Co je to burza cenných papírů?

Co je to burza cenných papírů?

Co je to BCPP

Pražská burza (BCPP) je jedním ze dvou organizátorů trhu s cennými papíry v České republice. Po padesátileté přestávce způsobené druhou světovou válkou a komunistickým režimem byla znovu otevřena v roce 1993. Navázala tak na činnost pražské komoditní a akciové burzy založené roku 1871.
ArchivPodobné

Jak funguje burza akcií

Mechanismus fungování burzy je v zásadě velmi jednoduchý: burza je trh, na kterém se stanovují ceny cenných papírů nebo komodit podle aktuální nabídky a poptávky. Hlavním úkolem burzy je dát dohromady investory, kteří chtějí zhodnotit své peníze, a firmy, jenž potřebují kapitál.
Archiv

Kdy vznikla burza cennych papiru Praha

Burza cenných papírů Praha

Burza cenných papírů Praha, a.s.
Datum založení 17. dubna 1871
Adresa sídla Rybná 682/14, Praha, 110 00, Česko
Souřadnice sídla 50°5′21,5″ s. š., 14°25′35″ v. d.
Klíčoví lidé CEO Petr Koblic

Co je to burze

Co je to burza

Burza je instituce (právnická osoba), která řídí trh s investičními nástroji, jako jsou cenné papíry, investiční certifikáty a další. Na burze můžete dané investiční nástroje nakupovat i prodávat. Burza určuje cenu cenných papírů podle aktuální nabídky a poptávky.
Archiv

Co je to RM-systém

RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů, je trhem, kde se obchoduje s akciemi nejvýznamnějších českých i zahraničních společností jako například ČEZ, Telefónica O2, Unipetrol, Komerční banka, Erste Bank nebo NWR. Od roku 2007 se na burze RM-SYSTÉM obchodují v českých korunách zahraniční akciové tituly.

Kdo může obchodovat na burze

Obchodovat na burze smějí jen její členové, kterými jsou banky a makléřské společnosti. Jednotlivá fyzická osoba tedy na burze přímo obchodovat nemůže – musí vždy využít služeb člena burzy. Cenné papíry, se kterými se na burze obchoduje, jsou rozčleněny do různých skupin.

Kdo určuje cenu na burze

Nabídka a poptávka. Hlavním faktorem, který určuje cenu akcie, je nabídka a poptávka. Jak názvy napovídají, nabídka se týká dostupnosti konkrétního podílu a poptávka vyjadřuje touhu po něm. Nízká nabídka a vysoká poptávka zvyšují cenu akcie, zatímco vysoká nabídka a nízká poptávka ji snižují.

Kdo dohlíží na burzu

Na funkci burzy dohlíží Česká národní banka, která spolu s ministerstvem financí vytváří právní předpisy pro její fungování.

Jak vznikla burza

Historie. Slovo burza pochází z latinského výrazu bursa – výměna. První burza (Beurs) byla založena v Antverpách roku 1531 a obchodovalo se na ní se směnkami, zlatými a stříbrnými mincemi. Počátky newyorské burzy sahají do roku 1817, kdy se obchodníci začali scházet pod platanem v ulici Wall Street.

Co určuje cenu na burze

Hlavním faktorem, který určuje cenu akcie, je nabídka a poptávka. Jak názvy napovídají, nabídka se týká dostupnosti konkrétního podílu a poptávka vyjadřuje touhu po něm. Nízká nabídka a vysoká poptávka zvyšují cenu akcie, zatímco vysoká nabídka a nízká poptávka ji snižují.

Jaké jsou burzy

V České republice existují dvě burzy cenných papírů: Burza cenných papírů Praha a RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů. Na obou burzách se obchodují akcie v českých korunách.

Jaký je rozdíl mezi burzou a RM systémem

RM-Systém funguje od roku 2008 jako klasická burza. V posledních týdnech na sebe upozornil, když na rozdíl od Burzy cenných papírů Praha umožňuje nakupovat akcie Pilulky nebo eManu po jednotlivých kusech. Pro drobné investory tak nabízí snazší cestu k novým akciím.

Jak se dostat na burzu

Burzy cenných papírů v České republice

Na ty se však dostanete pouze skrze prostředníka – brokera. Přes něj nakupujete nebo prodáváte akcie, které jsou na dané burze k dispozici k prodeji či nákupu. Pokud má váš broker přístup na obě burzy, můžete obchodovat na obou.

