Co je to RM-systém?

Co je to RM-systém?

Jak funguje RM systém

RM-Systém funguje od roku 2008 jako klasická burza. V posledních týdnech na sebe upozornil, když na rozdíl od Burzy cenných papírů Praha umožňuje nakupovat akcie Pilulky nebo eManu po jednotlivých kusech. Pro drobné investory tak nabízí snazší cestu k novým akciím.
Archiv

Jak obchodovat v RM systému

Jak začít obchodovat na burze RM-SYSTÉMRegistraci na burzu RM-SYSTÉM si může provést každý sám v Globálním nastavení aplikace e-Broker.V případě zájmu o obchodování kontaktujete pobočky Fio banky.Více informací získáte na stránkách burzy RM-SYSTÉM.
ArchivPodobné

Kde se obchoduje s cennými papíry

Zájemci o prodej či koupi cenných papírů navštěvují buď banky, dealery nebo jiné obchodníky s cennými papíry. Tento trh nepodléhá tak přísným pravidlům, jako organizovaný trh. Ale subjekty, které na neorganizovaném trhu působí, řízené jsou (banky, dealeři, brokeři).

Kdy se otevírá pražská burza

Otevírací časy burz

Burza Otvírací doba v místním čase Otvírací doba v SEČ
Hong Kong (Hang Seng) 10:00 – 16:00 3:00 – 9:00
Tokyo (Nikkei) 9:00 – 11:00 a 12:30 – 15:00 1:00 – 3:00 a 4:30 – 7:00
New York (Dow Jones) 9:30 – 16:00 15:30 – 22:00
Praha (PX) 9:00 – 16:20 9:00 – 16:20

Jak se dostat na burzu

Burzy cenných papírů v České republice

Na ty se však dostanete pouze skrze prostředníka – brokera. Přes něj nakupujete nebo prodáváte akcie, které jsou na dané burze k dispozici k prodeji či nákupu. Pokud má váš broker přístup na obě burzy, můžete obchodovat na obou.

Jak prodat akcie na jméno

Akcie na jméno se převádí rubopisem, v němž se uvede jednoznačná identifikace nabyvatele. K účinnosti převodu akcie na jméno vůči společnosti se vyžaduje oznámení změny osoby akcionáře společnosti a předložení akcie na jméno společnosti. Stanovy mohou převoditelnost akcií na jméno omezit, nikoliv však vyloučit.

Co znamená odmítnut při validaci

V případě zobrazení hlášky "Odmítnut při validaci", je jedním z nejčastějších důvodů nedostatek finančních prostředků na účtě. Na každém účtu musí zůstat nejméně minimální zůstatek, který je v případě běžného nebo spořícího účtu 100 Kč (respektive 10 EUR nebo 10 USD).

Co to je broker

Broker neboli makléř je osoba nebo společnost, která zprostředkovává jednotlivým investorům obchodování na finančních trzích. Za to si účtuje poplatky. Činnost brokera je licencována, v ČR vydává licence Česká národní banka. Pokud chce jednotlivec (investor) obchodovat na finančních trzích, potřebuje k tomu brokera.

Kdo vydává cenné papíry

Nejčastějším emitentem cenného papíru je podnik (akcie, dluhopisy), banka (investiční certifikáty), stát (státní dluhopisy), občané (směnky, šeky) nebo město (komunální dluhopisy). Každý cenný papír má předepsané náležitosti.

Co je to BCPP

Pražská burza (BCPP) je jedním ze dvou organizátorů trhu s cennými papíry v České republice. Po padesátileté přestávce způsobené druhou světovou válkou a komunistickým režimem byla znovu otevřena v roce 1993. Navázala tak na činnost pražské komoditní a akciové burzy založené roku 1871.

Kdo může obchodovat na burze

Obchodovat na burze smějí jen její členové, kterými jsou banky a makléřské společnosti. Jednotlivá fyzická osoba tedy na burze přímo obchodovat nemůže – musí vždy využít služeb člena burzy. Cenné papíry, se kterými se na burze obchoduje, jsou rozčleněny do různých skupin.

