Jak se dostat na burzu?

Jak se dostat na burzu?

Jak dostat firmu na burzu

Jak na burzu

Aby mohly být emitované akcie nabídnuty veřejnosti, je potřeba připravit tzv. prospekt cenného papíru – ten je právním popisem emise a představením firmy potenciálním investorům. Prospekt pak manažer emise představí odborné veřejnosti a otestuje zájem trhu o chystanou emisi.
Archiv

Proč vstoupit na burzu

Jde o vstup společnosti na burzu, díky kterému se začnou poprvé veřejně obchodovat akcie společnosti na trhu cenných papírů. Důvodem k provedení IPO může být buď navýšení kapitálu, prodej části akcií v držení původních vlastníků nebo kombinace obou uvedených procesů.

Kdo dohlíží na burzu

Na funkci burzy dohlíží Česká národní banka, která spolu s ministerstvem financí vytváří právní předpisy pro její fungování.

Jak obchodovat na burze sám za sebe

Pokud chce střadatel začít obchodovat sám za sebe, potřebuje vhodnou obchodní platformu. Takové on-line platformy nabízí české banky, zahraniční brokerské firmy nebo i digitální banky typu Revolut. Všechny způsoby obchodování mají své výhody a nevýhody.

Co je to IPO

Initial Public Offering je první veřejná nabídka akcií. Pro tento pojem se v praxi běžně používá zkratka IPO. IPO je proces, při kterém společnost poprvé vstupuje na burzu a nabízí své akcie široké veřejnosti.

Proč firmy vydávají akcie

Akciové společnosti vydávají na veřejném trhu cenných papírů, tj. na burze či mimoburzovním trhu, své akcie s cílem získat kapitál pro další rozvoj nebo s cílem zvýšit vlastní prestiž a důvěryhodnost. Hovoří se o takzvaných emisích akcií.

Co je poměr P e

P/E poměr či P/E ratio (z anglického price-to-earnings ratio) je poměrový ukazatel používaný na akciových trzích. Vyjadřuje poměr mezi tržní cenou akcie a čistým ziskem na akcii, resp. tržní kapitalizací dané firmy a jejím čistým ziskem.

Kdy se otevírají burzy

Otevírací časy burz

Burza Otvírací doba v místním čase Otvírací doba v SEČ
Hong Kong (Hang Seng) 10:00 – 16:00 3:00 – 9:00
Tokyo (Nikkei) 9:00 – 11:00 a 12:30 – 15:00 1:00 – 3:00 a 4:30 – 7:00
New York (Dow Jones) 9:30 – 16:00 15:30 – 22:00
Praha (PX) 9:00 – 16:20 9:00 – 16:20

Co obchodovat na burze

Jedná se například o energii (ropa, zemní plyn), zemědělské produkty, maso, dobytek atp. Komodity můžeme obchodovat přímo jako podkladové aktivum na spotových trzích (tzv. "cash market"), kde obchod je uzavřen přímo za hotovost na spotovém trhu za aktuálních tržní ceny.

Kdo může obchodovat na burze

Obchodovat na burze smějí jen její členové, kterými jsou banky a makléřské společnosti. Jednotlivá fyzická osoba tedy na burze přímo obchodovat nemůže – musí vždy využít služeb člena burzy. Cenné papíry, se kterými se na burze obchoduje, jsou rozčleněny do různých skupin.

Kdy se začíná obchodovat na burze

Burzovní harmonogram RM-S: Obchodování od 9:00 do 17:00

Burza RM-SYSTÉM je s volným obchodováním od 9:00 do 17:00 nejdéle otevřeným akciovým trhem v České republice. Je také jediným českým akciovým trhem, který má otevřeno i na Silvestra. Předobchodní fáze probíhá od 8:00 do 9:00.

Jak hodnotit akcie

Účetní hodnota společnosti představuje rozdíl mezi celkovými aktivy a cizími zdroji společnosti. Po vydělení této hodnoty počtem akcií získáme hodnotu P/B (Price to Book) ratio. Pokud je hodnota tohoto ukazatele větší než 1, tak je tržní cena akcie vyšší než účetní hodnota vlastního jmění připadající na jednu akcii.

Co má vliv na cenu akcie

Hlavním faktorem, který určuje cenu akcie, je nabídka a poptávka. Jak názvy napovídají, nabídka se týká dostupnosti konkrétního podílu a poptávka vyjadřuje touhu po něm. Nízká nabídka a vysoká poptávka zvyšují cenu akcie, zatímco vysoká nabídka a nízká poptávka ji snižují.

