Jak funguje EZS?

Jak funguje EZS?

Co je to EZS

EZS neboli elektronické zabezpečovací systémy. Pod tímto názvem si můžeme představit soubor čidel, kamer, detektorů pohybu, ústředny, ovládacích zařízení, hlásičů a poplachové signalizace. Zabezpečovací systém opticky nebo akusticky signalizuje narušení střeženého objektu nebo prostoru.
ArchivPodobné

Co je EZS a EPS

Zabezpečovací systémy dělíma na:

Elektronické zabezpečovací systémy (EZS) Elektronické protipožární systémy (EPS) Kamerové systémy (CCTV)

Co je Zabezpečovačka

Jde tedy o zařízení, které slouží k ochraně osob a majetku. Nejčastěji se ale používá pro poplašné systémy – alarmy, které reagují na narušení právě vyvoláním poplachu. Výstražný systém se může spustit analogovou (např. přerušením drátu) i digitální (detektor pohybu – PIR) detekcí.

Co to je PZTS

Poplachový zabezpečovací a tísňový systém (PZTS) je technický systém, který zjišťuje a předává informaci o situaci v chráněném prostoru. Nejedná se tedy o ochranu v pravém slova smyslu, PZTS totiž slouží detekci a hlášení incidentů.

Jaký kabel pro EZS

K ústředně EZS je třeba přivést i silový kabel CYKY-J 3×2,5 vedený na samostatný jistič v elektrickém rozvaděči označený EZS.

Jak zabezpečit objekt

K detekci se používají akustické detektory tříštění skla. Společně s detektory otevření zabezpečují základní tzv. plášťovou ochranu objektu. Vnitřní prostory hlídají především pohybové detektory (často se setkáte se zkratkou PIR), které spolehlivě detekují pohyb člověka v prostoru.

Jaký průřez vodiče na 16A

Průřez 1,5 mm2 je určen pro proudy až 16 A, tedy příkon 3680 W.

Jak silný kabel na zásuvky

Někdy se pro úsporu místa používá plochý kabel se značením CYKYLo-J 3×1,5 mm2. K rozvodu zásuvek v jednotlivých místnostech se používá doporučovaný kabel CYKY-J 3×2,5 mm2, kde může být na jeden kabel zapojeno i více zásuvek v místnosti.

Jak ohřát vodu na chatě bez elektřiny

Samotížný solární systém je výhodný především v tom, že cirkulace teplonosného média, nemrznoucí směsi co ohřívá zásobník vody probíhá bez nutnosti elektrické energie, bez čerpadla, samotíží. K těmto systémům není třeba elektrického proud, mohou tak spolehlivě fungovat i na chatách, kde není elektřina.

Jak ochránit chatu

Nejlepším způsobem je chránit vstup bezpečnostními dveřmi, případně můžete na vchod umístit mříže. Bezpečnostní mříže chrání nejen majetek uvnitř chaty, ale také samotné dveře před případným útokem. Jejich výhodou je také to, že jsou viditelným bezpečnostním prvkem a pro zloděje vytváří psychologickou bariéru.

Jaký jistič na 11kw

V přívodu musí být instalováno jištění max. 16 A a chránič 30 mA, no a kabel na 200 m minimálně CGTG 3×4,0 mm2.

Jaký kabel na 40a jistič

Vyhovuje pouze se souběžným použitím kabelu CYKY 4x10J pro jalovinu…

Jak velký průřez kabelu na 16A

Průřez 1,5 mm2 je určen pro proudy až 16 A, tedy příkon 3680 W.

Jak ohřívat vodu sluncem

Ohřívat teplou vodu můžeme tzv. termicky pomocí solárního ohřevu (fototermický systém), nebo fotovoltaickým (elektrickým) ohřevem. Solární/termický ohřev spočívá ve slunečním ohřevu teplonosného média v kolektorech umístěných na střeše, nebo jiné vhodné ploše.

