Kdo neplati MHD Praha?

Kdo neplati MHD Praha?

Kdo neplati v MHD

Kdo cestuje za 0 Kč Doprovod osobou starší 10 let. Český průkaz ZTP nebo ZTP/P. S průkazem ZTP/P je přeprava zdarma i pro průvodce.
Archiv

Kdo jezdí v Praze zdarma

Přeprava za 0 Kč v PrazeDítě od 6 do 10 let – věk se neprokazuje, s výjimkou vlakůDítě od 10 do 15 let – stačí předepsaným způsobem prokázat věk, s výjimkou vlakůSenior od 65 let – stačí předepsaným způsobem prokázat věk, s výjimkou vlaků

Kdo má dopravu zdarma

Bezplatně se i nadále přepravují děti do 6 let. Nárok na slevu děti do 15 let neprokazují, žáci a studenti od 15 do 18 let a cestující nad 65 let platným osobním dokladem s fotografií, studenti ve věku 18 až 26 let studentským průkazem s fotografií.

Jak prokázat slevu na jízdné

S průkazem ISIC můžeš mít nárok na státem nařízenou slevu v dopravě. Od 1. dubna 2022 platí vládní nařízení, které určuje slevu 50 % z plného jízdného napříč celou ČR v autobusové i vlakové dopravě pro děti, studenty a seniory. Slevu můžeš využívat celoročně bez jakéhokoli časového omezení.
Archiv

Jak jezdit po Praze zdarma

Kdo a kdy jezdí v MHD Praha zdarma Všichni senioři s věkem nad 65 let jezdí v pražském metru, tramvajích i autobusech zcela zdarma. Podmínkou však je se při případné kontrole revizorem prokázat občanským průkazem, cestovním pasem či průkazem PID. MHD Praha pro seniory nad 65 let nepožaduje nic dalšího.

Kdy je metro zdarma

Děti ve věku od 6 do 15 let (ode dne 6. narozenin do dne předcházejícímu dni 15. narozenin) žádnou jízdenku na území Prahy nepotřebují. Přepravují se za zvláštní ceny jízdného, tzn. za 0 Kč.

Jaké je jízdné pro důchodce

Podmínky zvláštního jízdného pro cestující ve věku 65 let a starší Všichni cestující ve věku nad 65 let si mohou koupit jízdenky se slevou 50 % z ceny Flexi jízdenky, Flexi zvýhodněné jízdenky, Vázané jízdenky nebo Traťové jízdenky pro 2. třídu. Slevu lze využít ve všech vlacích Českých drah.

Jak mít levnější jízdné

Pořiďte si Inkartu. Věrnostní karta Českých drah vám může ušetřit opravdu hodně peněz. Základní varianta IN25 stojí 990 korun na 3 roky a může se vám vrátit už při několika málo delších cestách za rok. Získáte díky ní totiž 25% slevu na všechny běžné jízdenky, slevu na Včasné a akční jízdenky i na jízdenky do zahraničí …

Jak platí důchodci v metru

Senioři od 65 let cestují po Praze bezplatně vyjma vlaků, pokud prokáží věk předepsaným způsobem. K prokázání věku lze využít jakoukoliv osobní průkazku ověřenou jejím vydavatelem (právnickou osobou) se jménem, příjmením, datem narození a fotografií: občanský průkaz, cestovní pas, In Karta, žákovský průkaz, příp.

Jak prokazat věk

K prokázání věku lze využít: Čipovou kartu zaregistrovanou v systému PID Lítačka s nahranou aplikací „Bezplatná přeprava 6–15“; Průkaz PID „Dítě 6–15“.

Jaké výhody mají důchodci

Jaké jsou výhody Je vám nad 65 let

O CO JDE: Celostátní sleva 75 % z běžného jízdného ve vlacích (u ČD pouze 2. třída) a autobusech, týká se i komerčních dopravců RegioJet a Leo Express (vlaky i autobusy). OD KDY JE NÁROK: Sleva platí vždy ode dne příslušných narozenin.

Kdy se vyplatí in 50

Pokud vlakem cestujete často nebo pravidelně dojíždíte, nákup aplikace IN 50 se vám určitě vyplatí. Sleva IN 50 je vhodná také pro aktivně cestující důchodce do 65 let.

