Jak se píše příjmení?

Jak se píše příjmení?

Jak správně napsat příjmení

Užijeme‑li spojení podstatného jména rodina + tvaru příslušného tvaru příjmení, máme ve spisovných projevech tyto možnosti: všechno nejlepší Vám přeje rodina Novákových, rodina Novákova (nikoli *rodina Nováková); rodina Veselých, rodina Veselá, rodina Skotnických, rodina Skotnická, rodina Dolejších, rodina Dolejší: 1.
Archiv

Jaké i se píše v příjmení

Měkké -i v koncovce příjmení se píše pouze ve tvaru 1. p. mn. č., a to jen tehdy, je-li mezi pojmenovávanými rodinnými příslušníky alespoň jeden mužského rodu životného.
Archiv

Jak správně skloňovat příjmení

Kdybyste chtěla k oslovení připojit titul, nebo oslovit příjmením i jménem, musíte použít 5. pádu: pane doktore/inženýre Nováku; Petře Nováku, apod. Pokud jde o zakončení: vzor pán není striktním předpisem, jak skloňovat, nýbrž vybraným slovem, které má případy shrnovat.

Jak se skloňují cizí příjmení

Cizí jména vlastní skloňujeme většinou ve shodě se svým rodem a zakončením v 1. pádě jako jména domácí, např. Puškin (vzor pán), Mickiewicz (vzor muž), Zola (vzor předseda), Tokio (vzor město)…

Jak se skloňuje příjmení Švec

Příjmení skloňujeme stejně jako příslušná apelativa neboli jména obecná. Jmenuje-li se někdo Švec, říkáme a píšeme správně: pana Ševce, p. Ševcovi atd., nikoli, jak se dnes tuze často chybně říká a píše: Švece atd. — Vždyť neříkáme: pana Brabece a pod.

Jak se skloňuje jméno

Jména zakončená ve výslovnosti na měkkou nebo obojetnou souhlásku ‑s, ‑z či na písmeno ‑x [ks] skloňujeme obvykle pravidelně podle vzoru „muž“. Vedle jmen českých i cizích, která mají toto zakončení v grafické i ve vyslovované podobě a jejichž skloňování není problematické (Mareš, Popovič, Baláž –⁠ 2. p.

Kdy se píše Ovi a kdy ovy

Pokud přivlastňujeme něco, co je rodu ženského, píšeme vždy koncovku -ovy. Jestliže přivlastňujeme něco, co je rodu mužského neživotného, píšeme koncovku -ovy. Pokud přivlastňujeme něco, co patří k rodu mužskému životnému, musíme napsat v přivlastňovacím přídavném jménu koncovku -ovi.

Jaké i se píše na konci

Pro psaní koncovek je důležité rozlišení měkkých a tvrdých přídavných jmen, viz téma druhy přídavných jmen. U měkkých přídavných jmen (vzor jarní), píšeme vždy měkké I. U tvrdých přídavných jmen (vzor mladý) píšeme tvrdé Y, nikoliv však ve všech tvarech!

Jak skloňovat řecká jména

též bod 2.3). Antická jména zakončená na ‑us, ‑as, ‑es, ‑os se skloňují tak, že se v nepřímých pádech tato zakončení odtrhávají a pádové koncovky vzoru „pán“ se přidávají k základu jména (Titus, Marsyas, Demosthenes, Ikaros –⁠ 2. p. Tita, Marsya, Demosthena, Ikara –⁠ 5.

Jak se skloňuje Kos

skloňováníEditovat

pád \ číslo jednotné množné
nominativ kos kosi / kosové
genitiv kosa kosů
dativ kosu / kosovi kosům
akuzativ kosa kosy

Co to je Švec

Osoba obuv vyrábějící se nazývá obuvník čili švec. Povolání ševce patří mezi tradiční řemesla. Tradičním materiálem na výrobu bot v evropské kultuře byla kůže, proto byl výkon ševcovského řemesla často spojen obecněji se zpracováním kůže, například se sedlářstvím.

