Kde se narodil Otto Wichterle?

Kde se narodil Otto Wichterle?

Kdo to byl Otto Wichterle

Otto Wichterle, český chemik, vynálezce měkkých kontaktních čoček , zakladatel Ústavu makromolekulární chemie ČSAV v Praze a dlouholetý profesor Vysoké školy chemickotechnologické, se narodil 27. října 1913 v Prostějově.
ArchivPodobné

Odkud pochází kontaktní čočky

V roce 1888 August Müller v německém Kielu napravil svoji těžkou krátkozrakost s více vhodnými čočkami, jeho vlastní výroby, z foukaného skla. Čočky z foukaného skla zůstaly jedinými kontktními čočkami do roku 1930, kdy byl vyvinut polymethyl methacrylate (PMMA nebo taky Perspex/Plexisklo).

Kdy vznikly čočky

Za vynálezce kontaktních čoček je považován oftalmolog Adolf Gaston Eugen Fick , který zároveň poprvé použil termín „kontaktní čočka“. Ten v roce 1888 zkonstruoval prototyp, který je považován za první úspěšný model kontaktní čočky.

Kdy vynalezl Wichterle kontaktní čočky

výročí od výroby první měkké kontaktní čočky českým vědcem a vynálezcem Otto Wichterlem. První čočku z měkkého materiálu vyrobil pan profesor Wichterle přesně na Štědrý den roku 1961. Od té doby měkké kontaktní čočky ušly dlouhou cestu a dnes zpříjemňují život více než 100 milionům uživatelů po celém světě.

Co se vynalezlo v Česku

České vynálezy a vynálezciHeliogravura.Otto Wichterle: Kontaktní čočky a silon.Lodní šroub.Semtex.Antonín Holý: Léčebné preparáty proti AIDS.Remoska.Machovo číslo.Jára Cimrman.

Kdo vymyslel silonky

Obdobný materiál – silon – objevil český vědec, chemik Otto Wichterle. Umělé vlákno vyvinul během války v baťovských dílnách.

Co to jsou čočky

Čočka (lat. lens crystallina) je průhledná bikonvexní struktura v oku, které spolu s rohovkou láme světlo, aby mohlo být zaměřeno na sítnici. Princip funkce je podobný funkci uměle vyrobených kontaktních čoček. Optická mohutnost lidské čočky je asi 15 dioptrií, což je přibližně čtvrtina celkové optické mohutnosti oka.

Kde se nachází rohovka

Rohovka je zakřivená průhledná část oka, která kryje duhovku i zornici. Jde o „neviditelnou” hmotu, která je umístěna na přední straně oka. Rohovka je velmi důležitá součást našeho zraku, protože tvoří zhruba 2/3 celkové optické lámavosti očí. Rohovka zabezpečuje lom a průchod světla k zornici.

Kdo objevil silonky

Silon je polyamidové vlákno typu 6 (polykaprolaktam), které se pod tímto názvem do začátku 90. let minulého století vyrábělo v Československu. Historie silonu začala ve zlínské laboratoři firmy Baťa, kde vynálezce Otto Wichterle v roce 1940 vypracoval výrobní postup k přípravě kaprolaktamu.

Jaké ocenění získal vynálezce kontaktních čoček

Otto Wichterle

prof. Ing. RTDr. Otto Wichterle, DrSc., dr. h. c.
Pracoviště České vysoké učení technické v Praze
Obor makromolekulární chemie
Ocenění Cena Roberta Williamse Wooda (1984) Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. stupně (1991) National Inventors Hall of Fame Čestné občanství hlavního města Prahy

Co Česko dalo světu

České vynálezy, které změnily světSilonky – punčochy z materiálu, který vynalezl Otto Wichterle.Pexeso aneb PEKelně SE SOustřeď –společenská hra původem z Česka.Protitankový ježek aneb rozsocháč – vynález českého legionáře.Muttichovy němé značky – unikátní turistické značení v Krkonoších.

Co je to lodní šroub

Lodní šroub je součást lodí, která svým rotačním pohybem vytváří sílu, která loď pohání. Síla má dvě hlavní složky. První, menší složkou je reakční síla, vytvořená urychlováním vody rotací šroubu.

Kdo je autorem silonu

Vynález silonu je obvykle datován rokem 1947. Jeho autor Otto Wichterle navázal na výzkumy amerických vědců, kteří již ve 30. letech 20. století vyrobili první syntetické vlákno, později známé jako nylon.

