Jak se liší záruka za jakost od odpovědnosti za vady předmětů koupě?

Jak se liší záruka za jakost od odpovědnosti za vady předmětů koupě?

Jak se zbavit odpovědnosti za skryté vady

Odpovědnost za skryté vady nelze vyloučit

Jedinou možností, jak se skutečně odpovědnosti zbavit, je písemný souhlas kupujícího. V praxi se uděluje typicky v případě, kdy je prodávána „ruina“ prakticky vhodná pouze k demolici, případně rozsáhlé rekonstrukci.

Co to je záruka za jakost

Ust. § 2113: „Zárukou za jakost se prodávající zavazuje, že věc bude po určitou dobu způsobilá k použití pro obvyklý účel nebo že si zachová obvyklé vlastnosti. Tyto účinky má i uvedení záruční doby nebo doby použitelnosti věci na obalu nebo v reklamě. Záruka může být poskytnuta i na jednotlivou součást věci.
Archiv

Jak dlouho trvá odpovědnost za vady

Lhůta k uplatnění vad – zákonná povinnost prodávajícího

Kupující je oprávněn uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží, v době dvaceti čtyř měsíců od převzetí věci . Toto odpovídá zákonné povinnosti prodávajícího z vadného plnění u zboží při jeho prodeji v obchodě.
Archiv

Kdo je vůči kupujícímu odpovědný za vady

“ Ust. § 2172: „Práva z vady se uplatňují u prodávajícího, u kterého věc byla koupena. Je-li však v potvrzení podle § 2166 uvedena jiná osoba určená k opravě, která je v místě prodávajícího nebo v místě pro kupujícího bližším, uplatní kupující právo na opravu u toho, kdo je určen k provedení opravy.

Co je skrytá vada na vozidle

skryté vady. To je na vady, které nebyl schopen kupující při koupi auta odhalit nebo na ně nebyl prodejcem dopředu upozorněn.

Jak se zbavit odpovědnosti za skryté vady vozidla

Záruka na vozidlo zakoupené od soukromé osoby

Pokud reklamaci neuzná, je třeba se obrátit na právníka a případně na soud. Nepodepisujte kupní smlouvu s těmito položkami: Jak stojí a leží – pokud najdete ve smlouvě formulaci „jak stojí a leží“, prodávající se tím zbavuje odpovědnosti za možné skryté nedostatky vozidla.

Jak dlouho trvá záruční doba

Právní záruka na zboží platí v EU dva roky. I zde však existují určité podmínky. Právní záruka se vztahuje na jakékoli závady, které už pravděpodobně existovaly v době prodeje a které se projevily do dvou let.

Kdo nese odpovědnost v rámci záruky vůči spotřebitelům

Primárně za škodu odpovídá ten, kdo věc vyrobil, vytěžil či vypěstoval, společně s tím, kdo ji označil svou značkou či logem, případně dodavatel, nesdělí-li, kdo je výrobcem. Vada výrobku pak spočívá v jeho nebezpečnosti oproti očekáváním.

Jaké jsou nároky při rozporu s kupní smlouvou

Primárním způsobem jakým občanský zákoník umožňuje odstranit rozpor s kupní smlouvou je právo kupujícího požadovat po prodávajícím, aby věc vyměnil nebo ji opravil, a to bezplatně a bez zbytečného odkladu.

Jaká je záruka na použité zboží

Záruka na použité zboží dle nového občanského zákoníku

Na POUŽITÉ zboží se záruka dle zákona nevztahuje, avšak platí Práva z odpovědnosti za vady věci (skrytá závada v okamžiku prodeje) po dobu 12 měsíců od data prodeje.

Co se považuje za skrytou vadu u auta

Za skrytou vadu se u automobilu považuje taková, o které prodávající neinformoval kupujícího a ten ji nemohl běžnými způsoby odhalit, nebo ji nebylo možné zjistit zkušební jízdou.

Jak dlouho je záruka na auto

Záruka na auto koupené od soukromé osoby

V případě nákupu auta od soukromé osoby je záruční doba na skryté vady 6 měsíců, přičemž prokazovací povinnost je v tomto případě na kupujícím – dle § 2445 a násl.

Kdy končí dvouletá záruka

Praha – Dvouletá zákonná záruka za vady zboží způsobené používáním skončí na konci letošního roku. Vady, které měl výrobek v okamžiku prodeje, bude možné nadále reklamovat do 24 měsíců od koupě.

