Co to je viskóza?

Co to je viskóza?

Co je to 100% viskóza

Viskóza je tedy vlákno z chemicky zušlechtěných přírodních surovin. Je velmi savá, měkká, příjemná na omak, má specifický matný lesk a umí se dobře s tělem aklimatizovat. Což znamená, že v létě chladí a v zimě naopak drží teplo. Naši 100% viskózu Javanaise lze prát v pračce na 30°C.
Archiv

Na co je viskóza

Vlákno získané tzv. viskózovým postupem, který byl vynalezen před více než sto lety. Je to „obyčejná“, běžná viskóza, ze které se vyrábějí převážně úplety na trička a lehké tkaniny na letní šaty nebo kalhoty. Je měkká, příjemná na nošení, prodyšná, lehce chladivá a levná.
Archiv

Jak se pere viskóza

Protože má viskóza tendenci se smršťovat, snáší pouze nízké teploty do 40 °C. Pokud nechcete riskovat, snižte teplotu a perte viskózu na 30 °C. Pokud si nejste jisti, zkontrolujte cedulku. Abyste viskózu ještě více ochránili, doporučujeme naplnit buben na prádlo maximálně do dvou třetin.
Archiv

Co ušít z viskózy

Z viskózy se šije zpravidla letní oblečení (tílka, topy, halenky, košile, lehké šaty, maxišaty, sukně krátké i dlouhé, kalhoty), oblečení pro významnější příležitosti (společenské šaty, tuniky, sukně, kalhoty, business oblečení) i noční a domácí prádlo (domácí kalhoty, šatovky, noční košile, pyžamo), různé módní …
Archiv

Jak vypadá viskóza

Tkanina vyrobená z viskózy je velmi příjemná na nošení a měkká na dotek. Je lehká, vzdušná, chladí a skvěle se tak hodí na léto. Může být dokonce antibakteriální. Věci z ní si zachovávají svoji barvu, neopotřebovávají se a zůstávají stejné po mnoha vypráních.

Jak žehlit Viskozu

Oblečení z viskózy, které je velmi příjemné na nošení, se zpravidla nemusí žehlit. Co ovšem dělat, když na žehlení košil, šatů či kalhot z viskózy stále trváte Tyto oděvy umístěte na podložku na žehlení a použijte na ně pouze vlažnou žehličku. Oblečení z viskózy žehlete ideálně na bavlněném potahu na žehlící prkno.

Jak poznat Viskozu

Bavlna, len, viskóza

Po vložení do plamene vzplane a hoří i po vytažení z plamene. Vůně kouře připomíná kouř dřeva a nebo papíru . Popel je jemný a šedý a zůstane ho jen malé množství.

Jak na šití úpletů

Pro šití úpletů používejte vždy speciální jehlu určenou na šití úpletu. Označenou stretch nebo ball point nebo Jersey. Jehla má kulatější špičku, která proniká mezi vlákna pleteniny a netrhá je. Máte-li k dispozici kráčející patku, určitě ji k šití úpletu použijte.

Jak začistit úplet

Pokud úplet ustřihnete, nepáře se, ale většinou se stočí a snadno se vytahuje. Stočený okraj vyžehlete a uhlaďte před položením střihu. Efektu nezačištěného okraje se mnohdy využívá, ale často potřebujeme okraje začistit – upravit. Pro úpravu okraje můžeme zvolit několik variant.

Co je 100% polyester

Jedná se o syntetické vlákno, které je vyrobeno z lineárních makromolekul. Jako polyesterová vlákna se nejčastěji označují výrobky z polyetylentereftalátu (PET). Polyesterová vlákna jsou lehká, nemačkavá a nepohlcují mnoho vlhkosti. Díky tomu se s oblibou používají například k výrobě funkčního oblečení.

Co to je Modal

Modal je přírodní materiál, druh viskózy – přezdívá se mu umělé hedvábí. Vyrábí se z celulózy bukového dřeva. Na těle se nosí příjemně, je velmi lehký, vzdušný, navíc skvěle odvádí pot. Proto spodní prádlo mívá příměsi modalu, bavlny a elastanu.

Jak správně žehlit

Vždy pamatujte, že je nutné žehlit pohybem nahoru a dolů, neboť kruhové pohyby mohou vést k poškození materiálu. Snažte se žehlit průběžně, alespoň jednou týdně. Jinak se prádlo nakupí a za jedno odpoledne se ho pak nezbavíte. Žehlení si můžete zpříjemnit třeba tím, že si pustíte oblíbenou hudbu.