Jak se skloňují mužská příjmení

Mužská životná podstatná jména (jak obecná, tak vlastní jména) skloňovaná podle vzorů „pán“, „muž“ a „soudce“ mají ve 3. a 6. p. j. č. koncovky ‑u/‑ovi (vzor „pán“) a ‑i/‑ovi (vzory „muž“ a „soudce“): inženýru/inženýrovi, Mojmíru/Mojmírovi, muži/mužovi, Hanuši/Hanušovi, soudci/soudcovi, zrádci/zrádcovi.

Jak oslovovat 5 pádem

Pátým pádem (vokativem) se v komunikaci oslovuje (pane inženýre) nebo se zvoleným oslovením hodnotí adresát (drahoušku, sketo).

Jak se píše pánovi

Koncovka ‑ovi je běžná u obecných podstatných jmen a vlastních jmen skloňovaných podle vzoru „pán“ a u vlastních jmen skloňovaných podle vzoru „muž“ zvláště v případě, stojí‑li samostatně: dej to tomu pánovi u okna, mechanikovi se to nelíbilo, jdu k doktorovi, zavolej Richardovi, ozvi se Mojmírovi, Pavlovi, zavolej …

Kdy se píše měkké i

V českých slovech píšeme po měkkých souhláskách (c, j, ž, š, č, ř, ď, ť, ň) vždy měkké I. Po tvrdých souhláskách (h, ch, k, r, d, t, n) píšeme vždy tvrdé Y.

Kdy se píše y po l

Po měkké (ž, š, č, ř, c, j, ď, ť, ň) píšeme měkké i. Po tvrdé (h, ch, k, r, d, t, n) píšeme tvrdé y. Po obojetných souhláskách (b, f, l, m, p, s, v, z) se řídíme vyjmenovanými slovy a slovy příbuznými. V takových slovech píšeme tvrdé y, v ostatních případech měkké i.

Jak se skloňuje jméno Andrea

skloňováníEditovat

pád \ číslo jednotné množné
dativ Andree / Andrei / Andreji Andreám
akuzativ Andreu Andrey
vokativ Andreo Andrey
lokál Andree / Andrei / Andreji Andreách

Jak se skloňuje Nagy

Pokud jde o spřežku (-gy, -ty, -ny, -ly), je skloňování následující: Karácsony [karáčoň], 2. pád Karácsonye [karáčoňe]; Nagy [nať], 2. pád Nagye [naďe]; Király [kiráj], 2. pád Királye [kiráje]; přechylování Aranyová [araňová] apod.

Jak se skloňuje slovo Švec

skloňováníEditovat

pád \ číslo jednotné množné
akuzativ ševce ševce
vokativ ševče ševci
lokál ševci / ševcovi ševcích
instrumentál ševcem ševci

Jak oslovit pana Švece

příklady: Dílo českého sochaře Otakara Švece. Vážený pane Šveci!

Jak skloňování příjmení bez ová

Ne – přechýlené ženské příjmení zakončené na souhlásku skloňovat nelze. Pokud příjmení Novák nosí žena, budou věty takto: zvítě- zila Novák – hráli jsme bez Novák. V jiných případech nemusí být z nesklo- ňovaného tvaru zřejmé, co je podmět a co předmět.

Jak oslovit pana krále

Zato pan Král se asi nebude příliš zlobit, oslovíme-li ho náležitě "Vážený pane Králi".

Jak oslovit Marcela

Domácky se jméno užívá jako Marci, Marca, Máca, Marcelka, Marcelinka, Marcelinda, Marcina, Marcinka apod.

Jak se píše koncovka Ovi

Pokud přivlastňujeme něco, co je rodu ženského, píšeme vždy koncovku -ovy. Jestliže přivlastňujeme něco, co je rodu mužského neživotného, píšeme koncovku -ovy. Pokud přivlastňujeme něco, co patří k rodu mužskému životnému, musíme napsat v přivlastňovacím přídavném jménu koncovku -ovi.

Kdy se píše ovy Ovi

Zakončení –OVI: Přivlastňujeme podstatná jména rodu mužského životného v 1. pádu. Zakončení –OVY: Přivlastňujeme podstatná jména rodu mužského životného ve 4. pádu.