Jak si doma udělat sushi?

Jak si doma udělat sushi?

Co je třeba na domaci sushi

řasy Nori. losos, okurka, případně další náplně (tuňák, avokádo, ředkev, vaječná omeleta, krabí tyčinky, …) sezamová semínka (světlá a tmavá) sojová omáčka, nakládaný zázvor a wasabi pasta k podávání
Archiv

Co všechno se dá dát do sushi

Suroviny, bez kterých dobré sushi nepřipravíte, jsou sójová omáčka s japonským křenem wasabi a zázvor. Jako náplň používáme syrové, ale i vařené ryby a mořské plody — nejoblíbenější jsou losos, tuňák, makrela, krevety, chobotnice či langusty. sushi je však možné připravit i z hovězího či kuřecího masa a ze zeleniny.

Jak dlouho se vaří rýže na sushi

Recept na přípravu sushi rýže:

Rýži nikdy nesolíme při vaření! Hrnec překryjeme (ideálně průhlednou) pokličkou po celou dobu přípravy. Prudce uvedeme do varu a poté vaříme 15 min pozvolna bez nadzvedávání pokličky. Poté odstavíme z plotny, dáme pod pokličku utěrku a ponecháme ještě 10 minut přikryté.

Jak ochutit rýži na sushi

Na přípravu tohoto množství sushi rýže dáme do kastrolu 3 lžíce rýžového octa, 2 lžíce mletého cukru a 1 čajovou lžičku soli. Zahřeje na plotně, lépe se tak ingredience rozpustí a spojí a nechat lehce vychladnout.
Archiv

Kde koupit rýži na sushi

Lagris Rýže sushi 500g – Tesco Potraviny.

Jak se jmenuje rýže na sushi

Jakou rýži na sushi použít Namísto klasické dlouhozrnné rýže, která je běžná i v české kuchyni, sáhněte po tzv. japonské rýži s krátkými, kulatými zrny. Ve své domovině se nazývá uruchimai, mimo Japonsko ji seženete pod výmluvným pojmenováním „sushi rýže“.

Jaká omáčka se dává k sushi

K sushi se užívá pouze taková sojová omáčka, která primárně obsahuje pšenici, což ji dělá sladší. Karashi je specifickým druhem hořčice vyráběné z rozdrcených semen Brassia juncea. Tato hořčice bývá se často smíchaná s wasabi nebo s křenem a někdy se z ní vyrábí také kořenící omáčka (za užití kečupu anebo majonézy).

Co to je nigiri

Nigiri sushi, tedy váleček rýže jemně potřený wasabi pastou a obložený kouskem ryby, se v Japonsku konzumuje v ještě větším množství než maki sushi. Druhy ryb na nigiri sushi se většinou volí dle oblasti, a to jak syrové, tak grilované, marinované či vařené.

Jak udělat ocet na sushi

Než se nám uvaří rýže, připravíme si octový nálev na sushi. V hrnci rozpustíme rýžový ocet s cukrem a solí. Ideální poměr je na 5 lžic octa použít 2 lžíce cukru a 1 lžíci soli.

Kde koupit maso na sushi

Na čerstvou rybu doporučujeme kvalitní rybárnu či řetězec Makro. Přes e-shop můžete nakoupit ostatní produkty potřebné k přípravě sushi i dalších oblíbených asijských jídel.

Jak dlouho se dělá sushi

2Propranou rýži dáme do kastrolu, přilijeme 1,25 l vody, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum a vaříme přibližně 25 minut do poloměkka. Stáhneme z ohně a necháme přikryté 10 minut dojít.

Co se dává jako priloha k sushi

Sushi se většinou podává se sojovou omáčkou a wasabi, což je pikantní křenová pasta a jako příloha se hodí bílá ředkev a marinovaný zázvor. Zázvor má plnit funkci neutralizace chutí mezi jednotlivými kousky.

Jakou sojovou Omacku na sushi

Sójová omáčka Kikkoman se skvěle hodí k sushi i nudlím. Varianta s nižším obsahem soli potěší milovníky asijské kuchyně s hypertenzí, hodí se i pro děti. V nabídce je také bezlepková varianta. Hledáte-li změnu, sójová omáčka Chin-su z Vietnamu doplňuje tradiční chuť o tóny chilli a česneku.

