Kdy měnit olej u nového auta?

Kdy měnit olej u nového auta?

Kdy poprvé měnit olej u nového auta

Výměna oleje u nového vs.

U nového motoru může být předepsána první servisní výměna dříve, s čím souhlasíme a doporučuje Vám první olej vyměnit maximálně po 5.000 km čí dříve, dle výrobce vozu, pokud to tak stanovuje.
Archiv

Po jaké době vyměnit olej v motoru

Když si nejste jisti nebo nevíte, doporučuje se provést celkovou výměnu oleje. Je-li ujetá vzdálenost mezi 4 000 km a 15 000 km, budete potřebovat jenom doplnit olej. Je-li větší než 15 000 km, potřebujete vyměnit olej. Jestliže jste ujeli méně než 4 000 km a hladina oleje je nízká, může to znamenat technický problém.

Jak poznat kdy je potreba vymenit olej

Vytáhněte měrku, olej by měl mít hnědou nebo tmavě hnědou barvu a konzistenci sirupu. Pokud je na měrce i bílá mléčná pěna, může to znamenat, že se do oleje dostala nemrznoucí směs. Pokud jsou v oleji kovové částečky, problém bude v motoru a měl by se řešit v odborném servisu.

Kdy se měří hladina oleje

Naprosto ideální je měřit olej zahřátý, to znamená alespoň po deseti kilometrech jízdy, ale zase ne hned po jízdě. Po zhasnutí motoru je totiž olej rozházený po celém motoru a trvá přibližně pět minut, než všechen steče zpátky do vany.

Jak často dolévat olej do auta

A jelikož tedy oleje nemůže být ani málo, ani příliš, je zcela ideální dolévat na úroveň vrchní třetiny mezi ryskami na měrce. A na této úrovni se snažte hladinu oleje udržovat při pravidelných kontrolách. Kontrolu množství motorové oleje provádějte ideálně: alespoň jednou měsíčně (nejdéle jednou za čtvrt roku);

Co se stane kdyz se Nevymeni olej

Opotřebení motoru: Zanesený olejový filtr umožní proniknutí nefiltrovaného oleje k mazaným dílům. To způsobí nadměrné opotřebení motoru. Netěsný olejový filtr a jiná poškození: Olej a olejový filtr je nutno vždy vyměnit najednou v určitých intervalech dle doporučení výrobce.

Co se stane kdyz dojde olej v autě

Nedostatek oleje v motoru může mít neblahé následky. V lepším případě se jednoduše doplní, v horším dojde k předčasnému opotřebení dílů, které bude buď nutné vyměnit nebo je jejich poškození tak definitivní, že v praxi dříve či později způsobí celkový kolaps motoru.

Jak dlouho vydrží olej

Po otevření patří olej do lednice

Slunečnicový olej vydrží 12 až 18 měsíců, pokud je uložen na tmavém a chladném místě. Po otevření je dobré mít olej v chladničce. „V původních obalech je inertní atmosféra, která brání oxidaci oleje.

Co se stane kdyz je v autě moc oleje

Když je oleje moc, dostává se až tam, kam by neměl. To se projeví tvorbou úsad v podobě tvrdých laků, pryskyřic, karbonu. Usazeniny pak mohou dál způsobit, že olej se dostane až do spalovacího prostoru. To se napohled jasně projeví vysokou kouřivostí motoru a samozřejmě i vysokou spotřebou oleje.

Jak dlouho můžu jet bez oleje

Přesto je konečný výsledek ohromující – asi 17 minut jízdy bez kapky oleje, a to ještě jízdy velice nevybíravým způsobem. Každopádně, pokud vám na cestě dojde olej, i kdyby třeba ve stejném Mercedesu, rozhodně nezkoušejte, jak dlouho bez něj ještě pojedete.

Kdy kontrolovat olej v autě

Kromě již zmíněného rovného povrchu bychom měli kontrolovat olej za tepla, ideálně tedy po absolvování cesty o délce alespoň deseti kilometrů. Zároveň ale není dobré kontrolovat olej hned po vypnutí ohřáté pohonné jednotky.

Jak správně měřit olej v autě

Nejprve se ujistěte, že vaše auto je zaparkováno na rovném povrchu, a poté vyčkejte alespoň 10 minut, než olej steče zpět do vany. 2. Zdvihněte a zajistěte kryt motoru. Poté vyhledejte měrku hladiny oleje, která je obvykle dobře viditelná a snadno dosažitelná.

Co se stane když dáte jiný olej do motoru

Jak už napsali kolegové, samotné dolití uvedeného oleje do motoru žádné škody nenadělá, v tomto ohledu můžeš být naprosto v klidu.

Jak dlouho nechat Stect olej

Po vypnutí motoru je potřeba počkat alespoň 10 minut – olej je nutné nechat stéct z vnitřních stěn motorového prostoru. Manuál k automobilu vám napoví, kde najdete měrku oleje, ale u většiny vozidel se najde snadno podle barevné rukojeti (většinou žluté). Připravte si hadřík nebo papírový ubrousek.