Co to je nulová koncovka?

Co to je nulová koncovka?

Jak poznat koncovku

Jak ji určit Nejdřív musíme znát kořen slova. Poté zjistíme, zda je ve slově koncovka a případně ji určíme. Zbude-li něco mezi kořenem a koncovkou, je to přípona.
Archiv

Jaké máme koncovky

Při kombinaci 14 jmenných vzorů a 14 pádů je teoreticky možných 196 možných koncovek, ve skutečnosti však je koncovek pouze 24 (a, e, ě, i, o, u, y, ou, é, í, ů, ech, ách, ích, em, ám, ím, ům, mi, ami, emi, ími, ovi, ové). Je tedy jasné, že je v češtině velká pádová homonymie.

Co je to pádová koncovka

Tvaroslovný sufix, který stojí v absolutním konci slovního tvaru; rozlišují se tvarotvorné k., tedy konkrétně: (a) tzv. pádová k. (kumulační morfém vyjadřující významy pádu a čísla v závislosti na rodu): pán‑a, dobr:é‑ho; (b) tzv.

Jak správně určit kořen slova

Jak postupovat při určování kořeneŘekneme si několik slov příbuzných k danému slovu (výstavba –⁠ stavět, stavebnice, postavit).Podíváme se, kterou největší část mají všechna slova společnou (stav). A máme kořen slova.

Co je to kořen

Kořen (radix) je nečlánkovaný rostlinný vegetativní orgán, který nenese listy ani šupiny. Zpravidla je podzemní a heterotrofní, tzn. neprovozující fotosyntézu. Kořenem čerpá rostlina z půdy vodu s rozpuštěnými minerálními živinami a upevňuje se v půdě.

Co je to slovo základové

Základové slovo – slovo, z něhož bylo nové slovo přímo utvořeno. Slovo, které se stalo motivem, zdrojem nového pojmenování. Slovotvorný základ – část společná slovu základovému a slovu nově utvořenému.

Jak určit rod

V češtině rozlišujeme u podstatných jmen tři různé rody: rod mužský, rod ženský a rod střední. Mužský rod se dělí na životný a neživotný. Rod podstatného jména zjistíme pomocí ukazovacích zájmen TEN, TA, TO (ten pes – rod mužský, ta žena – rod ženský, to dítě – rod střední).

Co to je kořen slova

Kořen slova

Je to největší společná část všech slov příbuzných (průlet, letiště, letadlo, zálet). Je to jádro slova, na které se věší předpony a přípony, které zužují nebo upřesňují význam slova (hra, vý-hra, hra-vý, hra-čk-a, vy-hra-n-ý). Na rozdíl od předpony, přípony a koncovky je přítomen v každém slově.

Co je to Morfematika

Úroveň morfů (a morfémů)

Počítá se s tím, že prvky roviny nižší fungují jako stavební kameny pro prvky roviny vyšší. Zájmu jazykovědné disciplíny označované jako morfematika nebo morfemika odpovídá b) rovina stavebních prvků slov, tj. rovina kořenů, přípon, předpon atd.

Co je to slovo příbuzné

Slova příbuzná jsou slova, která mají společnou část (kořen) a jsou si významově blízká (letec, vyletět, odlet, letiště; lékař, lék, vyléčit, lékárna; ohrada, Hradec, zahradit, hrad; nový, noviny, obnovit, novinka; slovník, vyslovit, slovní, slova).

Co to je předpona

Předpona je část slova umístěná před kořenem. Upřesňuje význam slova. Mezi nejčastější předpony patří: s-, z-, vz-, roz-, nej-, před-, po-, vý-, vy-, bez-. Příklady: zá-pis, ú-pis, před-pis, s-jet, pře-jet, roz-jet, vý-skok, nej-lepší.

Co to je oddenek

Oddenek (rhizoma) je zásobní část rostliny vzniklá přeměnou stonku – tzv. podzemní stonek, často jako výběžek kořene u některých vytrvalých bylin. Rostlina v něm přezimuje. Pro využití se sbírá na jaře nebo na podzim, kdy jsou v něm stažené veškeré zásobní látky rostliny.

