Která levandule je jedlá?

Která levandule je jedlá?

Která levandule je nejhezčí

Možná nejkrásnější mezi levandulemi je Levandule zoubkatá (Lavandula dentata) s dekorativními jemně vykrajovanými lístky, dlouhou dobou kvetení a velmi sladkou vůní.
Archiv

Která levandule je léčiva

Levandulová silice se velmi rychle vstřebává do těla. Její uklidňující i léčivé účinky se na vás proto po aplikaci projeví velmi rychle, pravděpodobně v řádu několika minut.

Jak se pozná Levandule lékařská

Levandule lékařská je vytrvalý stálezelený keřík s charakteristickou vůní. Listy jsou úzké, stříbřitě šedé, plstnaté. Kvete fialově, modře, růžově i bíle a dorůstá do výšky 60 cm. Levandule lákařská pochází z Persie, poté se postupně rozšířila do středomoří.

Jakou levanduli koupit

Za zmínku ještě stojí Aromatico Blue – pravidlně tvarovaný keřík levandule s vysokým obsahem vonných silic by měl opravdu pěkně vonět. Silnou vůní se potom chlubí ještě Bleu Velours Charles a Imperial Gem. Ty také určitě stojí za zkoušku. Tmavými květy se ještě pyšní malá Lavance Purple a Beate.

Která levandule nejvíc voní

Levandule úzkolistá (lat. Lavandula augustifolia) je jednou z nejvoňavějších rostlin vůbec, působí osvěživě na všechny naše smysly. Levandule úzkolistá (lat. Lavandula angustifolia) je jednou z nejvoňavějších bylinek a rostlin vůbec.

Kde se nejvíce pěstuje levandule

Nyní se nejvíce vyskytuje v jižní Evropě a jen ve Francii je jediná středomořská oblast, kde se levandule pěstuje pro získávání levandulového oleje, kterého je potřeba jako surovina voňavkářského průmyslu. Komerčně využívané plochy pro pěstování levandule také nalezneme v Maďarsku či Bulharsku.

Jak získat semínka z levandule

Vlastní semínka se vytvoří na konci prázdnin, kdy necháte levanduli květ až do úplného uschnutí. To že se v něm nacházejí semínka poznáte ozývajícím se zvukem při zatřesení. POZOR: Levandule Grosso je hybrid s květy má sterilní, tedy v těch se semínka nevytvoří.

Na co je čaj z levandule

Čaj z levandule se díky svým uklidňujícím účinkům používá proti neklidu, nespavosti, nervovému vyčerpání a nejrůznějším bolestem nervového původu, jako jsou například migrény. Levandulový čaj také funguje jako lék při potížích se zažíváním – nadýmání, průjem, křeče trávicího ústrojí nebo nechutenství.

Jak hluboko koření levandule

V těžší půdě jí hrozí přemokření a následně odumírání kořenů. Prevencí je drobná drenáž, vylehčení půdy drobným štěrkem nejméně do půlmetrové hloubky, levandule totiž koření hluboko.

Kdy a jak se stříhá levandule

Levandule stříháme na podzim a na jaře „dokulata“, nejlepší je zkracovat starší rostliny o cca 1/3, přičemž odstraňujeme i uschlé výhonky a větvičky. Ty odstraníme zcela. Z rostlin tvarujeme rovnoměrné bochánky a nikdy nestříháme do dřeva, když nevidíme nové lístky.

Kterou levanduli pestovat

V truhlíku se dá krom Levandule lékařské (Lavandula angustifolia) nebo Lavendinu (Lavandula x intermedia) pěstovat také Levandule korunkatá (Lavandula stoechas) – je choulostivá na chlad a proto je nutné ji dávat s květináčem na zimu domů.

Jaké jsou druhy levanduli

Jaké jsou druhy levanduleLevandule lékařskáLevandule prostředníLevandule korunkatáŠpanělská levandule.Levandule širokolistáLevandule zoubkatá

Proč mi usychá levandule

Pokud je půda příliš vlhká, především během zimy, kořeny levandule zahnívají a odumírají, a z kořenů, kořenového krčku a báze výhonů jde snadno sloupnout pokožka.