Co je to temaki

Temaki sushi

Japonský výraz te znamená ruka nebo ruce – tedy temaki je sushi zavinuté vlastníma rukama. Nejčastější ingredience se do temaki používají např. losos, tuňák, kreveta a jiné dle vlastní chuti.

Co je to Uramaki

Uramaki je „obrácená“ sushi rolka.

Znamená to, že řasa nori je uvnitř rolky, zatímco u klasického maki byste ji hledali na povrchu. Uramaki má narozdíl od maki také pestřejší náplň, často v ní najdete kombinaci ryby a zeleniny. Na povrchu většinou bývá ozdobena sezamem nebo kaviárem.

Jaké ryby na sushi

Jaké ryby se používají na sushi, a čím jsou pro nás přínosem

Mezi nejčastější potraviny používané v sushi patří tuňák obecný, losos atlantický, jikry z lososů, černé tygří krevety, chňapal žlutoocasý, platýs olivový ale používají se i sépie, chobotnice, mořský ježek, hřebenatky či specifický druh mořského úhoře.

Jaké jsou druhy sushi

Rozlišují se na hoso-maki (tenké závitky), futo-maki (tlusté závitky s více druhy náplní), kappa-maki (závitky s okurkou), tekka-maki (závitky s tuňákem). Druhem norimaki je také temaki, ručně udělané kornouty z řasy nori s náplní. Gunkan maki – "gunkan" podle bojových lodí.

Jak se má jíst sushi

Sushi můžete jíst hůlkami nebo rukou.

Pokud si vyberete hůlky, myslete na to, že jde vlastně o příbor. Hůlkami tedy nešermujte, neťukejte s nimi do stolu ani o nádobí. Hůlky neolizujte, nezapichujte do jídla a po dojedení je nekřižte. Položte je na talíř nebo misku.

Co je to Kikkoman

Kikkoman sójová omáčka je vyráběna fermentací sojových bobů bez chemických přísad, barviv, aromat nebo konzervantů. Má čistě hnědou, průhlednou barvu a jedinečné aroma. Sójová omáčka Kikkoman je vhodná při přípravě pokrmů asijské a mezinárodní kuchyně i jako ochucovadlo hotových pokrmů na talíři.

Co je to sashimi

Sašimi (japonsky 刺身), doslova propichované maso, je japonský pokrm, skládající se ze syrového masa ryb nebo jiných mořských plodů, nakrájeného na plátky asi 2,5 cm široké, 4 cm dlouhé a asi 0,5 centimetru silné (rozměry se mohou lišit), podávaný s omáčkou na namáčení (sójová omáčka s wasabi, na tenké plátky krájený …

Kde koupit věci na sushi

Na čerstvou rybu doporučujeme kvalitní rybárnu či řetězec Makro. Přes e-shop můžete nakoupit ostatní produkty potřebné k přípravě sushi i dalších oblíbených asijských jídel.

Jak udělat krevety na sushi

Krevety oloupejte, můžete ponechat ale ocásek, který bude zdobit konec sushi rolky a očistěte (zlehka nařízněte na hřbetě a vyndejte střívko). Poté krevety omyjte a osušte. Na pánvi si rozehřejte trošku rostlinného oleje a lehce osolené krevety z obou stran zprudka opečte dozlatova.

Jak se jí sushi

Sushi můžete jíst hůlkami nebo rukou.

Hůlky neolizujte, nezapichujte do jídla a po dojedení je nekřižte. Položte je na talíř nebo misku.

Jak zdravě je sushi

Zdravé sushi

Sushi obsahuje zdraví prospěšné látky, například omega–3 mastné kyseliny. Rýže je zdrojem karbohydrátů a proteinů. Zázvor, stejně jako rýžový ocet, je přírodní antiseptikum, navíc přispívá k dobrému trávení. Řasa nori obsahuje řadu minerálů, je bohatá na vitaminy A, B1, B2, B6, C a niacin.

Co to je Tamari

Tamari je sójová omáčka vyrobená ze sójových bobů a mořské soli. Několik měsíců fermentuje bez regulace teploty, poté se lisuje a dále fermentuje přírodním způsobem v dřevěných sudech. Tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě Misa z tekutiny, která se při fermentaci misa vylučuje.