Jak se dělá rajská omáčka z rajčat?

Jak se dělá rajská omáčka z rajčat?

Jak ochutit rajčatovou omáčkou

Místo octa můžete použít citron, místo konzervovaných rajčat čerstvá a nakonec nezapomeňte všechno doladit čerstvou petrželkou, která omáčku krásně ovoní. Pokud máte rádi vůni koření, přidejte do rajské ještě lžičku mleté sladké papriky a také lžičku papriky uzené. Uvidíte, že omáčka bude mít úplně jiný šmrnc.
Archiv

Jak udělat nejlepší rajskou omáčku

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přisypeme pokrájená rajčata a dusíme. Po chvilce přidáme rajský protlak, koření, oloupaný citron nakrájený na kolečka a kousek seříznuté žluté části citronové kůry. Vše zalijeme vývarem z masa a vaříme.

Co je potřeba na rajskou omáčku

Na skvělou domácí rajskou potřebujete:Rajský protlak; pro krásnou červenou barvu.Cibule.Sádlo; nebo rostlinný olej (slunečnicový nebo řepkový)Hladká mouka; na jíšku, tedy k zahuštění omáčky.Sůl.Cukr.Ocet; klasický kvasný ocet s koncentrací kyseliny octové 8 %Koření: bobkový list, kuličky nového koření a pepře.
Archiv

Jaké koření se dává do rajské omáčky

Vhodné koření do rajské omáčky

Přidáváme ho buď už k cibulovému základu nebo až zároveň s tekutinou. Mezi nejpoužívanější patří bobkový list, kuličky nového koření a pepře, hřebíček, tymián, mletá paprika. Může se přidat bujón. Na závěr ještě skořice a citrónová šťáva, někdy ocet.

Čím se zahušťuje rajská omáčka

Čistou omáčku zahustíme hladkou moukou ve vodě a necháme ještě povařit. Znovu můžeme dochutit ostrým kečupem, sůl, cukr, může být i maggi. A nakonec to hlavní – do hotové omáčku zamícháme smetanu ke šlehání. Podáváme s nejlépe domácím houskovým knedlíkem.

Jak se dělá Znojemská omáčka

Postup přípravy

Nadrobno nakrájíme slaninu a osmažíme na rozpáleném oleji společně s cibulí. Maso nakrájíme na malé kousky a přidáme do směsi, když je cibule sklovitá. Když se maso zatáhne, přidáme lžíci plnotučné hořčice, osolíme, opepříme, promícháme a zalijeme vývarem. Necháme pod poklicí zvolna dusit.

Jak udělat rychlou rajskou omáčku

Postup přípravy

Na oleji zpěníme cibuli, vysypeme na to celý rajský protlak, hned tam šupnem cukr, koření, zamícháme, promícháme a zalijeme vařící vodou. Povaříme asi 15 minut, zahustíme moukou s vodou, ještě chvíli povaříme a scedíme přes sítko do jiného hrnce. Já to dělám buď s párkem nebo sekanou, karbanátkama.

Jak dlouho se musí vařit mouka v omáčce

Například kuchařky, které vaří ve školkách, musí podle hygienických předpisů povařit mouku, kterou zahustily omáčku či polévku (tzv. záklechtkou), ještě alespoň 20 minut.

Jak přecedit omáčku

Čistou omáčku zahustíme hladkou moukou ve vodě a necháme ještě povařit. Znovu můžeme dochutit ostrým kečupem, sůl, cukr, může být i maggi. A nakonec to hlavní – do hotové omáčku zamícháme smetanu ke šlehání.

Čím se zahušťuje Znojemská omáčka

Postup přípravy receptu

Na oleji spěníme cibulku. Mezitím nakrájime maso na kostičky, nakrájené maso vložíme na osmahlou cibuli a zalejeme 1,5 l vody, přidáme 3 rozkrojené okurky, masox, sůl a pepř. Dusíme, až je maso měkké. Na závěr zahustíme záklechtkou.

Jak se dělá okurková omáčka

Na 50 g másla osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku dosklovata, zasypeme moukou, krátce osmahneme, přidáme papriku, osmahneme a za stálého míchání zalijeme studeným vývarem a povaříme 20 minut, vložíme na drobné nudličky nakrájenou okurku, vmícháme obě smetany, povaříme ještě 10 minut, dochutíme cukrem, solí a octem.

Jakou mouku na zahuštění

Jak na dokonalou jíšku

Na její přípravu můžete klidně použít obyčejnou hladkou mouku, ale i tu bezlepkovou. Vyhněte se však mouce chlebové nebo té speciální na kynutá těsta, které se na jíšku nehodí. A po jakém tuku sáhnout Ideální je máslo, případně sádlo nebo vypečený tuk z masa.

Jak zahustit rajčatovou omáčku

Čím můžete zahustit omáčky

Někdo zahušťuje na malé kousky nakrájeným chlebem, někteří sáhnou po škrobu a jiní vsadí na stejný poměr masa a cibule, která se ve výsledku rozvaří a omáčku tak zahustí. Naprosté dokonalosti však dosáhnete pouze se starou dobrou jíškou.

Jak se dělá hořčičná omáčka

Na rozehřáté máslo (ne celé, kousek si necháme) dáme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zpěnit a až začne zlátnout přidáme cukr. Až se cukr rozpustí a začne se barvit, přidáme zbytek másla a mouku. Mícháme, až má jíška krásnu zlatou barvu. Zalijeme vývarem, důkladně rozšleháme a necháme 15 – 20 minut vařit.

Jak se zahušťuje omáčka

Jídlo dobře zahustí a ochutí i cibulová jíška (na tuku nejdříve osmahneme cibuli, pak přidáme mouku a smažíme společně. Cibulovou jíškou často zahušťujeme bílé omáčky a dušenou zeleninu, třeba zelí. Pokud zahušťujeme jídlo, ve kterém už je maso nebo zelenina, použijeme cedník, přes který jíšku do pokrmu propasírujeme.

Jak se dělá cibulová omáčka

Na tuku či oleji zpěníme nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, když trochu změkne, přidáme mouku a uděláme zlatavou cibulovou jíšku. Pak zajileme vodou a necháme vařit. Nakonec rozmixujeme, aby byla omáčka hladká, podle chuti přisolíme. Můžeme přidat trošku smetany, ale nemusí být.