náhlými bolestmi (jednostranná a bodavá bolest v oblasti hrudníku, zejména při hlubokém nádechu),drážděním ke kašli.

Co je pneumotorax a jak se projevuje

Pneumotorax je stav, kdy dojde ke vniknutí vzduchu do pohrudniční dutiny. Vzduch se do hrudní dutiny může dostat přes hrudní stěnu při otevřených poraněních hrudníku (bodná střelná poranění) nebo může být jeho zdrojem poraněná plíce při tupých poraněních hrudníku například při zlomenině žeber.

Co to je dušnost

Dušnost (dyspnoe) je velmi častý subjektivní příznak mnoha onemocnění. Pacient ji popisuje buď jako pocit nedostatku vzduchu, nebo ztíženého a namáhavého dýchání. Dušnost je subjektivní pocit nedostatku vzduchu.

Co dělat když je voda na plicích

Odsátí tekutiny má většinou dobrý efekt na klinický stav pacienta, kterému se uleví a začne se mu lépe dýchat. Kromě toho získáme vzorky tekutiny na vyšetření. Pokud se tekutina na plíci u nádorových onemocnění neustále vrací, můžeme jako paliativní řešení volit tzv. pleurodézu.

Jak vzniká spontánní pneumotorax

Kromě úrazového pneumotoraxu existuje také pneumotorax spontánní, kdy je zdrojem úniku vzduchu méněcenná plicní tkáň, ať už vrozeně nebo při jiných plicních onemocněních.

Jak poznam že se Dusim

Jedním z projevů dušnosti může být i pocit knedlíku v krku nebo nečekaně i jeho bolest či také bolesti rukou a čelisti související s námahou při kašli. Kašlání může doprovázet pískot nebo může být kašel až štěkavý, jako je u černého kašle.

Co dělat když se nemůžu nadechnout

Symptomatická péče zahrnuje podporu oxygenace a ventilace, dokud není diagnostikována a případně odstraněna příčina. Empirická farmakologická léčba pacienta s dušností se může zaměřit na zmírnění obstrukce, vyčištění hlenu, snížení zánětu dýchacích cest a zmírnění samotného hladu po vzduchu.

Co se děje v těle při zápalu plic

Přechozený zápal plic může mít vážné následky pro pacienta. Často končí těžkou formou zápalu plic. Dochází ke snížení počtu červených krvinek a následnému nedostatku kyslíku v tkáních (anémie). Může se objevit mozková infekce (encefalitida, meningitida), problémy s ledvinami, zarudnutí kůže či vyrážka.

Jak začíná zápal plic

Projevy zápalu plic se mohou lišit v závislosti na původci onemocnění (bakterie vs. viry). Společnými projevy jsou kašel, zvýšená teplota až horečka, bolest na hrudi a obtížné dýchání. Kašel je u virové infekce suchý a dráždivý (až bolest plic při kašli), při bakteriální infekci se později mění na produktivní s hleny.

Co dělat při zaskočení

Heimlichův manévr u dospělých osob a dětí starších 1 roku

Pokud nepomáhá Gordonův manévr, zahajte Heimlichův manévr (stlačení hrudníku a pupku). Postavte se za osobu, jednu ruku sevřete v pěst a přiložte ji mezi dolní konec hrudníku a pupek. Pokud to provádíte na menším dítěti, místo stání si za něj klekněte.

Jak poznat psychickou dušnost

U "psychické dušnosti" je typické, že má člověk dojem, že se nemůže zhluboka nadechnout, pacienti to popisují "jako bych měl malé plíce", jsou také chvíle, kdy při zátěži na to jakoby "zapomenou". Krom léčby farmakologické se tady mohou uplatnit také psychoterapie a relaxační techniky.

Kde bolí při zápalu plic

Projevy zápalu plic se mohou lišit v závislosti na původci onemocnění (bakterie vs. viry). Společnými projevy jsou kašel, zvýšená teplota až horečka, bolest na hrudi a obtížné dýchání.

Jak poznam že mám něco s Plicemi

Jejími typickými příznaky jsou například:Dušnost, tedy dýchavičnost, zprvu při větší a pak i při malé fyzické námaze;neustále zahleněné dýchací trubice;častý kašel;pocit tlaku na hrudi;sípání;nevýkonnost, chronická únava atd.

Jaký je rozdíl mezi zápalem plic a zánětem plic

Zápal plic u dětí

Na rozdíl od zánětu horních cest dýchacích, pro který je typický kašel suchý a dráždivý, u zánětu dolních cest dýchacích (tj. bronchitida a zápal plic) trápí děti zejména kašel hluboký, úporný, bolestivý a produktivní, tedy s příměsí hlenů.

Co delat kdyz se clovek dusi kaslem

Gordonův manévr u dospělých osob a dětí starších 1 roku

V případě, že dusící se osoba přestane kašlat a začne sípat, pomozte ji vstát a předklonit se. V předklonu jí pětkrát udeřte do zad mezi lopatky. Zkontrolujte, zda se překážka v hrdle osoby uvolnila či nikoliv.

Jak poznat že se dítě dusi

Abychom věděli rozpoznat, že se miminko začalo dusit, je důležité vědět, jaké jsou příznaky dušení. Dítě začne kašlat a plakat. Kašel přechází do chrčení, přičemž děťátko začíná modrat v tvářičce. Chytá se za hrdlo.

Jak poznat že mám něco se srdcem

Rozlišujeme 7 základních příznaků při onemocnění srdce, patří sem bolest na hrudi, dušnost, kašel, palpitace, synkopa, cyanóza, otoky a hemoptýza. Mezi další příznaky patří také únava, nechutenství, kachexie, bolest břicha, nauzea, zvracení, atd.

Co dělat když se nemůžu zhluboka nadechnout

ČlánekPřestaňte kouřit. Věděli jste, že již po 72 hodinách nekouření se vám začne lépe dýchat a zvýší se vaše hladina energieHýbejte se. Jízda na kole či rychlá chůze alespoň 30 minut denně pětkrát týdně pomáhá udržovat dobrou cirkulaci krve.Zkontrolujte si stav svých plic.

Jak rozeznat zánět průdušek od zápalu plic

Zápal plic u dětí

Na rozdíl od zánětu horních cest dýchacích, pro který je typický kašel suchý a dráždivý, u zánětu dolních cest dýchacích (tj. bronchitida a zápal plic) trápí děti zejména kašel hluboký, úporný, bolestivý a produktivní, tedy s příměsí hlenů.

Kdy se zapalem plic do nemocnice

Při zápalu plic je někdy nutná hospitalizace, zejména v případě těžkého průběhu nebo špatného celkového stavu. Někdy je zapotřebí nasadit i oxygenoterapii. Při léčbě je kromě toho nutné zohlednit terapii souběžných onemocnění a nekouřit.

Jak vyčistit plíce od hlenu

Bylinky na podporu dýchacích cest

S odkašláváním pomohou také bylinky. Kromě břečťanu ředí hleny také tymián, prvosenka nebo fenykl. Na vlhký kašel využijete také tradiční jitrocelový sirup nebo bylinky na podporu dýchacích cest jako mátu, mateřídoušku nebo heřmánek.

Co Nejist při zápalu plic

Dodržovat dostatečný příjem tekutin. Zásadně nepít kávu, silný čaj a další stimulační nápoje. Taktéž by nemělo dojít ke konzumaci masa, alkoholických nápojů, bílé mouky, bílého cukru.