Jak to funguje na burze?

Jak to funguje na burze?

Kdo určuje cenu na burze

Nabídka a poptávka. Hlavním faktorem, který určuje cenu akcie, je nabídka a poptávka. Jak názvy napovídají, nabídka se týká dostupnosti konkrétního podílu a poptávka vyjadřuje touhu po něm. Nízká nabídka a vysoká poptávka zvyšují cenu akcie, zatímco vysoká nabídka a nízká poptávka ji snižují.

Jak začít podnikat na burze

Jak začít investovat Pro obchodování na burze je nutné si u brokera otevřít investiční účet. Právě s prostředky na tomto účtu můžete následně provádět své investice. Při výběru brokera mějte prosím na paměti, že se v podstatě jedná o vašeho obchodního partnera.
Archiv

Kdo dohlíží na burzu

Na funkci burzy dohlíží Česká národní banka, která spolu s ministerstvem financí vytváří právní předpisy pro její fungování.

Kdy nakupovat na burze

Kdy se na burze obchoduje

Trh (segment) Typ akce Okamžik akce
průběžné obchodování 15:30 – 22:00 otevření 15:30
průběžné obchodování 15:30 – 22:00 uzavření 22:00
SRN (Xetra)
průběžné obchodování 09:00 – 17:30 otevření 09:00

ArchivPodobné

Proč je elektřina na burze

Protože nikdy není možné přesně odhadnout spotřebu, je trh s elektřinou na burze využíván k regulaci. Výrobci elektřiny nabízejí elektřinu za různé ceny a podle situace na trhu jsou jejich nabídky využity (nakoupeny) nebo nikoliv (nevyužité elektrárny nesmí do sítě elektřinu dodávat).

Proč musíme nakupovat elektřinu na burze

Smyslem je nakoupit dodávky elektřiny za výhodnějších podmínek, než jaké existují na neveřejném trhu. Tedy nakoupit rychleji, bezpečněji, v soutěžním prostředí, transparentně, bez možnosti zpochybnění, že dosažena cena je férová pro prodávajícího i kupujícího.

Kdo může obchodovat na burze

Obchodovat na burze smějí jen její členové, kterými jsou banky a makléřské společnosti. Jednotlivá fyzická osoba tedy na burze přímo obchodovat nemůže – musí vždy využít služeb člena burzy. Cenné papíry, se kterými se na burze obchoduje, jsou rozčleněny do různých skupin.

Co je obchodování na burze

Akcie některých společností se obchodují na burzách cenných papírů, kde se v rámci nabídky a poptávky určuje jejich tržní hodnota. Můžeme si například nakoupit akcie Apple nebo Facebook na burze New York Stock Exchange nebo akcie ČEZu na Burze cenných papírů Praha.

Kdy se otevírají burzy

Otevírací časy burz

Burza Otvírací doba v místním čase Otvírací doba v SEČ
Hong Kong (Hang Seng) 10:00 – 16:00 3:00 – 9:00
Tokyo (Nikkei) 9:00 – 11:00 a 12:30 – 15:00 1:00 – 3:00 a 4:30 – 7:00
New York (Dow Jones) 9:30 – 16:00 15:30 – 22:00
Praha (PX) 9:00 – 16:20 9:00 – 16:20

Co obchodovat na burze

Jedná se například o energii (ropa, zemní plyn), zemědělské produkty, maso, dobytek atp. Komodity můžeme obchodovat přímo jako podkladové aktivum na spotových trzích (tzv. "cash market"), kde obchod je uzavřen přímo za hotovost na spotovém trhu za aktuálních tržní ceny.

Proč je v Česku dráha elektřina

Podobně jako ceny elektřiny nyní určují nejdražší zdroje, tak naopak při nízké poptávce jsou ceny stlačovány dolů levnou výrobou z fotovoltaických a větrných elektráren. Jakmile jsou už postaveny, tak jsou jejich proměnné výrobní náklady velmi nízké, ještě nižší než u jaderných zdrojů.

Kdo může nakupovat elektřinu na burze

Jednotlivé burzy mají konkrétní podmínky pro to, kdo se může obchodu s elektřinou zúčastnit. Dokládána je například licence na obchodování s energií nebo smlouva s clearingovou bankou. Po účastnících může být rovněž vyžadováno, aby byli subjektem zúčtování u provozovatelů elektroenergetických přenosových soustav.