Jaká je teplota žehličky

Obvykle se rozsah teplot žehliček pohybuje mezi 100 až 230 °C. Proč je vlastně variabilita teplotního nastavení důležitá Každé vlasy potřebují jinou teplotu. Jemné maximálně 160 °C, normální až 190°C a u silných a hustých vlasů můžete jít až nad 190 °C.

Co je lepsi polyester nebo viskóza

Na nošení je oblečení z viskózy příjemné a v létě chladí. Nevýhodou je bohužel to, že se při praní na vyšší teploty sráží a snadno se prodře. Vyrábí se z ní jak lehké letní šaty, tak úpletové na zimu. Polyester je umělé zlo!

Na co se používá úplet

Terminologické okénko: Úplet je pružná látka. Používá se nejčastěji při výrobě oblečení (typicky triko, tílko, rolák, svetýrek i mikina; ale i šaty nebo cardigany a tak dál). Úplety najdete na trhu v rozličných barvách, kvalitě, materiálovém složení.

Co je to Naplet

Náplet či jinak žebro, rib, finerib je pletenina s podélnými plastickými pruhy, které vznikají díky technice pletení. Jedná se o pleteniny s oboulícnou nebo interlockovou vazbou. I proto se u nich obtížně rozlišuje rub a líce. Při šití z nápletu myslete zejména na jeho velkou roztažnost.

Jak udělat Naplet

Náplet:Na nápletu si ca 3 cm nastřihneme.Obnitkujeme – musíme roztáhnout až na 180 stupňů.Takto nastřižení natahuji, aby se obnitkovalo kolem dokola.Nitě si zauzlíkujeme k sobě, aby se okraje nerozjížděly.A takto všijeme – dírou dozadu – do pasu.

Proč šicí stroj nedělá stehy

Při silných místech občas stroj neprovazuje (vynechává) stehy. Pomůže zvýšit přítlak patky, pokud ani to problém nevyřeší, zkuste dát silnější jehlu a případně šít ručně “kolečkem”. U softshellu se velmi často stává, že steh vynechává stehy, velmi často pomůže vyměnit standardní jehlu za stretch.

Co je to polyamid

Polyamid je syntetické vlákno. Vlastnosti: Polyamidová vlákna se vyznačují vysokou pevností a odolností v oděru. U těchto materiálů oceníte jejich malou nasákavost a schopnost rychle usychat, což přispívá k pocitům sucha při nošení.

Co je to elastan

Elastan je syntetické vlákno. Jedná se o vysoce pružné polyuretanové vlákno. Vlastnosti: Charakteristickým znakem elastanových vláken je jejich vysoká pružnost.

Co je to Lyocel

Lyocell je přírodní vlákno nové generace. Jedná se o přelom ve výrobě textilií, nadmíru šetrný k životnímu prostředí. Je to měkký, jemný materiál, na omak velmi příjemný. Vyniká svou prodyšností, lehkostí a je chladivý.

Jaký materiál na spodní prádlo

Bavlna. Má mezinárodní označení CO je nejčastěji používaný materiál u většiny textilu, včetně spodního prádla. Bavlna patří k přírodním materiálům, které vynikají svou pevností, proto spodnímu prádlu z bavlny neuškodí ani častější praní nebo praní na vyšší teploty. Bavlněné látky výborně sají vlhkost, ale pomalu schnou …

Co se nesmí žehlit

Pokud jde o umělé materiály, jako je polyester, ale také flanel nebo tvíd, musíte je žehlit na nízké teploty, jinak byste látku nenávratně poškodila. Žehlete je vždy z rubové strany. Naopak bavlna nebo len snesou velmi vysoké teploty a na nižší teploty je nikdy dobře nevyžehlíte.

Proč se žehlí prádlo

Žehlení velmi spolehlivě zničí viry a bakterie, a to je pro zdraví dítěte i kondici jeho pokožky důležité. Pokud však perete prádlo na teplotu 60 °C, není žehlení bezpodmínečně nutné pro eliminaci bakterií.

Co umí žehlička na vlasy

Žehličky zvládnou vlasy nejen dokonale vyžehlit do hladka, ale také natočit nebo nakrepovat, čímž výrazně opticky zvětší jejich objem. S výběrem žehličky na vlasy vám rádi poradíme tak, aby nehrozilo, že vám žehlička vlasy poškodí.