Co se dá sázet v říjnu?

Co se dá sázet v říjnu?

Co se dělá v říjnu na zahradě

V říjnu zahrada vydává poslední pozdní ovoce a zeleninu, barví se do podzimních tónů. Je nejvhodnější doba k výsadbě většiny dřevin, okrasných i ovocných, a také růží. Můžete také založit skalku, zasadit česnek… Pokud neprší, je to ideální čas pro úpravy i novou tvorbu – není horko, ani příliš zima.

Co sázet na zimu

Na podzim a za příznivého počasí i na začátku zimy můžeme vysévat mrkev, kořenovou i naťovou petržel, cibuli a včetně šalotky, zimní odrůdy česneku (paličák i nepaličák), košťálovin (např. květák Arktur a hlávková kapusta Arkta) a také přezimující špičaté zelí.

Jakou zeleninu zasadit v září

Počátkem září ještě můžeme vysít zeleninu pro letošní sklizeň. Vyrůst stihnou rané ředkvičky, raný hlávkový salát a salát k řezu listů, roketa, asijská listová zelenina. Další druhy se vysévají pro sklizeň jarní – například špenát, kozlíček polníček, ozimý salát, listová petržel, kerblík.

Co se pestuje v září

I začátkem září je v klidu možné vysadit některé druhy zeleniny. V tomto období je ideální zasít ředkvičky či raný salát. Vysít můžete také i listový špenát, který budete moci sklízet již začátkem jara. Stejně tak jako špenát můžete zasadit i petržel, či kerblík.
Archiv

Co se sklízí v říjnu

Kromě šípků můžeme ještě sklízet plody pozdních odrůd rakytníku řešetlákového nebo vynikající a zdravou aronii (černé jeřabiny). Aronie se zpracovává nejčastěji na likér nebo džem, z rakytníku připravíme například sirup nebo rakytníkový olej vhodný do salátů a pro studenou kuchyni.

Co pestovat přes zimu ve skleníku

Špenát – kapusta, zelí, čínské zelí a většina kořenových plodin, jako pór, řepa, mrkev, tuřín, pastinák a ředkvičky si s klidem můžete na zimu do skleníku vysadit, výsledkem bude dřívější a chutná sklizeň. Cibule – existuje poměrně málo druhů sadbové cibule, které by rostly v zimě v nevyhřívaném skleníku.

Jak pěstovat rajčata v zimě

Pěstování cherry rajčat v zimě

Posviťte na rostliny 16 hodin denně a odmění se vám šťavnatými plody. Hlídejte také teplotu vzduchu, která by neměla v noci klesnout pod 15 °C. Optimální denní teplota pro indoor pěstování rajčat je mezi 23 až 25 °C.

Co všechno se dá pěstovat na zahradě

Budete překvapeni, jak snadné to je.Salát. Salát patří mezi nejlepší zeleninu pro pěstování pro začátečníky.Rukola. Rukola se jako většina bylinek pěstuje velmi snadno a hodí se například do salátů.Okurka. Okurky jsou křupavé a také velmi osvěžující.Řepa.Kapusta.Paprika.Rajčata.Cuketa.

Jaké květiny sázet v červnu

Jde především o cibule krokusů, tulipánů a narcisů. Vysazujeme nové výhonky popínavých růží a rovněž je přihnojujeme. Skalky mírně zavlažujeme, odstraníme plevel a příliš rozrostlé rostlinky zmenšujeme. Také nastává výsadba rododendronů, azalek, jiřin a mečíků.

Co se sází na podzim zelenina

Ze zeleniny můžete na podzim sázet i petržel, ředkvičky, salát, cibuli, pastinák a mrkev. Nezapomeňte je chránit překrytím netkanou textilií, až se budou blížit první mrazy. Z bylin si můžete dovolit na podzim zasadit levanduli, šalvěj nebo mateřídoušku, které jsou velmi odolné.

Co v říjnu do skleníku

Pokud v říjnu až listopadu vysejeme třeba kozlíček polníček, špenát, ozimý salát, listovou petržel, kerblík a další druhy, budeme z nich mít užitek již brzy na jaře. Předpěstovat si též můžeme vlastní sazenice kedlubnů, hlávkové či růžičkové kapusty a květáku.

Co jíst v říjnu

Co nakupovat ZELENINA: Ze zeleniny si můžeme užívat plné chuti a čerstvosti u těchto druhů: Petržel, pastinák, brambory, patizon, mangold, květák, kapusta, kapusta růžičková, kedlubna, dýně hokkaido, dýně špagetová, fazolky zelené, řepa červená, salát ledový, tuřín, celer, brokolice, čekanka hlávková a zelí.