Jaké akcie koupit v roce 2023

Nejlepší akcie 2023: Společnosti s konkurenční výhodou

Jde například o Apple a LVMH. Společnosti, které vlastní patenty, ochranné známky nebo jiné formy duševního vlastnictví, mohou často chránit své produkty nebo služby před konkurencí a udržet si konkurenční výhodu. Vezměme si například unikátní výrobky od ASML.

Co je to p b

Price to Book lze přeložit jako poměr tržní ceny akcie k účetní hodnotě společnosti. P/B je zkráceně Price to Book Value či Price to Book Ratio. Tento ukazatel je nejvolatilnějším ze všech ukazatelů závislých na ceně akcie, protože se jeho hodnota vypočítává z účetní závěrky, provedené v posledním uzavřené čtvrtletí.

Co je to EPS

EPS (earnings per share) znamená zisk na akcii. Tento ukazatel vydřuje rentabilitu firmy. Vypočítá se jako podíl zisku po zdanění a výplatě dividen a počtu kmenových akcií. Jedná se o nejdůležitější ukazatel určující cenu akcie.

Jak to funguje na burze

Mechanismus fungování burzy je v zásadě velmi jednoduchý: burza je trh, na kterém se stanovují ceny cenných papírů nebo komodit podle aktuální nabídky a poptávky. Hlavním úkolem burzy je dát dohromady investory, kteří chtějí zhodnotit své peníze, a firmy, jenž potřebují kapitál.

Kdy je burza zavřená

Na Štědrý den a 1. ledna jsou téměř všechny burzy na celém světě zavřeny. Během burzovních prázdnin není možné na dané burze obchodovat.

Kdy se zavírá burza

Otevírací časy burz

Burza Otvírací doba v místním čase Otvírací doba v SEČ
Hong Kong (Hang Seng) 10:00 – 16:00 3:00 – 9:00
Tokyo (Nikkei) 9:00 – 11:00 a 12:30 – 15:00 1:00 – 3:00 a 4:30 – 7:00
New York (Dow Jones) 9:30 – 16:00 15:30 – 22:00
Praha (PX) 9:00 – 16:20 9:00 – 16:20

Jak zdanit zisk z burzy

Tyto příjmy jsou zařazovány do tzv. samostatného základu daně dle § 36 ZDP. Tyto příjmy (především ve formě úroku či podílu na zisku / dividendy) jsou obvykle zdaňovány u zdroje. To má v praxi za následek, že poplatníkovi je vyplacen už netto příjem po odečtení srážkové daně, která v současnosti činí 15%.

Jak nakupovat na burze

Pokud již tedy víte, jaké akcie chcete koupit, zajděte s občanským průkazem do sídla společnosti obchodující s cennými papíry nebo do své banky, Tady uzavřete smlouvu upravující podmínky mezi Vámi jako klientem a obchodníkem s cennými papíry. Někteří obchodníci uzavírají smlouvy také korespondenčně nebo po internetu.

Jak investovat pro začátečníky

Jako začátečník v investování můžete investovat také do výhodných ETF fondů, které fungují na podobném principu podílových aktiv jako výše zmíněné podílové fondy. Rozdíl mezi ETF – burzovně obchodovatelnými fondy je to, že vyžadují takřka minimální správu, jelikož kopírují zavedené burzovní indexy.

Kde investovat do akcií

Investovat do akcií je možné na mnoha burzách rozmístěných po celém světě. V dnešní době k tomu stačí mít internetové připojení a účet u brokera, neboli burzovního makléře, přes který se akcie nakupují. Na první pohled je tak tento trh otevřený všem zájemcům. Pamatujte na to, že investice do akcií si žádá rozvážnost.

V jaký čas nakupovat akcie

Valuace nejsou signálem pro nákup nebo prodej, ne samy o sobě. S dostatečně dlouhým investičním horizontem by mělo mít smysl nakupovat akcie prakticky kdykoli, určitě bez ohledu na to, zda je čeká ještě pád o další desítky procent, nebo již pouze nový, třeba i mnohaletý růst.

Kam investovat 100 tisíc

Pokud je sto tisíc korun jediná úspora investora, dobrou volbou mohou být kvalitní firemní dluhopisy. Ty mohou nést přijatelné riziko, a přesto vynášet úrok nad inflaci. Pokud jsou obchodované na burze, investor může dluhopisy kdykoli prodat a investici ukončit,“ dodává.