Co jsou to předpony

Předpona je část slova umístěná před kořenem. Upřesňuje význam slova. Mezi nejčastější předpony patří: s-, z-, vz-, roz-, nej-, před-, po-, vý-, vy-, bez-. Příklady: zá-pis, ú-pis, před-pis, s-jet, pře-jet, roz-jet, vý-skok, nej-lepší.

Co je to část Priponova

Příponová část – část slova za kořenem obsahující příponu, často i více přípon. Koncovka – část slova, jejímiž obměnami vznikají různé tvary ohebných slov. Příbuzná slova – slova se společným kořenem, mezi nimiž zároveň existuje určitý významový vztah.

Jak poznat Zivotny rod

Pokud se tvar změní, je životný (ten sněhulák, vidím sněhuláka – životné).Pokud se tvar nezmění, je neživotný (ten hrad, vidím hrad – neživotné).

Co jsou názvy dějů

Podle ↗OTS substantiva pojmenovávající děj jako jev existující sám o sobě, tedy nikoli jako příznak substance, nýbrž jako substanci samu; proto se jim říká také dějové názvy // názvy dějů.

Co je to Morfem

Morfém je nejmenší vydělitelná část slova, která je nositelem věcného nebo gramatického významu. Morfémem je předpona (prefix), vpona (infix), přípona a koncovka (sufixy) a kořen slova. Souhrnné označení pro přípony a koncovky je sufix.

Co je to Alomorf

[Řečtina], jazykověda, varianta téhož morfému (například různé koncovky českého genitivu singuláru: pán-a, hrad-u, stroj-e, předsed-y jsou alomorfy tvořící obsah morfému genitivu singuláru).

Co je to Interfix

Interfix, nazývaný někdy také jako spojovací/kompoziční morf(ém)/samohláska/vokál nebo jako konekt(ém), je morf(ém) s čistě konstrukční (delimitačně‑spojující) funkcí, který při slovotvorném postupu skládání slouží ke spojení předního a zadního členu složeniny do nového slova.

Co to jsou tvary

Tvar je celková vizuální podoba, vzhled, obrys nebo povrch rovinného nebo prostorového útvaru, rozložení a rozvržení jeho hmoty bez ohledu na materiál a další vlastnosti. Označování jednotlivých tvarů je často odvozeno z geometrie.

Co to je prefix

Prefix je označení pro předponu, která je nedílnou součástí morfologie (slovotvorby). Předpona má své místo před kořenem základového slova. Při použití prefixu dochází k prefixální derivaci, tzn. přidáním předpony před základové slovo dochází k odvození.

Co je to šlahouny

Šlahoun (specializovaný typ výhonku) je neodborný název pro pružný dřevnatý výběžek stonku z úžlabí přízemních listů. Bývá zpravidla nevětvený, listnatý. Nese na zkrácených větévkách (brachyblastech) květenství nebo květy, např. ostružiník (Rubus fruticosus).

Co to je stonek

Stonek je vegetativní orgán cévnatých rostlin a společně s kořeny a listy představuje hlavní stavební jednotku rostlinného těla. Charakter stonku a způsob jeho větvení určuje růstovou formu rostliny, tedy jedná-li se o strom, keř, bylinu, liánu a podobně.

Jak se pozná životný a neživotný rod

Pokud se tvar změní, je životný (ten sněhulák, vidím sněhuláka – životné).Pokud se tvar nezmění, je neživotný (ten hrad, vidím hrad – neživotné).

Jak se pozná podstatné jméno

Podstatné jména jsou ohebný slovní druh. Podstatná jména označují mimo jiné názvy osob, zvířat, rostlin, věcí, vlastností, dějů, činností, pocitů, vědních oborů a školních předmětů. Příklady podstatných jmen: pes, Jana, strom, krabice, láska, Antarktida, matematika, mouka, radost, plavání.