Jak si zařídit lítačku v Praze?

Jak si zařídit lítačku v Praze?

Kde si nechat udělat Lítačku

Jak získat kartu lítačka Nejjednodušší cesta pro získání karty Lítačka je vytvořit online žádost a nechat si kartu zaslat na některé z našich kontaktních míst, či poštou na vámi zvolenou adresu. Kartu Lítačka je rovněž možné získat expresně (na počkání) v Zákaznickém centru Škodova paláce v Praze.
Archiv

Jak si udělat Lítačku přes internet

O Lítačku se dá online zažádat na oficiálních stránkách. Stačí kliknout níže na ,,Zažádejte si o mě online“. Dále vyplníte svou e-mailovou adresu, zaškrtnete ,,Nejsem robot“ a kliknete na ,,Pokračovat“. ,,Na e-mailovou adresu, kterou jste zadali během registrace, jsem Vám poslala aktivační odkaz.
Archiv

Co je potreba k zadosti o Lítačku

Jelikož karta Lítačka slouží jako identifikátor nejen v dopravě, je ověření totožnosti jejího majitele důležitá. Proto je při podání žádosti, respektive vytvoření karty, požadováno ověření totožnosti. To probíhá tak, že žadatel předloží pracovníkovi svůj doklad totožnosti, občanský průkaz nebo pas.

Jak dlouho se ceka na Lítačku

Vyřízení nové Lítačky trvá maximálně 30 dnů, podle PiD si ji většinou můžete vyzvednout do 14 dnů. Nyní ale noví cestující nemusí mít reálně v ruce žádnou novou kartičku, stačí si kupon nahrát na kreditní kartu nebo In Kartu.

Na co všechno platí Lítačka

Jízdenky platí ve všech linkách PID, včetně vlaků a příměstských autobusů. Výjimkou jsou pouze 15minutové jízdenky, které neplatí ve vlacích – ale jejich nákup v aplikaci Vás v těchto případech upozorní. Další informace o možnosti použití jednotlivých typů jízdenek naleznete na webových stránkách pid.cz.

Kde si koupit měsíční jízdenku Praha

V infocentrech nebo prodejních místech DP Praha ve stanicích metra.V trafikách a některých dalších obchodech.U řidičů příměstských autobusových linek číselných řad 300-415 a 951-960.S využitím SMS zprávy.

Jak si pořídit Lítačku

Jak získat kartu Lítačka Kartu Lítačka vydává hlavní město Praha, lze ji objednat online nebo na kontaktních místech. Karta je vyhotovena do dvou týdnů. Vybraná kontaktní místa umožňují též expresní vydání karty na počkání.

Jak funguje Lítačka Praha

Co umí Lítačka Je to čipová karta, na kterou si můžete nahrát kupon MHD. S dalšími funkcemi se nepočítá, karta má fungovat hlavně jako tramvajenka. Pouze ji bude možné používat jako průkazku do městské knihovny či podobných institucí.

Jak si udělat lítačku

Jak získat kartu Lítačka Kartu Lítačka vydává hlavní město Praha, lze ji objednat online nebo na kontaktních místech. Karta je vyhotovena do dvou týdnů. Vybraná kontaktní místa umožňují též expresní vydání karty na počkání.

Jak nahrát lítačku na platební kartu

Jak převést kupón z Lítačky na platební kartuProveďte registraci na stránce pidlitacka.cz.Přidejte stávající Lítačku.Přidejte vybranou kreditní či debetní kartu.Nahrajte svou fotografii dokladového formátu.Proveďte změnu typu nosiče bankovní karty.Přesuňte platný kupón na bankovní kartu.

Jak si dobít lítačku

mobilní aplikace PID Lítačka (plný sortiment, platba kartou) SMS jízdenky na čísle 90206 (jen MHD Praha, platí pouze v pásmu P) jízdenkové automaty a platební terminály v metru a na vybraných zastávkách povrchové dopravy (plný sortiment, platba bezkontaktní kartou nebo mincemi)

Jak si koupit jízdenku v Praze

V infocentrech nebo prodejních místech DP Praha ve stanicích metra.V trafikách a některých dalších obchodech.U řidičů příměstských autobusových linek číselných řad 300-415 a 951-960.S využitím SMS zprávy.

Kdo může jezdit po Praze zdarma

Jízdné zdarma mají v Praze i cizinci nad 65 let.

