Co je to silon?

Co je to silon?

Kdy byl vynalezen Silon

SILON zahájil své působení v roce 1950. První výrobek, po němž byla společnost pojmenována se nazýval SILON a vyráběly se z něj dámské nylonové punčochy. Dnes SILON zásobuje své obchodní partnery v Evropě, Asii, Africe, Severní Americe a Austrálii.

Kdo je autorem silonu

Vynález silonu je obvykle datován rokem 1947. Jeho autor Otto Wichterle navázal na výzkumy amerických vědců, kteří již ve 30. letech 20. století vyrobili první syntetické vlákno, později známé jako nylon.
Archiv

Co je to polyamid

Polyamid je syntetické vlákno. Vlastnosti: Polyamidová vlákna se vyznačují vysokou pevností a odolností v oděru. U těchto materiálů oceníte jejich malou nasákavost a schopnost rychle usychat, což přispívá k pocitům sucha při nošení.

Co se vyrábí z polyamidu

Syntetický materiál, který má schopnost rychle usychat a absorbovat jen málo vlhkosti, to je polyamid. Skvěle se proto hodí pro sportovní oblečení, funkční a spodní prádlo nebo třeba plavky. Setkáte se s ním ale i u kabátů, svetříků nebo triček. Polyamid je hladký a příjemný na omak.
Archiv

Na co se používá Silon

Silon je klasický konstrukční plast s vynikajícími vlastnostmi a příznivou cenou. Jeho využití je zejména ve strojírenství. Alkalický polyamid PA 6 je vyráběný metodou polymeračního odlévání a umožňuje výrobu velkoobjemových odlitků přímo do forem podle požadavků odběratele.

Jak vznikly silonky

Rok 1950 je tradičně spojován s vynálezem polyamidové příze, a tedy i prvními silonkami a jménem Otto Wichterle. Tento nadaný vědec ovšem přišel se svým nápadem už o několik let dříve. Kvůli probíhající druhé světové válce ale jeho velké odhalení o pár let odložil. Na oblibě to silonkám ale neubralo.

Kdo vynalezl silikon

Otto Wichterle

prof. Ing. RTDr. Otto Wichterle, DrSc., dr. h. c.
Otto Wichterle
Narození 27. října 1913 Prostějov Rakousko-Uhersko
Úmrtí 18. srpna 1998 (ve věku 84 let) Stražisko Česko
Alma mater České vysoké učení technické v Praze

Co je lepší polyamid nebo polyester

Pro výrobce i zákazníky je výhodou, že polyester lze dobře barvit v širokém barevném spektru. Obvykle je dražší. Polyamid (nylon) je ze všech tří nejpevnější a má nejdelší životnost. Pevnost si podrží i v mokrém stavu.

Co to je polyester

Polyester je syntetické vlákno. Vlastnosti: U materiálů z polyesterového vlákna oceníte zejména jejich velmi dobrou odolnost vůči oděru a působení světla a slunečních paprsků. Tyto materiály jsou tak velmi trvanlivé a stálobarevné.

Čím mazat Silon

Při mazání třecích plastových a pryžových dílů jsou většinou doporučovány / předepisovány hnědé vazelíny vápenné, což jsou mimochodem původní nejstarší druhy vazelín a velmi dobře odolávají vodě (zkondenzované uvnitř převodovky, neabsorbují, odpuzují).

Co vymyslel Otto Wichterle

Kontaktní čočkaOtto Wichterle / VynálezyKontaktní čočka je moderní optická zdravotní pomůcka určená k nasazení přímo na oční rohovku. Wikipedie

Kde se dají koupit silonky

Na zimu ale hledejte silonky nejméně s číslem 40. V nabídce dm online shopu najdete punčochové kalhoty a legíny i s hodnotou 100 DEN, které mají vnitřní povrch speciálně upravený pro zahřátí vašich nohou.