Co je ohnisko čočky

Spojné čočky neboli spojky mění svazek na sbíhavý, takže paprsky se za nimi protínají v bodě označovaném jako ohnisko. Vzniká tak skutečný obraz předmětu před čočkou. Naproti tomu rozptylné čočky neboli rozptylky svazek mění na rozbíhavý, který zdánlivě vychází z ohniska za čočkou – vytvářejí zdánlivý obraz.

Co způsobuje šedý zákal

Pravá příčina vzniku katarakty není známa. Je však jisté, že vznik šedého zákalu uspíší vyšší refrakční (dioptrické) vady, některá onemocnění (například cukrovka), záněty a úrazy oka.

Co je to pentacam

Pentacam, který pracuje na principu Scheimpflugovy kamery, je speciální vyšetřovací přístroj, pomocí kterého zjišťujeme delikátní údaje o rohovce a předním segmentu oka, tj. prostoru mezi rohovkou a sítnicí. Pentacam je schopen zjišťovat tloušťku rohovky v rozsahu celého povrchu rohovky bez nutnosti umrtvení oka.

Co to je zornice

Zornice je "díra" do oka. Kruhovitý otvor v duhovce, jež do oka propouští paprsky světla přes oční komoru a čočku – to je zornice. Na první pohled má zornice černé zbarvení – to je způsobeno světlem, které je absorbováno přímo tkání uvnitř oka. Velikost zornice se odvíjí od duhovky, která reaguje na světlo.

Co je to SILON

Silon je klasický konstrukční plast s vynikajícími vlastnostmi a příznivou cenou. Jeho využití je zejména ve strojírenství. Alkalický polyamid PA 6 je vyráběný metodou polymeračního odlévání a umožňuje výrobu velkoobjemových odlitků přímo do forem podle požadavků odběratele.

Co bylo vynalezeno v Cesku

Ty se po něm dodnes jmenují Mendelovy zákony a Mendel – spolu s Darwinem, Newtonem a Einsteinem – patří mezi úplně největší velikány světové vědy.1 Kontaktní čočky. Vynálezce kontaktní čočky Otto Wichterle • wikimedia.org.2 Elektrická tramvaj.4 Ruchadlo bratranců Veverků5 Lodní šroub.7 Kostka cukru.

Kdo to byl Josef Ressel

Josef Ressel byl český vynálezce, konstruktér a lesník. Oplýval mnoha talenty, ale do historie vstoupil jako vynálezce lodního šroubu. Budoucí vynálezce se narodil 29. června 1793 v Chrudimi.

Kdo udělal lodní šroub

To je Josef Ressel, rodák z české Chrudimi, jenž jako první v Evropě uvedl do praxe lodní šroub. Ressel stanovil správný tvar šroubu a jeho ideální umístění, tedy vodorovně pod kýl lodi a před kormidlo.

Co se vyrábí ze silonu

SILON dnes vyvíjí, vyrábí a nabízí plastové směsi na bázi polyolefinů a polyesterová vlákna. Naše výrobky se používají ve stavebnictví, automobilovém průmyslu, hygienickém sektoru, ve zdravotnictví a v řadě dalších průmyslových odvětví.

Na co se používá SILON

Silon je klasický konstrukční plast s vynikajícími vlastnostmi a příznivou cenou. Jeho využití je zejména ve strojírenství. Alkalický polyamid PA 6 je vyráběný metodou polymeračního odlévání a umožňuje výrobu velkoobjemových odlitků přímo do forem podle požadavků odběratele.

Co to je lupa

Lupa, někdy také zvětšovací sklo, je optický systém používaný na optické zvětšení pozorovaného předmětu, který je dostatečně malý a nachází se v blízkosti pozorovatele. Skládá se ze spojné čočky, vyrobené ze skla nebo z průhledného plastu a z držátka, které může mít mnoho různých podob.

Jaké jsou druhy čoček

Obecně se kontaktní čočky dělí na 2 typy materiálů: hydrogel, starší a populární v 2. polovině minulého století (např. čočky SofLens 59 nebo Proclear), a silikon-hydrogel, modernější typ, který zažívá velkou oblibu právě teď (např. Biofinity nebo Acuvue Oasys).