Proč investovat do akcií?

Proč investovat do akcií?

Proč investovat dlouhodobě

Hlavním důvodem proč investovat by měl být i fakt, že finanční trhy v dlouhodobém horizontu rostou. Akciové trhy mají zhruba 150 letou historii a za tu dobu si prošly mnoha nástrahami –⁠ obě světové války, velká hospodářská krize v letech 1929 až 1939, éra stagflace v 70.

Jaké akcie koupit v roce 2023

Nejlepší akcie 2023: Společnosti s konkurenční výhodou

Jde například o Apple a LVMH. Společnosti, které vlastní patenty, ochranné známky nebo jiné formy duševního vlastnictví, mohou často chránit své produkty nebo služby před konkurencí a udržet si konkurenční výhodu. Vezměme si například unikátní výrobky od ASML.

Jak funguje nákup akcií

Akcie jsou cenné papíry společnosti. Koupí akcií se tak stáváte vlastníkem cenného papíru a podílíte se na zisku, ale i ztrátě dané firmy. Jste částečným spoluvlastníkem, a proto se hospodaření firmy odrazí i na vaší investici. Pokud investujete do dluhopisů, peníze společnosti naopak jen „půjčujete”.
Archiv

Jak dlouho investovat do akcií

Akcie by neměly chybět v žádném dlouhodobém investičním portfoliu. Zvolit výnosné akcie chce ale zkušenosti a čas. Před nákupem je vždy třeba promyslet, kolik úsilí a prostředků chcete do akcií vložit, a zda je pro Vaši finanční situaci přijatelné investovat alespoň na dobu příštích 5 let.
Archiv

Proč začít investovat

Investování nám pomáhá zachovat a potencionálně zvyšovat hodnotu našich úspor. Díky složenému úročení může jejich hodnota růst rychleji, než kdybychom je jednoduše ukládali na náš účet. Zkrátíme si tím čas, který potřebujeme k ušetření peněz na naše dlouhodobé cíle.

Proč neinvestovat do zlata

Může mít smysl pro malou část Vašeho portfolia jako doplněk, ale investovat do něj většinu peněz je velmi rizikové. Důvodem je totiž to, že zlato není aktivum, které by Vám vydělávalo nějaké peníze, ale pouze spekulujete na to, že jeho hodnota v budoucnu vzroste.

Které akcie vyplácí dividendy

Nejlepší světové dividendové akcie

Název společnosti ISIN Půl roku
Omnicom Group US6819191064 12,27 %
Sanofi FR0000120578 8,08 %
AT&T US00206R1023 -16,09 %
Pfizer US7170811035 -26,20 %

Které české akcie koupit

Českých akcií volně obchodovaných na burze není mnoho, ale vyberete si. Mezi nejznámější a nejoblíbenější patří bezesporu: Kofola, Moneta, Komerční banka, Erste, ČEZ, Philip Morris nebo Česká zbrojovka (COLT).

Co má vliv na cenu akcie

Hlavním faktorem, který určuje cenu akcie, je nabídka a poptávka. Jak názvy napovídají, nabídka se týká dostupnosti konkrétního podílu a poptávka vyjadřuje touhu po něm. Nízká nabídka a vysoká poptávka zvyšují cenu akcie, zatímco vysoká nabídka a nízká poptávka ji snižují.

Proč firmy vydávají akcie

Akciové společnosti vydávají na veřejném trhu cenných papírů, tj. na burze či mimoburzovním trhu, své akcie s cílem získat kapitál pro další rozvoj nebo s cílem zvýšit vlastní prestiž a důvěryhodnost. Hovoří se o takzvaných emisích akcií.

Kdy je nejlepší nakupovat akcie

Valuace nejsou signálem pro nákup nebo prodej, ne samy o sobě. S dostatečně dlouhým investičním horizontem by mělo mít smysl nakupovat akcie prakticky kdykoli, určitě bez ohledu na to, zda je čeká ještě pád o další desítky procent, nebo již pouze nový, třeba i mnohaletý růst.

V jaké méně investovat

Asi nejpřirozenějším způsobem, jakým se proti kurzovému riziku ochránit, je investovat do aktiv v Česku v naší domovské měně – v českých korunách. Takovými investicemi mohou být oblíbené nemovitosti (přímo skrze vlastní bydlení či hypotéku nebo skrze 3. strany jako je společnost Upvest), české akcie či dluhopisy.