Na co všechno se vztahuje záruka

Právní záruka se vztahuje na jakékoli závady, které už pravděpodobně existovaly v době prodeje a které se projevily do dvou let. Rozhodujících je však první rok od prodeje: O jakékoli závadě, která se objeví do jednoho roku, se předpokládá, že existovala už v době prodeje.

Jak dlouho je záruka na opravu

Dvouletá záruční doba tak běží zásadně vždy od převzetí prvotního produktu při jeho koupi a při reklamaci se výměnou ani opravou věci neprodlužuje na další dva roky, prodlužuje se pouze úměrně o dobu, po kterou nemůže kupující vadnou věc užívat.

Co je nebezpečí škody na věci

Pod pojmem nebezpečí škody na věci je třeba chápat rizika důsledků spojených se ztrátou, zničením, poškozením či jakýmkoli znehodnocením věci. Obecně platí, že nebezpečí škody na věci přechází na kupujícího převzetím věci, případně nastane-li jiná skutečnost, která převzetí nahrazuje.

Jak vratit pouzite zbozi

U použitého není možné při reklamaci žádat výměnu zboží za jiné, jako tomu je při nákupech toho nového. Ze zákona máte právo na opravu, která nesníží hodnotu zboží, odstoupení od kupní smlouvy a vrácení peněz, nebo slevu z ceny. O co z těchto možností stojíte, byste měli prodávajícímu říct hned při nákupu.

Co lze reklamovat

Reklamovat můžete službu, která byla předmětem smlouvy o dílo, tedy jakoukoli opravu, úpravu a údržbu věci, za předpokladu, že byla podnikatelem provedena vadně. Dílo má vady, když neodpovídá tomu, co bylo ujednáno ve smlouvě.

Jak postupovat při koupi auta od soukromé osoby

Občanský zákoník připouští jak písemnou, tak ústní smlouvu. Pro kupujícího je však mnohem výhodnější mít v ruce písemnou smlouvu právě kvůli eventuálnímu dokazování v případě škod na automobilu. Jestliže uvažujete o koupi od soukromé osoby, také sepište písemnou smlouvu, a to i tehdy, když auto kupujete od známých.

Kdy má zákazník nárok na vrácení peněz

Prodejce odpovídá za vady, které byly na věci při převzetí a má se za to, že vada, která se vyskytne do 6 měsíců, byla na věci už v době převzetí. Nárok na výměnu věci (nebo její součásti), pokud to není povaze vady nepřiměřené nebo neúměrné (např. vadu lze snadno odstranit ihned), jinak oprava (odstranění vady).

Na co se vztahuje záruka

Záruka se nevztahuje na opotřebení věci způsobené jejím obvyklým užíváním. U věcí prodávaných za nižší cenu se záruka nevztahuje na vady, pro které byla nižší cena sjednána. Jde-li o věci použité, neodpovídá prodejce za vady odpovídající míře používání nebo opotřebení, které měla věc při převzetí spotřebitelem.

Kdy končí záruka

Zákonná záruka

Při prodeji spotřebního zboží je záruční doba 24 měsíců (§ 620 odst. 1). Odstranitelná vada – nárok na opravu, nebo výměnu části.

Co kdyz reklamace trva déle než 30 dní

Zákonem stanovená délka nebrání dohodě se spotřebitelem na delší lhůtě k vyřízení reklamace. V případě marného uplynutí této lhůty má spotřebitel i právo odstoupit od kupní smlouvy. Nevyřízení reklamace ve lhůtě 30 dnů je přestupkem, s podnětem k zahájení řízení se může spotřebitel obrátit na Českou obchodní inspekci.

Jak se počítá záruka

Odkdy začíná platit dvouletá právní záruka Dvouletá záruka začíná dnem, kdy obdržíte výrobek. Jestliže vejdete do obchodu a vyjdete z něj se zakoupeným výrobkem, začíná záruční lhůta platit tímto dnem. Pokud jste za výrobek zaplatili, ale byl vám doručen později, začíná dvouletá záruka dnem doručení.

Kdy se stává kupující vlastníkem nemovitosti

Kupující se stává majitelem nemovitosti právě až po úspěšném vkladu do katastru. Jde tedy o velice důležitý administrativní krok, který se nevyplácí podceňovat.