S kým Česko nejvíce obchoduje?

S kým Česko nejvíce obchoduje?

Které zboží se nejvíce dováží do ČR

Největší podíl na tom měly dvě kategorie – dovoz elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů a dovoz silničních vozidel. Do obou těchto kategorií patří i díly a subdodávky pro tuzemskou průmyslovou výrobu, jež jde pak z velké části na export.

S kým obchoduje ČR

Pro zahraniční obchod Česka jsou rozhodující státy Evropské unie. Největší koncentrace zahraničního obchodu je soustředěná na sousedící státy, Polsko, Německo, Rakousko a Slovensko.

Jaká je struktura zboží které se v ČR nejvíce obchoduje

„Dominantní postavení v českém vývozu na unijní trh mají stroje a dopravní prostředky. V celkovém exportu dosahují 56 %. Meziročně se jejich vývoz do osmadvacítky zvýšil o 138,5 miliardy korun,“ doplňuje Marcela Sládková z odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ. Hlavní vývozní položkou zůstávají silniční vozidla.

Jaká je obchodní bilance ČR

Meziměsíčně se po sezónním očištění snížil vývoz o 0,8 % a dovoz o 6,8 %. V roce 2022 vykázala obchodní bilance schodek 198,1 mld. Kč, který byl meziročně o 189,2 mld. Kč větší.

Odkud ČR nejvíce dováží

Největším dovozcem z Česka je Německo, kam se v roce 2013 vyvezlo zboží zhruba za 7 mld. Kč (v porovnání s 1,8 mld. Kč v roce 2005). Mezi další významné odběratele patří Slovensko, Dánsko, Spojené státy, Rusko, Rakousko a Polsko.

Které komodity ČR nejvíce vyváží

Komodity – český vývoz

Tradičním tahounem oboustranné obchodní výměny jsou motorová vozidla, zejména automobily, traktory, autobusy a jejich součásti. Umístila se na prvním místě s meziročně lehce sníženým objemem vývozu ve výši 1,20 mld. EUR oproti 1,27 v r. 2018 (z toho vývoz osobních vozů činil 870 mil.

Co se vyvazi z Česka

Hlavní vývozní položkou na unijní trh jsou stroje a dopravní prostředky (56 % celkového exportu). Vyšší podíly na dovozu z EU vykazují také polotovary a materiály, chemické výrobky a průmyslové spotřební zboží.

Co ČR vyvazi

Česká ekonomika je závislá na vývozu. Největší podíl co do množství na něm mají automobily, pivo, počítače, antivirové programy nebo tramvaje. Škála výrobků, které míří z České republiky do světa, je ale mnohem pestřejší. Oblíbeným exportním artiklem tak jsou například i koloběžky nebo mucholapky.