Co vynalezl o Wichterle

Kontaktní čočkaOtto Wichterle / VynálezyKontaktní čočka je moderní optická zdravotní pomůcka určená k nasazení přímo na oční rohovku. Wikipedie

Na co je silikon

Silikony* jsou zvláštní skupinou termoplastů. Patří mezi polymery (látky skládající se z molekul jednoho nebo více druhů atomů). Výrobky ze silikonu nalézají široké uplatnění ve stavebnictví, zdravotnictví, elektrotechnickém, automobilovém i leteckém průmyslu.

Na co se pouziva silikon

Silikonové tmely jsou velice pružné materiály, které se skvěle hodí především k utěsňování spár a děr, ale také k lepení. Jde o velice odolné produkty, neublíží jim mráz, UV záření ani extrémní teploty až do 250°C. Silikony jsou známé také tím, že se nedají přetřít, vyrábí se proto v různých barevných odstínech.

Proč nosit polyester

Proč se tolik používá polyester Polyester je v podstatě fajn. Je to levné, dá se z toho dělat spousta funkčních vláken. Vydrží špatné zacházení a pokud ho nespálíte, tak tu pobude asi dvě stě let.

Jak poznat polyamid

Polyamid – Polyamide

Syntetické vlákno původem z ropy (jako většina syntetických vláken). Polyamidové vlákno se vyznačuje samými superlativy – vysoká pevnost, odolnost, pružnost, snadné udržování. Nejpoužívanější pro výrobu dámských punčoch, plavek a sportovních oděvů. Velmi nepatrně přijímá vlhkost.

Co je to elastan

Elastan je syntetické vlákno. Jedná se o vysoce pružné polyuretanové vlákno. Vlastnosti: Charakteristickým znakem elastanových vláken je jejich vysoká pružnost.

Co to je viskóza

Viskóza je vlákno, které je vyrobené na bázi regenerované celulózy. Základní surovinou pro výrobu bývá nejčastěji dřevo nebo bavlna, popř. jiná surovina s větším obsahem celulózy. Materiály na bázi regenerované celulózy sice nejsou čistě přírodní, ale lze je považovat za jakousi alternativu k přírodním materiálům.

Kdo je Wichterle

Otto Wichterle, český chemik, vynálezce měkkých kontaktních čoček , zakladatel Ústavu makromolekulární chemie ČSAV v Praze a dlouholetý profesor Vysoké školy chemickotechnologické, se narodil 27. října 1913 v Prostějově.

Jak fungují silonky ve spreji

Jak fungují silonky ve spreji

Punčochy ve spreji jednoduše nastříkáte, lehce rozetřete a necháte chvíli zaschnout. Na nohou se vytvoří hedvábný nenápadný film, který zakryje nedokonalosti či drobné žilky a perfektně sjednotí tón kůže podobně jako samoopalovací přípravky.

Jak si vybrat silonky

Tahák – jaké kam vybrat silonky

Ples či večírek – Silonky slaďte s barvou šatů. K šatům po kolena můžete zvolit decentní vzor, ke koktejlkám raději bez vzoru. Pracovní schůzka – Silonky jsou nutností, vybírejte decentnější barvy. V letních měsících si můžete vzít samodržící punčochy, ve kterých vám nebude takové teplo.

Čím se zabýval Otto Wichterle

Otto Wichterle byl český vynálezce a chemik; je považován za zakladatele makromolekulární chemie. Proslulý je svým vynálezem měkkých kontaktních čoček, z jeho dalších vynálezů jsou známy umělé polyamidové vlákno – silon a hydrogel.

Co použít místo silikonu

Oproti silikonům jsou MS polymery ovšem lepidla a tak je nutné se na tmelení dobře připravit. Doporučujeme při práci použít krycí pásku, Čerstvý MS polymer se neodstraňuje tak snadno, jako silikon. Místa, která s ním znečistíme, je nutné omýt speciálním čističem nebo benzínem.

Co lepí silikon

Univerzální silikon – přilne na smalt i na keramické dlaždice, sklo nebo povrchově upravené i neupravené kovy. Používá se hlavně na tmelení spár kolem umyvadel, dřezů nebo akrylátových van, kolem rour nebo vzduchotechniky. Sanitární silikon – skvěle přilne na sklo, smalt, dlaždice nebo glazovanou keramiku.