Kdy začít sázet do skleníku

S výsadbou sazeniček pro jistotu počkejte až po květnových mrazících (12. – 14. května). Pokud máte skleník dobře zajištěný proti mrazu, můžete vysadit předpěstované sazenice rajčat.

Co zasadit do skleníku

Pro pěstování ve skleníku se hodí zejména košťálová a listová zelenina, jako jsou salát a kedlubny, a také lilkovité rostliny jako jsou rajčata, lilek a papriky. Pod sklem lze ale skvěle pěstovat i bylinky, jako je bazalka, řeřicha, nebo i okurky.

Co s rajčaty na zimu

Ano, rajčata můžete klidně i mrazit, ačkoli to v našich končinách není standardní úprava. Ideální jsou zralé a sladké plody i cherry rajčata. Ty větší opařte horkou vodou, následně prudce zchlaďte, zbavte slupky, nakrájejte na menší kousky a vložte do plastových krabiček či sáčků, které jsou vhodné do mrazničky.

Co s Rajcaty v zime

Pěstování cherry rajčat v zimě

Rajčata potřebují totiž dostatečně dlouhý den, aby vykvetla a začala dozrávat. Posviťte na rostliny 16 hodin denně a odmění se vám šťavnatými plody. Hlídejte také teplotu vzduchu, která by neměla v noci klesnout pod 15 °C.

Jaké druhy zeleniny nesmíte nikdy sázet vedle sebe

Co nepěstovat vedle sebe – konkrétní příkladyčervená řepa, salát X špenát.zelí X jahody.kapusta kadavá X růžičková kapusta.okurky X rajčata, zelí, květák, růžičková kapusta, brokolice.fazole X fenykl.šalotka X hrách, fazole.

Co pěstovat zelenina

Budete překvapeni, jak snadné to je.Salát. Salát patří mezi nejlepší zeleninu pro pěstování pro začátečníky.Rukola. Rukola se jako většina bylinek pěstuje velmi snadno a hodí se například do salátů.Okurka. Okurky jsou křupavé a také velmi osvěžující.Řepa.Kapusta.Paprika.Rajčata.Cuketa.

Co můžu ještě zasadit

Na záhon můžeme stále vysévat ředkvičky a ředkve, vodnice, saláty, špenát, mangold i mrkev. V první polovině měsíce ještě můžeme zasadit semínka fazole. Přímo ideální je doba na výsev pekingského a čínského zelí nebo další asijské listové zeleniny.

Co se dá sázet v květnu

Co všechno ještě můžete zasít v květnuŘepa červená, bílá i krásně zlatá Objevte různě barevné bulvy řepy, která vám bude dělat radost až do příchodu zimy.Kadeřávek.Fazole a hrášek.Rychlá zelenina.

Co je potřeba udělat na podzim na zahradě

Třináct rad, co byste měli udělat na podzim na zahraděNaposledy posekejte trávník.Pravidelně shrabujte listí.Zryjte všechny záhony po sklizni zeleniny a zaryjte i drobné zbytky rostlin.Na zimu zahradu dokonale odplevelte.Zahradu často zalévejte.Podzim je čas na sázení ovocných stromků, bobulovin a růží.

Jaké trvalky sázet na podzim

K nejkrásnějším druhům patří bobkovišeň, skimie, kalina, cesmína, brslen, aukuba a jiné. Vhodný termín na jejich výsadbu je koncem léta a začátkem podzimu – tyto dřeviny potřebují teplejší počasí a dostatek vláhy, aby dobře zakořenily.

Co dát na dno skleníku

Levnější je položení geotextilie (mulčovací textilie), na ni položíme vrstvu štěrku a na ni až navezeme kvalitní zeminu. Dno skleníku lze také vydláždit, stejně tak můžeme hlouběji zapustit cestu vedoucí středem skleníku, abychom ulevili svým zádům.

Co Dozrava v rijnu

Ing. Lenka Vymlátilová

Dozrává a sklízíme
říjen brokolice, celer, dýně, kapusta, růžičková kapusta, kedlubna, květák, lilek, mangold, paprika, patizon, petržel, polníček, pórek, ředkev, ředkvičky, červená řepa, hlávkový salát, špenát, zelí hlávkové, zelí čínské
broskev, hrušky, jablka, ostružiny, švestky, hrozny

Kdy je sezóna květáku

Květák. Hlavní sezona je od poloviny prosince do poloviny dubna. Jak vybírat: Vybírejte smetanově bílé a kompaktní kusy, květák se skvrnami nebo vybledlý neberte.