Co ovlivňuje cenu akcie

Hlavním faktorem, který určuje cenu akcie, je nabídka a poptávka. Jak názvy napovídají, nabídka se týká dostupnosti konkrétního podílu a poptávka vyjadřuje touhu po něm. Nízká nabídka a vysoká poptávka zvyšují cenu akcie, zatímco vysoká nabídka a nízká poptávka ji snižují.

Proč roste cena za elektřinu

Pokud je poptávka po elektřině vyšší, než kolik mohou tyto levné zdroje pokrýt, využívají se dražší zdroje jako jsou uhelné nebo plynové elektrárny. Výsledná cena elektřiny na velkoobchodním trhu je pak taková, za kterou elektřinu vyrábí ten poslední (nejdražší) zdroj, který je ještě potřeba k uspokojení poptávky.

Kdy se otevírají burzy

Otevírací časy burz

Burza Otvírací doba v místním čase Otvírací doba v SEČ
Hong Kong (Hang Seng) 10:00 – 16:00 3:00 – 9:00
Tokyo (Nikkei) 9:00 – 11:00 a 12:30 – 15:00 1:00 – 3:00 a 4:30 – 7:00
New York (Dow Jones) 9:30 – 16:00 15:30 – 22:00
Praha (PX) 9:00 – 16:20 9:00 – 16:20

Jak můžu začít obchodovat na burze

Takže jak začít s obchodováním na burze Pro úplný začátek je dobré si vyzkoušet obchodování na demo účtu, tím nic neriskujete ani neztratíte a zároveň se naučíte vše potřebné pro přímé obchodování na burze. Dalším krokem je výběr správného brokera, kterých jsou na trhu tisíce.

Co to je cenný papír

Co jsou cenné papíry Cenným papírem se rozumí akcie, dluhopis, podílový list, státní pokladniční poukázky, směnky a další finanční nástroje. Cenné papíry jsou listiny, jejichž prostřednictvím majitelé uplatňují určitý nárok. Představují tak peněžní nebo majetkovou pohledávku vůči emitentovi, který cenný papír vydal.

Co má vliv na cenu akcie

Hlavním faktorem, který určuje cenu akcie, je nabídka a poptávka. Jak názvy napovídají, nabídka se týká dostupnosti konkrétního podílu a poptávka vyjadřuje touhu po něm. Nízká nabídka a vysoká poptávka zvyšují cenu akcie, zatímco vysoká nabídka a nízká poptávka ji snižují.

Kdo pracuje na burze

Burzovní makléř má funkci prostředníka

Burzovní makléř nebo investiční makléř zprostředkovává nákup a prodej finančních nástrojů, jako jsou akcie, obligace, komodity a deriváty. Jde o zaměstnance obchodníka s cennými papíry a má odborné znalosti fungování kapitálových trhů a patřičné legislativy.

Jak se tvoří cena akcie na burze

Hodnota akcie je tedy dána jejím hospodařením. Zájem o akcii pak tvoří její cenu, protože převis poptávky ji zvyšuje a převis nabídky snižuje. Kdo chce znát cenu akcie, zjistí si ji na burze. Cena akcie je prostě dána její podnikatelskou hodnotou, jak ji vidí akcionáři a obchodníci na burzách.

Jak se dělí akcie

Jaké jsou druhy akciíAkcie na majitele. Též je někdy označovaná jako akcie na doručitele a je bez omezení převoditelná.Akcie na jméno.Akcie listinnéAkcie zaknihovanéKmenová akcie.Prioritní (přednostní) akcie.Zaměstnanecké akcie.Cyklické vs.

Proč je v ČR vysoká cena elektřiny

Cena ale není primárně určována výrobními náklady ale poptávkou a nabídkou, tedy trhem s elektřinou. Poptávka po elektřině je nyní tak vysoká, že k jejímu plnému pokrytí musí být do výroby zapojeny i ty nejdražší plynové elektrárny.

Kdo má nejdražší elektřinu v Evropě

Průměrná cena elektřiny zdražila nejrychleji v Rumunsku (o 113 %), v České republice (o 104 %) a v Dánsku (o 70 %). Typické evropské rodině stouply zálohy o 21 %. Elektřina zlevnila pouze v Nizozemsku (o 7 %) a na Maltě (o 3 %).

Kdy je burza zavřená

Na Štědrý den a 1. ledna jsou téměř všechny burzy na celém světě zavřeny. Během burzovních prázdnin není možné na dané burze obchodovat.