Co je to Inkarta

In Karta je bezkontaktní čipová karta Českých drah standardu Mifare DESFire EV1 (dle ISO 14443). Vzhledem a velikostí připomíná běžnou bankovní platební kartu. Do čipu karty lze pomocí čtečky zapisovat a číst data pomocí speciálního SW a bezpečnostního prvku SAM modulu.

Kdy jezdí důchodce zdarma

Jízdné Senioři od 65 let cestují po Praze bezplatně vyjma vlaků, pokud prokáží věk předepsaným způsobem.

Jak se prokazuje důchodce

Nárok na bezplatnou přepravu prokáže cestující od 65 let věku při kontrole předložením občanského průkazu, cestovního pasu nebo jiného osobního dokladu, který obsahuje fotografii, jméno, příjmení a datum narození, případně předložením průkazu IDSOK nebo průkazu DPMO.

Jaké budou důchody v roce 2023

Na červen je naplánována další mimořádná valorizace důchodů, která však bude pravděpodobně probíhat podle upravených pravidel. Ta schválila vláda per rollam v pondělí 20. února 2023. Každý důchod bude navýšen o 400 korun a k tomu naroste procentní výměra o 2,3 % podle výše důchodu.

Jak mít levnejsi autobus

Aby cestující mohl slevu využívat, musí si In kartu zakoupit. In karta s 25% slevou stojí na 3 měsíce 190 Kč, kartu s 50% slevou lze pořídit na rok za 2990 Kč a cena karty se 100% slevou na rok vyjde na 19 990 Kč.

Co znamená in 25

IN 25 je elektronická slevová aplikace nahraná do nepřenosné čipové In Karty vystavené pro konkrétního člověka. Samotná In Karta je vystavena na dobu 10 let a lze do ní opakovaně dokupovat různé slevové aplikace (i s kratší platností) pro cestování vlaky Českých drah.

Co znamená in 50

IN 50 je elektronická slevová aplikace nahraná do nepřenosné čipové In Karty vystavené pro konkrétního člověka.

Jaká bude valorizace důchodu v lednu 2023

Při valorizaci od ledna 2023 dochází ke zvýšení základní výměry důchodu o 140 Kč z 3.900 Kč na 4.040 Kč a ke zvýšení procentní výměry důchodu o 5,1 %.

Kde si nechat spočítat důchod

Jedná se o online službu ePortálu ČSSZ, která vám poskytne jasnou a srozumitelnou informaci ohledně vašeho důchodového věku a evidovaného počtu let důchodového pojištění. Díky této službě tak jednoduše zjistíte, za jak dlouho splníte podmínky pro nárok na starobní důchod a jaká bude jeho orientační výše.

Jak funguje kreditní jízdenka

Kreditní jízdenku je možné opakovaně dobíjet finanční částkou a následně používat běžným způsobem, tedy přikládat k terminálům ve vozidlech, podobně jako bankovní platební kartu nebo ODISku a její elektronickou peněženku.

Co je to In Karta

In Karta je bezkontaktní čipová karta Českých drah standardu Mifare DESFire EV1 (dle ISO 14443). Vzhledem a velikostí připomíná běžnou bankovní platební kartu. Do čipu karty lze pomocí čtečky zapisovat a číst data pomocí speciálního SW a bezpečnostního prvku SAM modulu.

Kdo dostane 500 Kč za vychované dítě

Na výchovné ve výši 500 korun má od 1. ledna 2023 nárok ten z rodičů, který o dítě pečoval v největším rozsahu. Automaticky ho dostávají například ty ženy, které již důchod pobírají. Samostatná žádost se tedy týká především mužů, kteří o děti převážně pečovali a již důchod mají přiznaný.

Jak se budou vyplácet důchody v roce 2023

Výplatní termín důchodu stanovený na Velikonoční pondělí (10. dubna 2023) připadne na úterý 11. dubna. Důchody vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení buď bezhotovostním převodem na bankovní účet klienta, nebo v hotovosti prostřednictvím České pošty na adresu jeho bydliště.