Kdo nakupuje elektřinu na burze

A právě k rozhodování o tom, kdo se bude na pokrytí spotřeby v daný okamžik podílet, slouží energetická burza. Ta funguje zjednodušeně řečeno jako tržiště. Nakupují na ní například distributoři elektřiny, tedy firmy, které potom zajišťují přímo dodávky elektřiny do firem a domácností.

Jak funguje obchod

Obchod neboli nákup a prodej, případně komerce, je lidská činnost, která spočívá ve směňování zboží nebo služeb za peníze (finanční transakce), případně za jiné zboží nebo služby (barterový obchod). Někdy je realizován prostředníky za účelem dosažení zisku.

Jak úspěšně obchodovat na burze

Pro obchodování na burze je nutná znalost fundamentální analýzy a jak ji provádět. Fundamentální analýza se také liší podle toho, jestli obchodujeme s měnami (Forex), akciemi, indexy či komoditami. Vedle fundamentální analýzy je důležitou kapitolou tradingu technická analýza a práce s grafy.

Kdy je burza zavřená

Na Štědrý den a 1. ledna jsou téměř všechny burzy na celém světě zavřeny. Během burzovních prázdnin není možné na dané burze obchodovat.

Co je to Xetra

XETRA je elektronický trh, který nabízí obchodování nejen s německými akciemi, ale i s akciemi významných evropských či amerických společností. Systém Xetra je vysoce likvidní a je určen jak profesionálním investorům obchodujícím ve velkém objemu, tak drobným klientům, kteří obchodují prostřednictvím členů.

Kdo má nejdražší elektřinu v Evropě

Průměrná cena elektřiny zdražila nejrychleji v Rumunsku (o 113 %), v České republice (o 104 %) a v Dánsku (o 70 %). Typické evropské rodině stouply zálohy o 21 %. Elektřina zlevnila pouze v Nizozemsku (o 7 %) a na Maltě (o 3 %).

Jaká bude cena elektřiny v roce 2023

Aktuální průměrná cena elektřiny 2023

Aktuální průměrná cena elektřiny se pohybuje okolo 5,93 Kč/kWh (aktualizace únor 2023). Konkrétní ceny se mohou od sebe dost lišit dle místa a dodavatele. V současné době cena elektřiny mírně klesá a lze si zajistit ještě nižší ceny.

Proč musíme prodávat elektřinu na burze

Protože nikdy není možné přesně odhadnout spotřebu, je trh s elektřinou na burze využíván k regulaci. Výrobci elektřiny nabízejí elektřinu za různé ceny a podle situace na trhu jsou jejich nabídky využity (nakoupeny) nebo nikoliv (nevyužité elektrárny nesmí do sítě elektřinu dodávat).

Proč je elektřina dráha když je jí v Česku dost

V případě Česka se to děje na energetické burze PXE v Praze. Elektřinu vždy vyrábějí ty nejlevnější elektrárny, které jsou dohromady schopny uspokojit poptávku. Cena elektřiny na trhu je pak ta, za kterou elektřinu vyrábí ten poslední (nejdražší) zdroj, který je ještě potřeba k uspokojení poptávky.

Jak hledat dodavatele

Dodavatele můžete vyhledat v různých katalozích, databázích firem. Zaměřte se na společnosti, které uvádějí ve svém popisu VELKOOBCHOD. Můžete navštívit různé veletrhy, výstavy zaměřené na Vaši oblast podnikání. Dodavatele oslovte e-mailem, telefonicky nebo osobně.

Kdy vznikl obchod

Formalizované principy obchodu v obchodním zákoníku jsou staré 4000 let. Babylóňané znali už i peníze – vážené kusy stříbra označené značkami, placení na splátky, úrok, kvitanci (písemné potvrzení o přijetí – zejména peněz), zastupování, společné obchodování, dělení zisku apod.

Jak nakupovat na pražské burze

Obchodovat na BCPP lze pouze prostřednictvím licencovaných obchodníků s cennými papíry, kteří jsou zároveň členy burzy. Prostřednictvím Fio banky je možné obchodovat všechny již listované akcie na pražské burze a účastnit se primárních úpisů akcií, tzv. IPO, realizovaných na tomto trhu.

Kdy se otevírá Americká burza

Otevírací časy burz

Burza Otvírací doba v místním čase Otvírací doba v SEČ
Hong Kong (Hang Seng) 10:00 – 16:00 3:00 – 9:00
Tokyo (Nikkei) 9:00 – 11:00 a 12:30 – 15:00 1:00 – 3:00 a 4:30 – 7:00
New York (Dow Jones) 9:30 – 16:00 15:30 – 22:00
Praha (PX) 9:00 – 16:20 9:00 – 16:20