Která země je vyhlášen pěstováním levandule

Bulharsko se v poslední době stává jedním z předních výrobců levandulového oleje na světě. Rostlinka s omamnou vůní se tu pěstuje zejména v Růžovém údolí (Rozova dolina) ve středu země, nedaleko Plovdivu. Oblast je vyhlášená díky růžovým plantážím a produkci toho nejkvalitnějšího růžového oleje na světě.

Jak se starat o levanduli doma

Slunné místo – levandule potřebuje celodenní slunce, sucho a teplo. Ideální místo je s více jak 6 hodinami slunečního svitu. Vhodná půda – můžete zkontrolovat pH půdy, které by mělo být mezi 6,5 a 7,5 (kyselé půdě 0-6 pH pomůže vápno, zásadité půdě 8-14 pH naopak rašelina).

Jak využít květy levandule

Čerstvé květy levandule nacházejí uplatnění i v kuchyni. Lze je kandovat a zdobit jimi dezerty, přidávají se do marmelád. Oblíbený je levandulový cukr, který ovoní čaje, moučníky atd. Připravuje se přidáním sušených levandulových květů do cukru.

Jak uzivat levanduli

Při bolestech hlavy a při migréně ho vtiráme do pokožky na spáncích a na čele a zároveň užíváme několikrát denně 10 kapek na lžičce; olej zapijeme troškou teplého čaje. Při nervových bolestech kombinujeme masáž bolavých míst levandulovým olejem s vnitřním užíváním černého bezu.

Co delat s uschlou levanduli

Vyhloubíte rýhu nebo menší jamku a větvičku (stále zůstává pevně spojená s matečnou rostlinou) v tomto místě zasypete kvalitním kumpostem nebo substrátem. Proti pohybu nebo vytažení je vhodné výhon zafixovat v zemi třeba kolíkem. Výhon po nějaké době pustí kořeny.

Co dělat s Odkvetlou levanduli

Po odkvětu keře je nutné přistoupit k jeho prořezání. Díky tomuto zákroku levandule rychle regeneruje, znovu obrůstá a rozvětvuje se, stává se bohatší, hustší a kompaktnější a nemá sklony k rozvalování větví, což je důležité i proto, aby později ve zdraví přežila zimní období a především tíhu zimní sněhové pokrývky.

Kam zasadit levandule

Levanduli se nejlépe daří na teplém a slunném stanovišti. Zemina by měla být spíše chudší na živiny a propustná. Především v zimě by levandule neměla být příliš vlhká, protože je mimořádně choulostivá na mráz. Levandule se skvěle hodí k ohraničení záhonu.

Jak uvařit čaj z levandule

Recept na čaj z levandule:

Spaříme 1 – 2 lžičky levandulových květů 250 ml horké vody a necháme odstát zhruba 10 minut, aby se účinné látky vylouhovaly do vody. Čaj z levandule se pije 2krát denně, vždy čerstvý, a lze ho připravit jak ze sušených, tak čerstvých květů.

Jakou hlínu potřebuje levandule

Levandule je nenáročná na pěstování, aby se jí dobře dařilo, stačí vybrat slunné stanoviště s propustnou vápencovou půdou, nejlépe písčitou a kamenitou. Jílovité půdy nedělají levanduli dobře, nesnáší mokro na kořenech a mohla by vám uhynout. Ideální pro výsadbu je jižní svah.

Proč uschla levandule

Ani v létě se proto nemusíte obávat, že po návratu z dovolené ji najdete uschlou. Nejčastějšími chybami při pěstování levandule je právě nadměrná zálivka a nevhodné umístění bez dostatku slunečního záření. Levandule jsou na živiny velmi nenáročné a není tedy třeba jim nějaké speciální dodávat.

Co se dá dělat z levandule

Sušenou levanduli nadrtíme. Nejčastěji se pije čaj, levandule se chuťově perfektně hodí k heřmánku. Z levandule si lze udělat mast, domácí sirup a třeba i bonbóny. Sušenou bylinku skladujeme v dóze na suchém místě.

Co odpuzuje levandule

Intenzivní vůně, kterou levandule vydává, navíc odpuzuje i mravence a další hmyz, který často pobíhá po našich domovech. Stačí umístit levandulový květináč blízko vchodu do domu, abychom měli jistotu, že se do našich pokojů nedostane žádný hmyz. Zajímavé je, že levandule přitahuje včely, motýly a čmeláky.