Kdo vlastní burzu

Burza cenných papírů Praha

Burza cenných papírů Praha, a.s.
Vlastní kapitál 384,1 mil. Kč (2022)
Zaměstnanci 32 (2022)
Mateřská společnost Wiener Boerse AG
Majitel Wiener Boerse AG

Kdo určuje cenu na burze

Nabídka a poptávka. Hlavním faktorem, který určuje cenu akcie, je nabídka a poptávka. Jak názvy napovídají, nabídka se týká dostupnosti konkrétního podílu a poptávka vyjadřuje touhu po něm. Nízká nabídka a vysoká poptávka zvyšují cenu akcie, zatímco vysoká nabídka a nízká poptávka ji snižují.

Kdy nakupovat a prodavat akcie

Zpravidla se pro akciové investice doporučuje alespoň 5 let, ale platí, že čím delší, tím zpravidla lepší.

Jak se převádí akcie na majitele

Akcie na jméno se převádí rubopisem, v němž se uvede jednoznačná identifikace nabyvatele. K účinnosti převodu akcie na jméno vůči společnosti se vyžaduje oznámení změny osoby akcionáře společnosti a předložení akcie na jméno společnosti. Stanovy mohou převoditelnost akcií na jméno omezit, nikoliv však vyloučit.

Jak dlouho trvá převod Fio

Pokud posíláte peníze na účet vedený ve Fio bance, popřípadě vám přijde platba z jiného účtu vedeného u Fio banky, nejen že jsou tyto platby bez poplatků, ale navíc jsou na účtu protistrany připsány prakticky okamžitě po jejich odeslání, a to 24 hodin denně, 7 dní v týdnu včetně víkendů a státních svátků.

Co je e-Broker

Internetová aplikace e-Broker je jedinečný nástroj pro on-line obchodování s akciemi. Její používání je zcela zdarma a umožní vám rychle a snadno obchodovat na burzách v ČR, USA a Německu v reálném čase. Nákup či prodej cenných papírů je tak otázkou pouze několika sekund.

Co je to ETF

ETF (Exchange Traded Fund neboli burzovně obchodovaný fond) je produkt, který kopíruje ceny nějakého podkladového aktiva. Tím může být komodita, dluhopis, akciový index nebo koš jiných aktiv. Na rozdíl od podílových fondů, obchodování ETF probíhá jako u běžné akcie na burzovních trzích.

Kdo může obchodovat s cennými papíry

Obchodovat s cennými papíry mohou firmy pouze skrze investičního makléře, vázaného zástupce nebo investičního zprostředkovatele.

Jaké máme cenné papíry

Nejčastější cenné papíry jsou akcie, dluhopisy, směnky a šeky. Emitentem se nejčastěji stává firma, která vydá akcie nebo dluhopisy. Emitentem může být ale také stát, který vydává státní dluhopisy, nebo občan (fyzická osoba) – ještě v nedávné historii se běžně vypisovaly šeky a směnky.

Co je to akcie

Akcie je obchodovatelný cenný papír, s nímž jsou spojena práva majitele (akcionáře) podílet se na řízení společnosti (hlasování na valné hromadě), právo na podíl na zisku (dividenda) a na majetkovém zůstatku při zániku společnosti.

Co to je index PX

Co je index PX Akciový index PX patří mezi základní indikátory vývoje trhu s akciemi v ČR a poskytuje ho Burza cenných papírů Praha (BCPP). Spuštěn byl poprvé v březnu 2006, kdy nahradil předchozí indexy pražské burzy: PX-50 (spuštěn v dubnu 1994), na jehož hodnotu plynule navázal, a PX-D.

Co to je burza

Burza je instituce, která organizuje trh s investičními nástroji. Prostřednictvím burzy lze nakupovat a prodávat různé investiční nástroje (cenné papíry, investiční certifikáty, warranty, futures aj.). Je jednou ze základních součástí kapitálového trhu.

Co určuje cenu na burze

Hlavním faktorem, který určuje cenu akcie, je nabídka a poptávka. Jak názvy napovídají, nabídka se týká dostupnosti konkrétního podílu a poptávka vyjadřuje touhu po něm. Nízká nabídka a vysoká poptávka zvyšují cenu akcie, zatímco vysoká nabídka a nízká poptávka ji snižují.

Proč Česko prodává elektřinu

Výrobní náklady našich jaderných bloků, které nemusí pálit drahý zemní plyn a nepotřebují drahé emisní povolenky, jsou opravdu mnohem nižší než tržní ceny. Cena ale není primárně určována výrobními náklady ale poptávkou a nabídkou, tedy trhem s elektřinou.