Kam investovat jako začátečník

Jako začátečník v investování můžete investovat také do výhodných ETF fondů, které fungují na podobném principu podílových aktiv jako výše zmíněné podílové fondy. Rozdíl mezi ETF – burzovně obchodovatelnými fondy je to, že vyžadují takřka minimální správu, jelikož kopírují zavedené burzovní indexy.

Co je nejlepší investice

Češi považují za nejlepší investici nemovitost, následně rodinu a vzdělání. Investice jako akcie, zlato či podnikání nepovažují Češi za tolik výnosné aktivum. Druhý graf ukazuje nejhorší investici Čechů. Vůbec za nejhorší investici Češi považují ojetý automobil.

Na co si dát pozor při investování do zlata

Zlato musí být řádně označené

Investiční zlato, které vám prodejce nabízí, navíc musí podle paragrafu 92 zákona o DPH být řádně označeno. Tyto povinné informace jsou pak vyraženy do každé jednotlivé cihličky. Důležitá je zde například čistota zlata. U investičního slitku nesmí být menší než 995 tisícin.

Kdy se vyplati investice do zlata

Obecně platí, že zlato se nejvíce vyplatí nakupovat v případě, že ekonomická situace je stabilní a nehrozí žádná krize. Jeho cena stoupá totiž zejména v období krize.

Jak dlouho musím držet akcie abych dostal dividendu

Rozhodný den pro výplatu dividendy je den, kdy investor musí držet akcie, aby mu vznikl nárok na vyplacení dividendy. Při nákupu akcií většinou platí standardní vypořádání T+3, proto je tento den obvykle 2 pracovní dny po ex-dividend date.

Kdo má nejvyšší dividendy

Nejlepší světové dividendové akcie

Název společnosti ISIN 1 rok
Omnicom Group US6819191064 46,60 %
Sanofi FR0000120578 -4,38 %
AT&T US00206R1023 -25,98 %
Pfizer US7170811035 -32,64 %

Kdy roste cena akcií

Ceny akcií rostou a klesají na základě nabídky a poptávky.

Pokud chce více lidí akcie koupit než prodat, cena stoupne. Pokud chce většina lidí akcie raději prodat než koupit, cena klesá. Předpovídání toho, jestli bude mít konkrétní akcie více prodejců než kupujících, si vyžaduje hlubší analýzu.

V jaký čas nakupovat akcie

Valuace nejsou signálem pro nákup nebo prodej, ne samy o sobě. S dostatečně dlouhým investičním horizontem by mělo mít smysl nakupovat akcie prakticky kdykoli, určitě bez ohledu na to, zda je čeká ještě pád o další desítky procent, nebo již pouze nový, třeba i mnohaletý růst.

Jak dlouho se musí držet akcie

Od daně z příjmů jsou osvobození také investoři, kteří akcie vlastní minimálně tři roky. Přitom nezáleží na výši příjmů z prodeje. Rozhodující je doba mezi nabytím a prodejem cenných papírů.

Jak investovat do cizích měn

Investici v cizí měně je ale možné u devizového obchodníka zajistit pomocí operace, která se nazývá swapová či pomocí měnového forwardu (pevným kurzem vůči koruně), kterým si investor předem pojistí, že dolar může směnit například za 21 korun. Pokud kurz dolaru stoupne nad 21 korun, investor forward nepoužije.

V jaké měně nakupovat akcie

Pro většinu domácích investorů je to koruna, pro některé to ale klidně může být dolar nebo euro. Pokud se třeba jedná o peníze na studia v USA nebo v Evropě, pak vaší „domácí“ měnou nebude koruna, ale právě euro nebo dolar. Nejprve si proto ujasněte domácí měnu. Dalším kritériem pro volbu měny je investiční instrument.

Co udělat se 100 000

Pokud je sto tisíc korun jediná úspora investora, dobrou volbou mohou být kvalitní firemní dluhopisy. Ty mohou nést přijatelné riziko, a přesto vynášet úrok nad inflaci. Pokud jsou obchodované na burze, investor může dluhopisy kdykoli prodat a investici ukončit,“ dodává.

Jak uložit peníze aby vydělávaly

Víte-li, že chcete peníze bokem uložit na delší dobu, častou volbou jsou termínované vklady a stavební spoření. Úročení je pevně stanovené a podmíněné tím, že si prostředky nevyberete dřív, než v předem sjednané lhůtě. Termínovaný vklad využijete v případě úschovy financí na několik měsíců až pár let.