Jak fungují bonusy u povinneho ručení?

Jak fungují bonusy u povinneho ručení?

Jak fungují bonusy u povinného ručení

Za každých 12 měsíců bezeškodního průběhu dává pojišťovna bonus (slevu) cca 5–10 % z ceny povinného ručení. Maximální délka bezeškodního průběhu bývá stanovena na 120 měsíců, neboli 10 let jízdy bez nehod. Tuto dobu pak pojišťovny převedou na procentuální slevu, maximální bonus dosahuje 50–60 %.
Archiv

Jak zjistím počet Bonus povinného ručení

Jak zjistit bonus povinného ručení

Výpočet bonusu povinného ručení je zcela v rukou pojišťovny. Potřebné informace získá pojišťovna přímo od ČKP. Pojišťovny následně používají speciální tabulky, podle kterých stanoví výši bonusu povinného ručení. Tabulky zpravidla naleznete v pojistných podmínkách konkrétní pojišťovny.
Archiv

Jak se počítají bonusy

Za každou pojistnou událost pojišťovna odečítá určitý počet měsíců (standardně to bývá 24 až 36 měsíců), o něž je celkový počet měsíců pojištění ponížen. Z výsledného čísla vzniká rozhodná doba v měsících, podle které je pak vypočten bonus v procentech.
Archiv

Které pojišťovny umožňují převod bonusů v rámci rodiny

V minulosti bylo možné převádět bonusy i na potomky, ale to už v současné době není možné. Také převod bonusu mezi manželi nebo partnery se v nabídce pojišťoven již neobjevuje. V roce 2020 byla tato možnost zrušena nařízením České kanceláře pojistitelů.

Kdo přijde o bonus při nehodě

I běžný prodej automobilu může vytáhnout původnímu majiteli nečekaně peníze z kapsy navíc. Na vině je povinné ručení a bonus za bezeškodní provoz. To, že vůz, co způsobil nehodu, už nevlastníte, vám v některých případech nepomůže. Expertka z České asociace pojistitelů E15.cz potvrdila, že i takový paradox je možný.

Co to je bonus

příplatek, odměna, prémie.

Co je to bonus a malus

Obecně řečeno, pokud má pojistník bezeškodní průběh pojištění (nezaviní žádnou škodu či nehodu), přizná mu pojišťovna na další pojistné období bonus neboli slevu na pojistném. Jestliže naopak dojde k pojistné události, napaří pojišťovna pojistníkovi přirážku, tedy malus.

Kdy přijdu o bonusy

Za každých 12 měsíců, kdy máte uzavřené povinné ručení a jezdíte bez nehody, se vám přičte bonus. Ten se přepočte na procentuální slevu ze základní ceny povinného ručení. Obvykle znamená každý rok bez nehody slevu ve výši 5 %, přičemž maximální bonus na povinném ručení činí 50 %.

Jak zjistit bonus za jízdu bez nehod

V kalkulačce povinného ručení je možné bonus rovnou zohlednit, a to na základě vašich údajů. V sekci “Bonus za jízdu bez nehod” vyberete možnost “Ověřit on-line”, doplnit údaje a v porovnání nabídek uvidíte kalkulaci se započítanou slevou. Jak zjistit stav bonus povinného ručení tedy opravdu není nic složitého.