Stačí mít u sebe občanský průkaz EU a v případě občanů nečlenských zemí cestovní pas. Doprovod dítěte do 3 let jede zdarma, pokud prokáže věk dítěte některým z možných dokladů: průkaz PID „Dítě do 3 let“, občanský průkaz dítěte, nebo cestovní pas dítěte.

Jak funguje Lítačka v mobilu

QR kód na mobilní zařízení je potřeba přiložit k odbavovacímu zařízení tak, aby byl z displeje zachycen celý QR kód. Pro předložení jízdenky pomocí NFC musí být NFC zapnuto na mobilním zařízení i v mobilní aplikaci. Mobilní zařízení musí být odemčeno a mobilní aplikace musí být zapnuta.

Jak platit jízdné v Praze

Pražané často využívají kartu s ročním jízdným nebo měsíční kupóny. Když ale přijedete do Prahy na den nebo prodloužený víkend, postačí vám jízdenky – od jednorázových za 30 Kč až po třídenní za 330 Kč. Koupit je můžete přes aplikaci, jako je třeba Citymove, přes SMS nebo v klasické papírové verzi.

Kdo má v Praze jízdné zdarma

Přeprava za 0 Kč v PrazeDítě od 6 do 10 let – věk se neprokazuje, s výjimkou vlakůDítě od 10 do 15 let – stačí předepsaným způsobem prokázat věk, s výjimkou vlakůSenior od 65 let – stačí předepsaným způsobem prokázat věk, s výjimkou vlaků

Jaké je jízdné pro důchodce

Podmínky zvláštního jízdného pro cestující ve věku 65 let a starší Všichni cestující ve věku nad 65 let si mohou koupit jízdenky se slevou 50 % z ceny Flexi jízdenky, Flexi zvýhodněné jízdenky, Vázané jízdenky nebo Traťové jízdenky pro 2. třídu. Slevu lze využít ve všech vlacích Českých drah.

Kdo má nárok na slevu jízdného

Na slevy v jízdném mají nadále nárok děti, studenti a senioři! Vybrané skupiny cestujících budou mít od pátku 1. dubna 2022 na základě rozhodnutí vlády menší slevu na jízdném ve veřejném dopravě než dosud. Stávající výše slevy 75 % ze základního jízdného se pro děti, studenty a seniory snižuje na 50 %.

Jak si vytvořit lítačku

Jak získat kartu Lítačka Kartu Lítačka vydává hlavní město Praha, lze ji objednat online nebo na kontaktních místech. Karta je vyhotovena do dvou týdnů. Vybraná kontaktní místa umožňují též expresní vydání karty na počkání.

Jak pridat identifikátor Lítačka

Klikněte v menu na "Identifikátory" > zvolte “Přidat identifikátor” > a vyberte možnost "Lítačka". A následně zadejte číslo z kartičky uvedené pod vaším jménem.

Kdo jezdí zdarma v Praze

Konkrétně jde o následující kategorie: Dítě od 6 do 10 let – věk se neprokazuje, s výjimkou vlaků Dítě od 10 do 15 let – stačí předepsaným způsobem prokázat věk, s výjimkou vlaků Senior od 65 let – stačí předepsaným způsobem prokázat věk, s výjimkou vlaků

Kdo jezdí po Praze zdarma

Senioři od 60 do 65 let – v Praze zvýhodněné jízdné Senioři od 65 let – v Praze přeprava za 0 Kč, v Regionu sleva 50 % Osoby ZTP a ZTP/P – v Praze bezplatná přeprava kromě vlaků, v Regionu sleva 75 % Doprovod dítěte do 3 let – v Praze přeprava za 0 Kč

Jaká je sleva pro důchodce

Podle tohoto opatření bude mít každý důchodce nad 65 let automaticky nárok na slevu 50 % na Flexi jízdenky, Flexi zvýhodněné jízdenky, Vázané jízdenky a na traťové jízdenky. Stačí k tomu pouze občanský průkaz, kterým důchodce prokáže svůj věk.

Kdo cestuje v Praze zadarmo

Kdo a kdy jezdí v MHD Praha zdarma Všichni senioři s věkem nad 65 let jezdí v pražském metru, tramvajích i autobusech zcela zdarma. Podmínkou však je se při případné kontrole revizorem prokázat občanským průkazem, cestovním pasem či průkazem PID. MHD Praha pro seniory nad 65 let nepožaduje nic dalšího.

Kdy jezdí důchodce zdarma

Jízdné Senioři od 65 let cestují po Praze bezplatně vyjma vlaků, pokud prokáží věk předepsaným způsobem.