Čím svítit bez elektřiny

6 možností, jak na světlo bez elektřinySvíčky. Když doma „vypadne" proud, už saháte po svíčkách a hledáte zatoulané sirky.Petrolejové lampy. Příjemnější a stále dostupnou variantou k osvětlení jsou petrolejové lampy.LED osvětleníFotovoltaický ostrovní systém.Energie z autobaterie.Malá elektrocentrála.

Jak řešit chatu bez elektřiny

Jsou lokality, kde se nevyplatí prokopat se k nejbližšímu elektrickému vedení. V chatě nebo chalupě uprostřed lesů nebo zahrádkářské kolonii nemusíte být odkázáni na petrolejku, pokud si pořídíte takzvaný ostrovní fotovoltaický systém.

Co znamená jistič 3×25

Nejběžnější jistič v českých domácnostech nese označení 3×25 A, což znamená, že vyhovuje trojfázovému rozvodu a unese množství proudu 25 ampér. Označení hlavního jističe najdete ve vyúčtování elektřiny a samotný přístroj v elektroměrové skříni.

Jaký jistič na 18kW

Při příkonu kotle 18kW bude proud 26A. Nejbližší vyšší jistič má hodnotu 32A. Podle toho je třeba dimenzovat jak kabel ke kotli a také přívod včetně jističe před elektroměrem.

Jaký kabel k zásuvce 32A

Re: Jak spočítat průřez přívodního kabelu pro jistič 32A Naprosté minimum pro uvedený případ je CYKY 5Cx 6 nebo CYKY 4Bx 10. Při použítí hliníkového kabelu kabelu AYKY 4Bx 16.

Jak udržet teplou vodu v bazénu

Tepelná čerpadla udrží teplou vodu v bazénu i na podzim

Bazénové zastřešení dohromady s tepelným čerpadlem je pro (nejen) podzimní koupání ta nejlepší volba. Jedině toto řešení dokáže udržet vodu v teplotě, při které si v ní, z vlastní vůle a rádi, zaplavete.

Jaké solární panely na ohřev vody

Solární kolektory na ohřev vodyNa ohřev vody lze využít teplovodní ploché kolektory. Jsou ideální především proto, že na nich nedochází k extrémně vysokým teplotám, které by ve svém důsledku mohly celému systému škodit.Deskové termické kolektory lze použít také k přitápění nebo ohřevu vody bazénu.

Jak vařit bez elektřiny a plynu

Přenosné vařiče

I ten vám v případě nouze pomůže ohřát cokoliv, ovšem z hlediska dlouhodobého užívání je velmi malý, pomalý a hlavně má opravdu nákladný provoz. Podstatně vhodnější je vařič na propan butan se dvěma plotýnkami. S tím si vystačíte docela pohodlně, ale musíte počítat s častější výměnou náplně.

Jak se obejit bez elektřiny

5+1 vychytávek, jak přežít bez elektřinyZužitkujte sluneční paprsky. Přestože tento trik je možné využít hlavně v horkých měsících, nemůžeme ho opomenout.Využijte sílu autobaterie.Použijte čelovku místo lustru.Schovejte si energii do kapsy.Nahraďte indukci vařičem.

Jak topit bez elektřiny

Asi nejlepší variantou je mít doma záložní zdroj tepla. Jedním z nich je klasický krb nebo krbová kamna. Větší místnost vyhřejí hravě už za pár minut. Výkonnější jsou krbová kamna, protože nejsou nijak izolovaná obložením, podobně jako to má krbová vložka.

Jaký jistič 6kA nebo 10ka

V bytech či kancelářích stačí obvykle 6kA jističe. Jde v zásadě o posouzení, zda se k jističi může přenést tak vysoká energie (10 000 A) nebo ne. Jen málokterý výrobce splňuje vypínací schopnost 10 kA v celém rozsahu jmenovitých proudů (1 až 63 A) a v charakteristikách B, C, D.